Honda'nın insansı robotu Asımo, Barselona'da Avrupalıların huzuruna çıktı. Yeni ASIMO, insanları tanıyarak etkileşim kurma, yakınından geçenleri selamlama, el ele yürüme, elinde tepsi ile yürüme gibi bir dizi yeni beceriye sahip.

yeni aerodinamik tasarımıyla daha seri ve hızlı hareket ediyor ve yaklaşık 6 km/saat (yaklaşık 4mph) hızla koşabiliyor.

İnsanlarla kurduğu etkileşimi bir üst seviyeye taşıyor, bu durumda Honda insanlara gerçekten yardım edebilecek bir robot geliştirmeye yönelik nihai hedefine bir adım daha yaklaşıyor.

ATASI 1986 DOĞUMLU

ASIMO (Yenilikçi harekette İleri Adım - Advanced Step in Innovative Mobility) birçok kişi tarafından dünyanın en gelişmiş iki ayaklı insansı robotu olarak tanınıyor.

ASIMO'nun vücut oranları ve eklemleri insanınkileri andırmakta ve ASIMO, birçok anlamda insan hareketleri ile karşılaştırılabilecek hareketleri içeriyor.

Honda tarafından geliştirilen yeni ve gelişmiş hareket teknolojisinden faydalanan ASIMO, yalnızca ileriye ve geriye doğru yürümekle kalmıyor, aynı zamanda yana dönebiliyor, merdivenlerden çıkıp inebiliyor ve köşeleri dönebiliyor.

Bu anlamda ASIMO, insanın doğal yürüme hareketini taklit etmeye en yakın olan robot.

KÖŞE DÖNERKEN AĞIRLIK MERKEZİNİ KAYDIRIYOR

Bu uygulamanın merkezinde Honda'nın, ASIMO'nun gerçek zamanlı ve esnek olarak yürüyebilmesini mümkün kılan akıllı yürüme teknolojisi bulunuyor.

Bu teknoloji, robotun öngörülerde bulunarak hareketlerini buna göre ayarlayabilmesini sağlıyor. Örneğin, aynı insanlar gibi, köşeleri dönerken ağırlık merkezini içe doğru kaydırmak amacıyla yana doğru eğiliyor.

Yani ASIMO, atması gereken sıradaki adımları öngörerek ağırlık merkezini buna göre ayarlıyor. Gerçek zamanlı olarak sıradaki hareketi öngörebilme becerisi ASIMO'nun kesintisiz olarak yürüyebilmesini sağlıyor.

Önce durup sonra dönmeye ve daha sonra köşeyi dönmeye ihtiyacı yok, bunun yerine tek ve kesintisiz, akıcı bir hareket yapıyor.

Bu hedef doğrultusunda ASIMO, bir dizi akıllı teknoloji özelliğiyle donatıldı. Bunlar arasında kişileri, nesneleri ve hareketleri tanıma, mesafeleri ve çeşitli nesnelerin hareket yönlerini hesaplama ve belirli bir hedefe doğru esnek rotalar belirleme becerisi bulunuyor.

Bu görsel bilgiler kaydedilmekte, yorumlanmakta ve harekete dönüştürülmekte. ASIMO bu sayede, yolundaki engellerden kaçınmaktan el sıkışmak isteyen bir insanı anlayarak elini uzatmaya kadar bir dizi beceriye sahip.

BELİRLİ TALİMATLARA TEPKİ VEREBİLİYOR

Bir dereceye kadar ASIMO aynı zamanda duyabiliyor ve konuşabiliyor. Sesleri tanımlayabiliyor, sesler ve söylenen kelimeler arasındaki farklılıkları ayırt edebiliyor ve belirli talimatlara tepki verebiliyor, basit cümlelerle konuşabiliyor ve insanlarla selamlaşabiliyor.

Şu anda ASIMO yaklaşık 50 farklı söz ve selam ile 30 farklı komutu anlayabilmekte ve bunlara uygun şekilde tepki verebiliyor.

ASIMO'nun insanların bulunduğu bir ortamda çalışmasını sağlayan ileri fonksiyonları şöyle sıralanıyor:

''İnsanları tanıyarak onlarla etkileşim kurma, mesafelerini hesaplayarak insanlarla etkileşim kurma, yakınından geçenleri selamlama, el ele yürüme ve aynı zamanda hareket etme, tepsi alma ve verme, elinde tepsi ile yürüme, troleyi iterken yürüme ve yön değiştirme, troleyi çeşitli şekillerde kullanma...''




Kaynak: