YÜKSEK Öğrenim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, giyim kuşam konusunun kendilerinin tasarrufunda olan bir konu olmadığını söyleyerek "Üniversiteler bu konuda uygulayıcıdır. Uygulama konusu yalnızca üniversitelerle ilgili değil. Kamu kesiminde nasıl bir giyiniş olacağı mahkeme kararlarıyla belirlenmiştir'' dedi.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay'ın daveti üzerine Kastamonu'ya gelen Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Vali Mustafa Kara'yı makamında ziyaret etti.

'YÖK'TEN ÜRKÜYORLAR'

Burada şeref defterini imzalayan YÖK Başkanı Teziç, Vali Mustafa Kara'ya dönerek, "YÖK yazmayayım, Yükseköğretim Kurulu yazayım. YÖK'ten ürküyorlar'' dedi. Gazetecilerden de YÖK yazmamalarını isteyen Teziç, "YÖK kelimesi ürkütüyor. İşlevlerinin bilinmediği için bir tedirginlik yaratıyor. Bunun da sebebi 1980'li yıllarda YÖK kurulurken üniversitelerde bazı uzaklaştırmalar, tasfiyeler de oldu. Bu olumsuz havanın YÖK'le beraber ortaya çıkmasından dolayı, ürkek bir bakış var. YÖK'ün her alana, üniversitelerin iç işlerine karıştığı görüşü hala ortaya konuyor. Biz kendi dönemizde bu tür müdahalelerin asgariye indirilmesini, hatta müdahale olarak nitelendirilenlerin müdahale değil, aslında bir koordinasyon faaliyeti olduğunu anlatmaya çalıştık. Kendi stratejik raporumuzda bunu dile getirdik'' diye konuştu.

'YÖK'Ü KALDIRACAĞIZ İFADELERİ ANLAM İFADE ETMİYOR'

Konuşmasında Anayasa değişikliğinde YÖK'ün kaldırılacağı görüşüne değinen Teziç, "Bugün Anayasa değişikliği tartışmalarında YÖK ile ilgili değerlendirmeler var. YÖK'ü kaldıracağız, YÖK yok olacak gibi ifadelerin fazla bir anlam ifade etmediğini söylemek isterim. Biz bunu, bugün Anayasa değişikliğinde öneriler yapanlardan çok önce söyledik. O bakımdan YÖK deyince onun açılımını koymak gerekir. Yüksek Öğretim Kurulu, YÖK sanki bir muamma, bir bilinmeyen şey gibi olumsuzlukla telaffuz ediliyor. Bu da bizi rahatsız ediyor. Bu rahatsızlıktan kurtulması gerekiyor. Yüksek öğretim kurumları ülkenin geleceğinin aydınlık mekanlarıdır.'' şeklinde konuştu.

'ÜNİVERSİTELER TÜRBANDA UYGULAYICIDIR'
Görev süresi yakında dolacak olan Prof. Dr. Teziç, kendisinden sonra yerine Devlet eski Bakanı Abdüllatif Şener'in adının geçmesiyle birlikte türban sorununun alacağı şekille ilgili soruya ise "O günkü YÖK başkanının kim olacağı Cumhurbaşkanımızın taktiridir. Onun için bu konuda bir açıklama yapmaya yetkili görmüyorum. Giyim kuşam konusu bizim tasarrufumuzda olan bir konu değildir. Üniversiteler bu konuda uygulayıcıdır. Uygulama konusu yalnızca üniversitelerle ilgili değil. Kamu kesiminde nasıl bir giyiniş olacağı mahkeme kararlarıyla belirlenmiştir. " dedi.