"Kararı hayretle karşılıyoruz. Konu yargıya intikal etti. Hepimiz devlete güvenip 5-10 milyon dolarlık yatırım yaptık" dedi. Geçen yıl çıkan ancak dikkatlerden kaçırılan İmar Planı'na göre, 10 yıl içinde konuta çevrilmeleri gündeme gelen İstanbul Eminönü'ndeki oteller mahkemeye başvurdu. Karara itiraz ederek mahkemeye başvuran Eminönü civarındaki 600 otel, kendilerine gelen otellerini 10 yıl içinde konuta çevirmeleri gerektiği yönündeki yazıya ateş püskürüyor.

Turistik Otelciler Birliği (TUROB) Genel Koordinatörü Gül Küçükserim, geçen yıl çıkan İmar Planı'nda Eminönü ilçesinin yüzde 90'ının konut alanı ilan edildiğini belirterek, kendilerine 10 yıl içinde otellerini konuta çevirmeleri yönünde bildiri geldiğini söyledi. Büyükşehir ve Eminönü Belediyesi'ne başvurarak karara itiraz ettiklerini dile getiren Küçükserim, dava açtıklarını ve davanın sonuçlanmasını beklediklerini aktardı.

Küçükserim, Yıldız Teknik Üniversitesi'ne talepte bulunup imar planıyla ilgili görüş aldıklarını dile getirerek, " Dünyanın her yerinde konut ve konaklama beraber kabul ediliyor. Herkes İstanbul'un en önemli turizm bölgesi olan Eminöni'nün konut için ayrılmasını hayretle karşıladı. Her otelin de imarı var. Yatırım maliyetleri 5-10 milyon dolar arasında değişen otelleri biz imar izni alarak kurduk, yıllarca emek verip marka yaptık. Şimdi ise konuta dönüştürmemiz isteniyor" diye konuştu.

EMİNÖNÜ'NDEKİ TURİZM HAREKETİ YOK EDİLİYOR

İmar Planı'nın Eminönü bölgesindeki turizmi tamamen yok etmeye yönelik olduğunu iddia eden Küçükserim, yeni planda iki üç yerde konaklama tesisi için alan bırakıldığını aktardı. Küçükserim, yetkililerle görüştüklerinde, Eminönü bölgesinin konut alanı olarak görüldüğü, bölgede kalmak isteyenlerin otellerini konuta çevirdikten sonra pansiyon olarak kullanması gerektiğini şeklinde açıklamayla karşılaştıklarını kaydetti.

Eminönü'nde oteli bulunan mimar Ahmet Ektem ise otellerden tek tek mahkemelere başvurup yürütmeyi durdurma kararı aldıranlar olduğunu belirterek, " Belediyenin uygulaması devam ediyor. İmar Planı, özellikle Sultanahmet tramvay yoluyla Marmar Bölgesi arasındaki bölgeyi ilgilendiriyor. Yürürlükte olan planlar bu bölgeyi tamamen konuta dönüştürmeyi öngörüyor. Bu bölgede 20 bin yatak var. On yıl sonra hepsinin ruhsatı iptal edilecek. Bu İstanbul'daki turizmin sırtını yere getirir. İstanbul planlamasına evet ama 20 bin yatağı saf dışı bırakmaya hayır diyorum."

Bu arada Eminönü Belediyesi'nin, başta yabancı turistlerin uğrak yeri olan Akbıyık Caddesi'ndeki 50 restoran olmak üzere, bölgedeki restoranlara içki ruhsatı vermemekte direnmesi ve ramazan dolayısıyla bölge esnafına içki satmamaları için baskı uygulaması tepki çekiyor.

BU KADAR OTEL EMİNÖNÜ'NE ÇOK FAZLA

Eminönü Laleli Turizmci ve İşadamları Derneği (ELTİD) Başkanı Mehmet Zelzele bu kararın kendilerini etkilemediğini fakat plana uymayan, hizmet kalitesi kötü olan, standarda uymayan otellerin elenmesi gerektiğini söylüyor. Turistik ve özel belgeli oteller için bu kararı uygulayamayacaklarını belirten Zelzele, "Eminönü'nde yaklaşık 600 otel var, bu kadar otel Eminönü'ne çok fazla. Bir standart getirilmeli ve denetimler sonucu standartlara uymayan oteller elenmeli" diyor. İmar planı olanların belediyeye dava açtıklarını ve davayı kazanan oteller olduğunu ifade eden Zelzele yeni Vakıflar Yönetmeliği'ne göre artık buna bir standart getirileceğini sözlerine ekliyor.