ALİ OKTAY / İSTANBUL
Yeni eğitim öğretim yılının açılışına günler kala 'af tasarısı'nın bir an önce Meclis'in gündemine taşınmasını bekleyen 670 bini üniversiteli yaklaşık 800 bin öğrenci, imza kampanyası başlattı. Kurdukları 'www.af2007.com' adlı sitenin ardından, imza kampanyasını başlatan öğrenciler ilk olarak Ankara'da stand kurdu. Gerekli izinler alındıktan sonra İstanbul'da da iki hafta boyunca stand kuracaklarını belirten grup, imzaları Meclis'e götürecek. Ankara'da sistemli bir şekilde çalışma yürüten öğrenciler, çalışmanın İstanbul ayağına da hız verdi.

1 MİLYON İMZA HEDEFİ

Sivil toplum örgütü gibi çalışarak kamuoyu oluşturmaya çalışan ve kurdukları siteye yaklaşık 1 milyon ziyaretçi toplayan okullarıyla ilişiği kesilen öğrenciler, okul sıralarına geri dönmek için gün sayıyorlar. Eğitim haklarının ikinci kez kendilerine geri verileceğinden emin olduklarını belirten öğrenciler, okumayan kesimden de destek gördüğünü anlattılar. Grup, toplumda öğrenci affı çıkması için talebin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Öğrenciler, " Eğitim sendikalarından ve hükümetten aldığımız destekle yeni öğretim yılında okullarımıza geri döneceğimizi umuyoruz" diye konuştular.

SON AF ONLARI KAPSAMADI

Öğrenci affı kapsamında en son 2005 yılı Mart ayında yasal düzenleme yapıldı. Ancak bu düzenleme, 2004-2005 yılını içine almadı ve 2006-2007 yılında okuldan atılan yada bir nedenden dolayı ayrılan öğrencileri de kapsamadı. '2005 affı' ile ilgili mahkemeye başvuran bazı öğrenciler, mahkeme kararıyla okullarına geri döndü. Bu arada eski öğrencilerin bir diğer isteği de okullarına 'ön sınavsız' olarak geri dönmek istemeleri.

Bu sizin hakkınız

Kültür ve Turizm Bakanı olmadan önce geçtiğimiz ay Ak Parti İstanbul İl Merkezi'nde af isteyen öğrenci temsilcileriyle bir araya gelen Ertuğrul Günay, olumlu mesajlar vermişti. Günay, " Siz öğreniminize devam etme hakkı istiyorsunuz, bu sizin tabii hakkınız. Haklı mücadelenizde sizin yanınızdayız. Meclise girersek bu konuda size yardımcı olacağımıza dair söz veriyorum" demişti.

Sitelerine destek mailleri yağdı

Af isteyen 800 bin öğrencinin çalışmalarına destek veren siteler de bulunuyor. Okullarıyla ilişiği kesilen öğrencilerin sesini yaptıkları dizi haberlerle duyurmaya çalışan " www.istanbulcikmazi.com" da bu sitelerin başında geliyor. Genel Yayın Yönetmenliğini Mustafa Bakacak, Haber Müdürlüğünü de Fatma Seçkin'in yürüttüğü haber sitesine, af haberlerinin ardından mail yağmış. Site kendilerine gelen bu mailleri de öğrenci yorumları şeklinde yayınlıyor. Mustafa Bakacak, " Af isteyen öğrenciler arasında harcını ödeyemeyenler, ailevi nedenlerle okuluna devam edemeyenler, hatta kardeşinin okuyabilmesi için çalışmak zorunda olan, kardeşinin Tıp Fakültesi'ni bitirerek doktor olması için kendini feda edenler bile var. Hepsinin tek istediği kendilerine yeni bir sınav hakkı verilmesi" dedi.