BOTAŞ'a düzenlenen " Mavi Hat Operasyonu" öncesinde soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz'ün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e operasyonla ilgili brifing verdiği ve bakanın isteği üzerine operasyonu ertelediği ortaya çıktı. Soruşturmayı öğrenen Güler'in operasyonu ertelettikten sonra olaya adı karışan tüm Botaş sanıklarını istifaya zorladığı iddiası operasyonla ilgili iddianamede yer aldı. İddianame, Botaş'taki milyar dolarlık ihaleler için müteahhitlerden rüşvet alan bürokratların polis kamerasıyla kare kare görüntülendiğini de ortaya koydu.

ÖNCE GÜLER'E BİLGİ: Cumhuriyet Savcı Tamöz'ün hazırladığı iddianameye göre, savcı, operasyondan birkaç gün önce Bakan Güler'in makamına bizzat giderek, Botaş'taki soruşturmayla ilgili kendisine bilgi verdi. Bakan Güler operasyonun ertelenmesini istedi. Ardından müsteşarı aracılığıyla yolsuzluğa adı karışan tüm bürokratları görevden alarak bazılarını istifaya zorlattı. Güler'in böyle bir adım atması hem savcılığı hem de polisi zor durumda bırakırken, bazı işadamları, bürokratların görevden alınmasının ardından ülke dışına kaçtı.

İZİN AL VE TOZ OL: Bakan Güler'in müdahale ettiği iddia edilen operasyondan önce, bakanlık personel daire başkanı, Botaş'tan bazı bürokratları arayarak, " Bakan Güler sizi makamında bekliyor. Rıza bey (Tutuklanan Botaş Genel Müdür Yardımcısı Rıza Çiftçi) gelsin" dedi. Botaş Tuz Gölü Proje Müdürü ve İhale Komisyon Üyesi Ethem Tozlu ile Botaş Şube Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyon Üyesi Hasan Turgay Günay, polisin operasyon düzenleyeceğini öğrendikten sonra kendi aralarında yaptıkları konuşmada, " Eğer iznin varsa al ve ortalıktan kaybol" dediler.

KARE KARE RÜŞVET: Tuz Gölü Projesi Yönetimi ve Uygulama Desteği Danışmanlık Hizmetleri İhalesi'ne giren Troya Doğalgaz Firması, ihaleyi kazanabilmek amacıyla, Botaş'ın üst düzey yetkililerine 100 bin Euro rüşvet teklif etti. Rüşvete aracı olan Seydi Çevik, şirketin iki yetkilisiyle Ankara'da bir pastanede buluştu. 100 bin Euro'luk çeki alan Çevik, ihalenin bu firmaya kalacağı taahhüdünde bulundu. Rüşvet alışverişi ardından, Çevik çeki nakit paraya çevirmek üzere bankaya gitti. 100 bin Euro'yu alan bürokrat da parayı bir döviz bürosunda dolara çevirdi. Bundan sonra firma, 8.6 milyon dolar karşılığında ihaleyi kazandı. Fotoğraflar iddianameye de konuldu.

Bir bürokratın 1.5 milyon YTL'si var

BOTAŞ'ta rüşvet alan bir bürokrata ait 1.5 milyon YTL nakit paranın olduğu belirlendi. Bazı bürokratların lüks otomobillere bindikleri, villalarda yaşadıkları saptandı. Savcı, bürokratların milyon dolarlarla ifade edilen hesaplarına el konulmasını istedi.

Yunanistan hattı için 300 bin dolarlık rüşvet

ÇANAKKALE'deki Çan Termik Santralı'nın ihalesiyle ilgili İbrahim Selçuk ve bürokratlara verilen 500 bin dolarlık rüşvet yine polis kameralarıyla tespit edildi. Belgeler iddianameye kondu. Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Deniz Geçişi ihalesinin bürokratlara 300 bin dolar rüşvet verilerek Peker-Öztaş Ortaklık Girişimi'ne verildiği de de iddianemede anlatılıyor.

Hepsini görevden alalım kardeşim

BOTAŞ'taki 'Mavi Hat' operasyonu öncesi rüşvet aldıkları iddiasıyla tutuklanan bürokratların kendi aralarında yaptığı konuşmalara, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in adı şöyle yansıdı:

Seydi: Ya şimdi bizim arkadaşlar falan istifa dilekçesini verdiler. Hepsinin dosyaları teftişe gitti. Saltuk'u (Botaş Genel Müdürü Hüseyin Saltuk Düzyol'dan bahsediliyor) çağırmış Bakan 'hepsini görevden al kardeşim' demiş. Bu demiş 'nasıl alayım falan filan diye' hepsine soruşturma başlatmış, şimdi soruşturma başlatarak operasyonu engellemiş yani.

Mehmet: Haa, o da herkesle ilgili soruşturma başlattı.

Seydi: Bakan başlattı evet

Arda AKIN/ANKARA