Yunan Parlamentosu'nun 19 Temmuz'da kabul ettiği ve özel radyolarda programların Yunanca ağırlıklı olması, radyo istasyonlarının 60 bin euro tutarında yatırım yapmış olmaları ve en az 6 kişi çalıştırmaları gibi şartlar içeren yeni lisans yasası Batı Trakya'da Türkçe yayın yapan radyolara kapanma korkusu yaşatıyor.
Ancak, Türk azınlık milletvekili Ahmet İlhan Milliyet'e yaptığı açıklamada, " Kaygıya gerek yok, Türkçe yasağı söz konusu olamaz" dedi.
İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Rodop Milletvekili Ahmet İlhan, yasanın endişe yaratan maddesinin 6 personel çalıştırma zorunluluğu olduğunu ve azınlık radyolarının bu ekonomik külfeti karşılayamayacaklarını belirtti. Ahmet İlhan, " Yasanın uygulanması için yıl sonuna kadar kararnameler imzalanacak. Ayrıca parlamentoya da bazı değişiklik önerileri getirilecek. Hükümetle görüşmelerde bulunuyoruz. Yunan Basın Bakanlığı'yla görüştüm, 6 kadrolu personel zorunluğu kaldırılarak, yarım gün mesai yapacak personele izin verilecek" diye konuştu.

Radyo sahipleri: Kapatırız

Batı Trakya'daki azınlık radyo sahipleri ise çok endişeli olduklarını belirterek şöyle konuştular:
Halit Halilibrahim (Radyo City): Bu yasa kabul edilemez. Türkçe yayın yapamayacaksam radyonun anlamı kalmaz, kapatırım.
Cengiz Bodur (Joy FM): Bu yasa bizi üzdü. 60 bin euro banka teminatını karşılayamayız.
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), Yunan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile Parlamento Başkanı Anna Psaruda-Benaki'ye gönderdikleri mektupla yeni düzenlemeyi eleştirdi. IPI, yasanın azınlık üyelerinin haber alma olanaklarını olumsuz etkileyeceğine dikkati çekti. Aynı kurumlar endişelerini Avrupa Parlamentosu Başkanı ve AB Komisyon Başkanı'na da iletti.

Ankara: Uygun bir yasa değil


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, yasanın Batı Trakya'daki Türk azınlığın hakları açısından " uygun bir yasa olmadığını" açıkladı. Bilman, dünkü basın toplantısında, " Batı Trakya Türk azınlığına olabilecek yansımaları kapsamlı şekilde değerlendiriliyor. Uygun bir yasa olmadığı ortada. AGİT Medya Özgürlüğü temsilcisi de yeni yasanın radyo yayıncılığı için çok ağır şartlar getirdiğini, bunun azınlık gruplarını zora sokacağını belirtti. Yasanın kapsamlı bir şekilde incelenmesinin ardından, Yunanistan nezdinde bu konuda girişimde bulunacağız" diye konuştu.