YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversite mezunlarına tanınan kısa dönem askerlik hakkının meslek yüksekokullarına (MYO) da tanınması için Genelkurmay Başkanlığı'na teklif götürecek. Hürriyet'in, Prof. Özcan'a yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre; bu yolla meslek yüksekokullarının daha cazip hale getirilmesini isteyen YÖKBaşkanı Özcan, teklifini öncelikle, yakın zamanda randevu talep ederek, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'a sunacak. Özcan, Büyükanıt'tan olumlu yanıt alırsa, teklifi 2005 yılında bu konuda çalışma yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e götürecek.

SON SÖZ MECLİS'İN Çelik'in de onayını alan teklif, yasal düzenleme yapılması için TBMM'ye gönderilecek. YÖK Başkanlığı'na atandığı günden bu yana tartışma yaratan birçok açıklamaya imza atan Özcan'ın, yine gündem yaratacak olan konuya ilişkin teklifini şu gerekçelere dayandırarak ortaya atacağı öğrenildi: " Birçok öğrenci sadece kısa dönem askerlik uygulamasından yararlanmak için üniversite okuyor. Açıköğretim Fakültesi'ni tercih edenlerin büyük çoğunluğu da kısa dönem askerlik uygulaması nedeniyle tercihte bulunuyor. Üniversitelerdeki yığılmanın önlenmesi için bu ayrıcalık kaldırılmalı. Meslek yüksekokullarına da kısa dönem askerlik hakkı tanınmalı. Bu okullar cazip hale getirilmeli, öğrenciler özendirilmeli. Öğrenciler bu okullara severek gidip gelmeli, öncelikli tercihleri arasında yer almalı. Bu okullardan mezun olanlar düz lise mezunlarına göre daha avantajlı hale getirilmeli. YÖK bu okullara teşviği arttırmalı." Yürürlükteki uygulamada fakülte mezunları 6 ay askerlik yaparken, meslek yüksekokulları başta olmak üzere lise ve ilköğretim mezunları 15 ay askerlik yapıyor.

İLAHİYATÇILAR NE OLUR Meslek yüksekokullarında halen 482 bin öğrenci okuyor. Bu okulları tercih edebilecek 1 milyon 250 bin öğrenci ise, meslek liselerinde öğrenim görüyor. Bu kararın yüz binlerce erkek öğrencinin yaşamını etkilemesi bekleniyor. Projenin hayata geçirilmesi durumunda, bundan iki yıllık ilahiyat yüksek okul mezunlarının yararlanıp yararlanmayacağı ise henüz belli değil. Halen imam hatip liselerinde yaklaşık 120 bin öğrenci okuyor ve bunların 20 bini son sınıf öğrencisi.