Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, Hamas'ın gelecek seçimlere katılmasını engelleyen bir kararname yayımladı. Kararnameyle seçim kanunlarında bazı değişiklikler yapılarak, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için aday olacakların " Filistin Kurtuluş Örgütü'nün siyasi programına uyması" istendi. Kararnameye göre ayrıca, adayların Filistin Yönetimi'nce geçmişte imzalanmış tüm anlaşmalara uyması gerekiyor. Gazze Şeridi'nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas, İsrail'i tanıyan Filistin Kurtuluş Örgütü'nün aksine, bu ülkenin yıkılması çağrısında bulunuyor. Hamas, Ocak 2006 seçimleriyle i k t i d a r a gelmişti. Örgüt hükümetin f e s h edilmesi kararını kabul etmiyor. Ayrıca parti ve adaylardan, Filistin Yönetimi'nin daha önce imzaladığı tüm anlaşmaları kabul etmeleri talep ediliyor.

İSRAİL'İ TANIYIN

Hamas ise Filistin Kurtuluş Örgütü'nün siyasi programını kabul etmiyor. Program, Hamas'ın aksine, İsrail'in tanınmasını öngörüyor. Seçim yasasında yapılan bir diğer değişiklik de tüm milletvekillerinin parti listelerinden seçilmeleri. Daha önce ise milletvekillerinin yarısı seçim bölgelerinden seçiliyordu. Hamas geçen yılın Ocak ayında yapılan seçimlerde 132 üyeli Filistin Parlamentosu'nda 76 sandalye kazanmıştı. Seçim zaferi sonrası Hamas'ın kurduğu hükümet, Batı'nın mali yaptırımlarına maruz kalmıştı. Bu yıl Hamas ve El Fetih'in de dahil olduğu bir ulusal birlik hükümeti kurulmuş ancak taraflar arasındaki görüş ayrılıkları yüzünden bu hükümet de dağılmıştı.

ŞARTLARI KABUL EDİN ÇAĞRISI

Bu arada İtalya Başbakanı Romano Prodi, Hamas'ın Ortadoğu Dörtlüsü tarafından öne sürülen şartları kabul etmesini istedi. Açık bir mektup yayımlayan Prodi, " Hamas'ın Filistin siyasi sahnesine çıkması, Orta Doğu Dörtlüsü'nün, şiddete son verilmesi, daha önce İsrail'le imzalanan anlaşmaların kabulü ve Yahudi devletinin var oluş hakkının tanınması şartlarının kabul edilmesine bağlıdır" dedi. Dörtlü, ABD, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Rusya'dan oluşuyor. Prodi, geçtiğimiz günlerde " Biz Hamas'ın barış yolunda ilerlemesine yardım etmeliyiz" demişti.