Son 40 yılın en yüksek katılımlı seçimlerinde, ekonomik krizden ve 8 yıldır ülkeyi yanlış politikalarla yöneten Bush'tan bunalan ABD'li 'artık değişim istiyoruz' diyerek sandığa koştu. Tüm dünyanın seçilmesini istediği Demokrat Parti Başkan adayı Barack Obama dün seçimlerin ilk yapıldığı New Hampshire eyaletinin iki cumhuriyetçi kasabasında ezici bir çoğunlukla galip geldi.

40 YIL SONRA İLK KEZ

Geleneksel olarak ilk oy verme işleminin yapıldığı New Hampshire eyaletinin Dixville Notch kasabasında kayıtlı 21 seçmenin 15'inin oyunu Obama alırken, McCain 6 oy alabildi. 40 yıldan bu yana ilk kez bir Demokrat Partili başkan adayının daha fazla oy aldığı kasabada sonuç alkışlarla karşılandı. Hart's Location'da ise Obama 17, McCain 10 oy aldı. 1948 yılından bu yana devam eden geleneğe göre, ülkede başkanlık seçimlerinde ilk oylama, gece yarısı söz konusu iki kasabada yapılıyor. ABD Başkanı George Bush, 2004 yılındaki seçimlerde her iki kasabada, rakibinden fazla oy almıştı.

MİTİNGE KOŞTU

Obama oyunu Illinois eyaletindeki Chicago kentinde kullandı. Barack Obama, oy kullanma merkezine eşi Michelle, kızları Malia ve Sashaile geldi. Obama, oyunu kullanmasının ardından kalabalığı gülümseyerek selamladı ve alkışlar eşliğinde bazı seçmenlerle tokalaşarak kısa bir süre sohbet etti. Obama, daha sonra oy kullanma merkezinden ayrılarak "zafer mitingi"ne katılmak üzere Indiana'ya gitti. Obama'nın başkan yardımcısı adayı Joe Biden da oyunu Delaware eyaletindeki Wilmington'da 90 yaşındaki annesi ve eşiyle birlikte kullandı.

EN PAHALI SEÇİM

ABD tarihinin en uzun ve en pahalı seçim kampanyasının yürütüldüğü dönemin ardından seçim merkezlerine hücum eden halk seçimlere büyük ilgi gösterdi. Oy verme işlemi için doğu yakası eyaletlerinde uzun kuyruklar oluştu. bazı eyaletlerde Amerikalılar, oy vermek için 8 saatten fazla bir süre beklediler. Ancak, çoğunluğu Demokrat kampın harekete geçirdiği ve yaşı ne olursa olsun, "ilk kez oy kullandıklarını" söyleyen bu kişilerin oyları, belki de Başkanlık seçiminde sonucu hiç etkilemedi. Çünkü New York gibi demokratların kalesi olarak görülen doğu yakası eyaletlerinde, oy kullananların sayısı ne olursa olsun, bir ya da milyonlarca fark da olsa, en çok oyu alan kazanıyor.

4 BİN YABANCI GAZETECİ İZLEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre 4 binden fazla yabancı gazeteciye, seçimi yerinde izleyebilmesi için izin verildi. Açıklamayı yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Keith Peterson, seçimin tüm dünyada yakından izlendiğini söyledi. Peterson, "Le Figaro seçimle ilgili haberlerine 5 sayfa ayırdı. Ruslar, Nijeryalılar, seçim sonucunun dış politikadaki yansımasını merak ediyor" diye konuştu.

Son hamle gözyaşları

Barack Obama'nın anneannesi Madelyn Dunham, adayın en önemli gününde 85 yaşında kanserden öldü. Seçime bir gün kala vefat eden anneannesinin ölümü üzerine açıklama yapan Obama, "Anneannemizin kanserle mücadelenin ardından vefat ettiğini büyük bir üzüntü ile açıklıyoruz' dedi. McCain de , Obama'ya baş sağlığı diledi.