Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra çok sayıda devlet başkanı ile telefon görüşmesi yaparak, tebrikleri kabul etti. Gül bu çerçevede dün ABD Başkanı George W. Bush ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül, dün de sırasıyla Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz Al-Saud, ABD Dışışleri Bakanı Condoleezza Rice, Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile birer telefon görüşmesi yaparak, tebriklerini kabul etti. İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Başbakan Romano Prodi ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema'nın Gül'e en samimi tebriklerini iletti. İşte Gül'e tebrik mesajı gönderen liderler: Lübnan Başbakanı Fuat Senyora: Türkiye'nin Gül'ü cumhurbaşkanı seçmekle bölgede ve dünyada bir demokrasi abidesi olduğunu ispat etti. Türkiye Cumhurbaşkanını, Türk halkını ve AK Parti yönetimini bu öncü adım nedeniyle bir kez daha tebrik ediyorum. İspanya Başbakanı Zapatero: Gül'ün, Avrupalı ortak değerlerin güçlendirilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum. İspanyol hükümeti iki ülke arasındaki sıkı dostluk ilişkilerinin ve işbirliğinin derinleştirilerek geliştirilmesi arzusundadır. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani: Cumhurbaşkanı seçildiğinizi duyar duymaz çok büyük mutluluk duydum. Sizi tüm kalbimle kutluyorum. Kabineden Cumhurbaşkanlığına yükselmeniz size duyulan güvenin bir göstergesidir. Demokrasi ve barış içinde yeni görevinizin hayırlı olmasını diliyorum. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad: Cumhurbaşkanı seçilme haberinizi büyük bir mutlulukla aldım. Size, İran milleti ve hükümeti adına samimi tebriklerimi iletmekten büyük mutluluk duyuyorum. Yüce Allah'tan size, kardeş ve dost Türkiye halkına başarılar diliyorum. n Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier: Türkiye'nin AB ile yakınlaşmak için gerçekleştirdiği hızlı reformları yeni görevinde de destekleyeceğine ve AB üyelik sürecinin kararlılıkla sürdürülmesi için çaba harcayacağına eminim. Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth: Gül, Türkiye'de herkesin güvenini kazandığı zaman daha güçlü olacak. Çok güçlü bir cumhurbaşkanı olma şansı var. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov: Türkiye'nin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak komşu ülkelerimiz arasındaki dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerine kişisel katkınızı takdirle karşılıyorum.

BASININ GÜNDEMİ

Gül ABD, Avrupa ve Arap basınının dünkü gündemi Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi oldu. Gül'ü İslami kökenli olarak niteleyen gazeteler 'laik yapının 84 yıllık tekeli sona erdi' tespitinde bulundu

The Washington Post: Kökleri siyasi İslam'da olan kıdemli bir politikacı olan Gül, ordunun itirazlarına karşın Parlamento tarafından cumhurbaşkanlığına seçildi.

The New York Times: Gül, laik yapının 84 yıllık iktidar tekeline son vererek Köşk'e çıktı.

Guardian: Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne ilk kez seccade girecek. Gül'ün seçilişi Türkiye'nin cumhuriyet tarihinde belirleyici bir dönüm noktası.

Financial Times: Son dört yıldır dışişleri bakanı olarak gösterdiği pragmatikliği koruyacağı beklentisi güçlü. Türkiye'de demokrasi için bir zafer, ama Atatürk'ün vizyonundan da kopuş.

Le Soir: Ilımlı İslamcı bir siyasetçi olan Gül, ülkenin laik boyutuna saygı göstereceğine söz verdi.

International Herald Tribune: Eski İslamcı Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı. İnanç adamı Türkiye'nin dizginlerini eline aldı, 'laikçi'lerin 84 yılık iktidarını kırdı.

Liberation: İlk defa İslamcı hareketten gelme ve eşi türbanlı bir politikacı Çankaya Köşkü'ne yerleşiyor. Gül İslamcı geçmişini unutturmak için diplomatik kabiliyetini kullancak...

Le Monde: Gül, laik Türk elitleri hem endişelendiren hem de onlara güven veren eski bir İslamcı. Diplomatik bilançosunun İslamcı geçmişini kapattığı görüşünde.