Hacettepe Üniversitesi'nin 2007-2008 Akademik Yıl açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Hacettepe Üniversitesi'nin çağdaş üniversite kriterlerini yakalamış, dünyanın evrensel dilini konuşan, evrensel düzeyde bilgi üreten bir üniversite seviyesine ulaştığına işaret etti. Üniversitelerin, bilimin öğretildiği ve ilerletildiği bilgi yerleri olduğunu kaydeden Gül, bu işlevlerini yerine getirirken üniversitelerin, ülkenin geleceğine dönük projeksiyonlar geliştirmek zorunda olduklarını
ifade etti. Çağdaş medeniyetlerin, iktisadi güç ve eğitimin birbirleri üzerine yaptıkları etkiyle ilerlediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, daha iyi ve daha çok eğitimin iktisadi kalkınmayı etkilediğini, gelişen ekonomik gücün ise toplumun seviyesini yükselttiğini vurguladı. Dünyanın bir süredir çok önemli gelişmelere sahne olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu gelişmelerin iktisadi, siyasi, toplumsal ve kültürel sonuçları bulunduğunu dile getirdi. Düne kadar hayal edilen şeylerin, artık hayatın
bir parçası haline geldiğini kaydeden Gül, eğitim programlarının kültürde, teknolojide, siyasette ve dış dünya ile olan ilişkilerde, yaşanan değişim için gerekli olan tutum, tavır, değer ve bilgileri kazandıracak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Toplumun adına karanlığı kurcalamak, medeniyet yolunda kendi toplumunun keşif kolu olmak ve olayları eleştirel bakış açısıyla sorgulamanın, aydınların görevlerinden biri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, " Üniversitelerin rolü kapalı mekanlarda insanlara teorik bilgiler aktarılmasından ibaret değildir. Üniversite hayatın içinden gelen bir kurumdur. Verdiği bilgiler gündelik hayatın içindedir. O yüzden toplumsal hayatın tüm sektörleri üniversitenin ilgisi içindedir ve bu yaklaşıma kimi zaman arızi
dalgalanmalardan, kısa vadeli kaygılardan etkilenen her sektörün ihtiyacı vardır" şeklinde konuştu.
Asıl olanın, şartların ürünü olan fikirler değil şartları değiştiren fikirlerin üretimi olduğunu söyleyen Gül, bunu da üniversitelerin sağlaması gerektiğini söyledi. Gül şunları söyledi:
" Üniversitelerin toplumda olup bitenler karşısında sessiz kalmaları elbette mümkün değildir. Üniversiteler kişi ve toplumların karşı karşıya bulunduğu sorunları tanımlayan, neden ve sonuç ilişkisiyle birlikte ortaya koyan ve çözüm önerileri sunan kurumlardır. Üniversitenin bir başka rolü kesinlikle toplumu aydınlanmak, toplumun sesinin duyurulmasına aracılık etmektir. Üniversiteler bunu yaparken tek yönlü bir görüşün değil çoğulculuğun, demokrasinin, aklın ve bilimin temsilcisi olmalıdırlar."
Konuşmasında Avrupa Birliği (AB) konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB'ye tam üye olma hedefinin bir hayal olmaktan öteye geçmesini sağlayacak kaynak ve imkanlara sahip bir ülke olduğunu ifade etti. Üniversitelerden Türkiye'nin AB üyeliği konusunda önemli hizmetler beklediğini söyleyen Gül, üniversitelerin AB'ye entegrasyon sürecinde Avrupa üniversiteleriyle işbirliğine gitmelerinin önemine işaret etti.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşma yapmak üzere yerinden kalkarken eski YÖK Başkanı ve Hacattepe Üniversitesi Onursal Rektörü Prof. Dr. İhsan Doğramacı yerinden kalkmak istedi. Cumhurbaşkanı Gül, Doğramacı'ya doğru eğilerek yerinden kalkmasına izin vermedi. Gül, konuşmasını tamamladıktan sonra da Doğramacı'nın elini sıkarak yerine oturdu.
Gül'ün konuşmasının ardından Hacettepe Üniversitesi Senatosu kararıyla 'Sanatta Onursal Doktora Payesi' verilen Devlet Sanatçısı Gülsün Onay'a cübbesi, Prof. Dr. Tunçalp Özgen tarafından giydirildi. Onay, daha sonra bir konser verdi.
Cumhurbaşkanı Gül, açılış töreninin sonunda 2006-2007 eğitim öğretim yılında yaptıkları başarılı çalışmalardan dolayı ödüle layık görülen öğretim görevlilerine plaket verdi.