Ancak tartışmanın Merkez Bankası atamasına ilişkin Babacan'ın medyaya yaptığı bir açıklama nedeniyle başladığı, asıl gerilimin Babacan'ın 'iftara geç kalıyoruz' sözlerinin ardından yaşandığını anlaşıldı. Sezer ile Babacan arasındaki gerilim şöyle gelişti:

Cumhurbaşkanı Sezer, Merkel'i kabulü sırasında henüz daha görüşmeler başlamadan, Babacan'a dönerek, 'Merkez Bankası Başkanı ataması konusunda, 'Cumhurbaşkanı'na aday beğendiremedik' demişsiniz. Çok ayıp ettiniz' dedi.

Sezer'in bu çıkışı karşısında zor durumda kalan Babacan ise 'Sayın Cumhurbaşkanım, yanlış anlaşılma var. Ben o şekilde bir söz söylemedim' yanıtını verdi.

Bu açıklamayı yeterli bulmayan Sezer, 'Kabulden sonra burada kalın, sizinle bu konuyu özel olarak görüşeceğiz' dedi. Sezer'in ısrarı karşısında iyice zor durumda kalan Babacan, 'Efendim, İstanbul'da Sayın Başbakan iftar için bizi bekliyor. Sizinle sonra görüşsek' diye yanıt verdi.

Bu sözler karşısında daha da sinirlenen Sezer, 'Beklerse, beklesin. Ben sizinle görüşmek istiyorum' diye tepki verdi. Heyet Köşk'ten ayrılırken Sezer, Devlet Bakanı Babacan ile ayak üstü bir süre görüştü. Bu görüşmede, Babacan'ın medyaya yansıyan ve Sezer'i eleştiren sözleri gündeme geldi.

BABACAN NE DEMİŞTİ

Devlet Bakanı Babacan, 26 Temmuz'da gazetelere yaptığı açıklamada 'Merkez Bankası Başkanı'nın atamasındaki gecikme piyasaları etkiledi. Bu durumdan Cumhurbaşkanı Sezer sorumlu. Cumhurbaşkanı'na aday beğendiremedik. Eşi başı açık adaylar da gönderdik ama onaylamadı' demişti.