Manisa Belediyesi'nin Develi Köyüne yapacağı Katı Atık Bertaraf Tesisi için Manisa İdare Mahkemesi'nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı geçtiğimiz günlerde Danıştay tarafından bozulmuştu. Danıştay, Mahalli İdare Çevre Kurulu tarafından verilen, 'Develi Köyüne Katı Atık Bertaraf Tesisi yapılamaz' raporunun sadece bir görüş niteliğinde olduğunu ifade ederek, ÇED raporu olan bir projenin engellenemeyeceği yönünde karar almıştı. Develili bir grup üniversite öğrencisi söz konusu kararla ilgili 'Tashihi Karar' başvurusnda bulundu. Gençler ayrıca karara temel olan ÇED raporunun iptali için Manisa İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak dava açtılar.
Çeşitli üniversitelerde okuyan öğrenciler adına açıklama yapan hukuk fakültesi mezunu Süleyman Esin şunları söyledi: "Develi köyü lehine yerel mahkemede verilen kararı Danıştay 6.Dairesi karşı tarafın temyiz talebine dahi bağlı kalmaksızın resen usülden bozmuştur. Sözkonusu dava ile ilgili olarak ÇED olumlu kararının bulunduğunu gazete haberlerinden öğrendik. Raporla ilgili araştırmalarımız yaptık. Ve yasal süre içinde davamızı açmış bulunuyoruz. Teknik ve bilimsel raporlara göre yapılamaz denildiği halde nasıl ÇED olumlu kararı verliyor? Bu rapor verilirken bilir kişi raporu dikkate alınmamıştır. Bu nedenle iptalini istiyoruz."
Develili gençler açıklamaların ardından, konu hakkındaki girşimlere devam edeceklerini belireterek Adliye'den ayrıldılar.
ÇED NEDİR?
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) 11 Ağustos 1983 tarih ve 18132 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Çevre Kanunu"nun 10. maddesi gereğince; gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ya da olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmaları kapsayan çalışmaya deniyor.