Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau'nin öğretmen maaşlarının OECD standartlarına göre yüksek kaldığını belirtmesi ve maaşların indirilmesi önerisi eğitimcileri ayağa kaldırdı. İşte eğitim sendikalarından yükselen protesto sesleri:

TÜRK EĞİTİM-SEN: "AÇIKLAMA CAHİLLİKLERİNİN GÖSTERGESİ"

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, Dünya Bankası'nın Türk öğretmenlerinin 'üç kuruşluk' maaşına göz diktiğini söyleyerek Avrupa'daki meslektaşlarının maaşlarından örnekler verdi.

Türkiye'de göreve yeni başlayan bir öğretmenin yılda 10 bin 82 dolar, en yüksek derecedeki öğretmenin ise yılda 12 bin 196 dolar kazandığını anlatan Özcan, Almanya'da göreve yeni başlayan bir öğretmenin yılda 40 bin 125 dolar, en yüksek derecedeki öğretmenin 52 bin 62 dolar kazandığını söyledi.
EĞİTİM-İŞ: "YAPILAN AÇIKLAMA DÜYUN-U UMUMİYE AÇIKLAMASI GİBİ"

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli ise Dünya Bankası Direktörü Zachau'nun yaptığı açıklamayı Osmanlı dönemindeki 'Düyun-u Umumiye' durumuna benzetti. Resmi rakamların da Zachau'nun yaptığı açıklamayı yalanladığını belirten Adıbelli, OECD ülkelerinde öğretmenlerin ortalama yıllık gelirinin 40 ila 80 bin dolar arasında değiştiğini söyledi.

EĞİTİM-SEN: "OECD RAPORLARI ZACHAU'YU YALANLIYOR"

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Dünya Bankası'nın Türkiye'de asgari ücretin yüksek olduğunu belirterek düşürülmesini istediğini de hatırlatarak, Dünya Bankası'nın yaklaşımına en iyi yanıtın, OECD'nin, her yıl yayınladığı 'Bir Bakışta Eğitim Raporları' olduğunu söyledi. OECD istatistiklerinin, Zachau'nun yaptığı açıklamaları yalanladığını belirten Dinçer, OECD raporlarına göre, daha fazla çalıştığını, daha çok öğrencinin sorumluluğunu üstlendiğini, daha düşük ücret aldığını ve geçimini sağlamak için daha fazla yıprandığını söyledi.