Avrupa Birliği'nin dayattığı ve içerisinde; Ermenistan ile diyalogun başlaması, limanların Rum Kesimi'ne açılması, kültürel ve dini özgürlüklerin genişletilmesi, yargı reform sürecinin devam ettirilmesi, fikir ve ifade özgürlüğünün tam olarak uygulanması gibi konu başlıklarının yer aldığı "el yakan liste" muhalefetin tepkisini çekti. CHP, MHP ve DSP'li vekiller, siyasi çalkantı ve belirsizlikler yaşayan Türkiye'nin önüne konan yeni ödev listesinin zamanlamasını manidar bulduklarını açıkladılar.

AKP 'Hayır' diyecek durumda değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Ermenistan ile diyalogun başlaması ve limanların Rum Kesimi'ne açılması gibi konuları içinde bulunduran yeni ödev listesini eleştirdi. Öymen, hükümetin dış iradelerin kuşatması altında bulunduğunu ileri sürdü.

Hükümetin acz içerisinde olduğunu ifade eden CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ise, "AB'ye, 'kapatma davasında bana yardımcı olursanız, biz de daha önce direndiğimiz konularda size yardımcı oluruz' mesajı veriliyor" dedi.

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Recai Yıldırım da, el yakan listenin AKP'nin kapatma davasının hemen arkasından gündeme getirilmesini manidar bulduğunu söyledi. Yıldırım, AKP'nin bir dönem askıya aldığı AB meselesini tekrar Türkiye gündemine getirmesini, iç politik gelişmelerde kendilerine destek arayışı olarak yorumladı. DSP Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Erçelebi ise, AB'nin Türkiye'nin önüne ek ödevler koymasını, AKP iktidarının zayıfladığının işareti olarak yorumladı. "AKP, kendi hakkında açılan kapatma davası için AB'den yardım isteyince, onlar da bu durumdan faydalanmak istediler" iddiasında bulunan Erçelebi, AB'nin yeni taleplerinin ardında hükümetin gücünü kaybetmesinin yattığını ileri sürdü.


  • Serhat AKKAN / ANKARA