Honduras karşısında Ay-Yıldızlı takımımıza galibiyeti getiren golleri 41. dakikada Emre Güngör ve 55. dakikada Hamit Altıntop kaydetti.
Savunma adına rahat geçen özel maçta, hücum oyuncularımız etikili işler yaparak formda olduklarını gösterdiler.
2010 Dünya Kupası'na katılacak Honduras ise bu maçta sergiledği performansla hazır olmadığının sinyalini verdi. Böyle bir takımın Dünya Kupası'na katılıp bizim o kupada olmamamız ise tüm Türkiye'yi bir kez daha derinden üzdü.
OĞUZ ÇETİN'İN 11'İ
(A) Milli Futbol Takımı Sorumlu Yardımcısı Oğuz Çetin, Honduras maçında Ay-yıldızlı takımımızın başında ilk kez sahaya çıktı. Oğuz Çetin, Honduras maçına Volkan, Sabri, Emre Güngör, Servet, Caner, Hamit, Mehmet Aurelio, Emre Belözoğlu, Arda, Volkan Şen, Mevlüt ilk 11'iyle başladı. Bursaspor'lu Volkan Şen, ilk kez çağırıldığı (A) Milli Takım'da ilk kez de 11'de başlamış oldu. Ayrıca karşılaşmaya yedek kulübesinde başlayan Onur Recep Kıvrak (Trabzonspor), Giray Kaçar (Trabzonspor), Necip Uysal (Beşiktaş), Ozan İpek (Bursaspor) ilk kez (A) Milli Takım'da kadroya giren futbolcular oldular.
İLK TEHLİKE BİZDEN
Karşılaşmanın ilk düğüyle birlikte oyun orta saha mücadelesi şeklinde başladı. İki takımın kontrollü başladığı maçta ilk tehlikeli atak Milli Takımımız'nda geldi. Maçın 15. dakikasında Emre'nin rakip ceza sahası içine doğru yaptığı ortada, top Mevlit'ün önüne düştü. Mevlüt harika bir şut çıkarak topu köşeye gönderdi ama Honsuras kalecisi Escober bu şutu kurtarmayı başardı.
ŞANSSIZ DAKİKALAR
Taraftarımızın desteğiyle oyuna daha da konsantre olan Ay-Yıldızlarımız, arka arkaya pozisyonlarda bulmaya başladı. Özellikle orta saha oyuncularımızla ilk yarıda gol aradık. Maçın 20. dakikasında Arda'nın sol kanatta harika çalımlarından sonra ceza sahasına yaptığı ortada Volkan Şen topu kafayla tamamladı. Ancak savunmaya çarpan top kornere gitti.
Baskıyı iyice arttıran millilerimiz, 30. dakikada şanssızlığını geçemedi. Arda'nın yine sol kanattan ceza sahasına yaptığı ortada, arka direkte bomboş durumda olan Mehmet Aurelio kafayı vurdu ama top direkten döndü. Bu pozisyondan bir dakika sonra ise rakip ceza sahası içinde yaşanan karambolde Arda topu Hamit'in önüne bıraktı. Hamit topa çok sert vurdu. Ancak bu topta direğin üzerinden dışarı gitti.
SAĞ VE SOL KANAT İYİ ÇALIŞTI
(A) Milli Takımız, Honduras maçına tek forvet şeklinde başlamasına rağmen gol pozisyonlarında çoğu zaman Volkan Şen ve Arda Turan'da vardı. Maça sol kanatta başlayan Arda ile sağ kanatta görev yapan Volkan, atak yaparken sürekli kanatlardan içer girerek gol aradılar. Zaman zaman Mevlüt ile ters koşular yapan iki futbolcumuz ilk yarıda Honduras'a zor anlar yaşattılar. Mevlüt'te performansıyla göz dolduran isimler arasındaydı.
Savunmamız ise ilk yarıda zaman zaman gelişen Honduras ataklarında iyi savunma yaparak kalemizde tehlike yaşatmadı.
NİHAYET GOL GELDİ!
Oyunu tek kaleye çeviren Ay-Yıldızlı takımımız aradığı golü 41. dakikada buldu. Sağ kanattan kazandığımız korneri Emre Belözoğlu kullandı. Arka direğe doğru gelen topu Arda kafayla kale sahasına indirdi. O bölgede Emre Güngör son dokunuşu yaparak Milli Takımımızı, Honduras karşısında öne geçirdi. Bu pozisyonun ardından ilk yarıda başka gol üretemedik ve devreye 1-0'lık üstünlüğümüz ile girildi.
18 MAÇ SONRA YENİDEN
Galatasaraylı Emre Güngör, 15 Haziran 2008 tarihinde Çek Cumhuriyeti ile yapılan 2008 Avrupa Şampiyonası finallerindeki maçın ardından, ilk kez ay-yıldızlı formayı giydi. 3. kez (A) milli olan Emre Güngör, resmi ve özel 18 milli maç sonra ay-yıldızlı formayla sahaya çıktı ve golünü de atmayı başardı.
İKİNCİ YARI DEĞİŞİKLERLERLE BAŞLADI
İkinci yarıya Milli Takımımız oyuncu değişiklikleriyle başladı. İlk yarı etkili performans gösteren Mevlüt ve Volkan oyundan çıkarken; yerlerine Tuncay ile Halil Altıntop girdi. Honduras'da ise Cesar de Leon, David Suazo ve Alvarez yerlerine Martinez, Guevera, Pavon girdi.
Maçın 63. dakikasında Arda'nın yerine Ozan İpek oyuna girdi. Ozan'da böylece ilk kez (A) Milli Takım forması giymiş oldu. (A) Milli Takım'a ilk kez çağırılan bir başka oyuncu Necip ise 81. dakikada Mehmet Aurelio'nun yerine oyuna girdi.
HAMİT'TEN HARİKA BİR GOL
Değişikliklerden sonra ilk yarıda savunma yönelik futbol oynayan Honduras daha atak oynamaya başladı. Honduras, ikinci yarının başlarında kalemize etkili gelmesine rağmen gole izin vermedik.
Bu baskıyı kıran Milli Takımız, ikinci golü bulmakta gecikmedi. Oyuna ikinci yarı giren Halil, pasında kardeşi Hamit'i topla buluşturdu. Hamit'in ceza sahası dışında yağtığı harika şut, 'çatal' diye tabir edilen bölgeden ağlarla buluştu.
2-0'DAN SONRA TEMPO DÜŞTÜ
Maçta 2-0 öne geçmemizden sonra karşılaşmada tempo düşüşe geçti. Milli Takımımız savunmada rakibine pozisyon vermeyince Honduras atak yapmakta zorlandı. Ay-Yıldızlılarımız ise önde olmanın verdiği rahatlıkla pek fazla rakip yarı sahada baskı yapmadı.
Kalan dakikalarda başka gol olmayınca, Milli Takımımız, Honduras'ı özel maçta 2-0 mağlup etmiş oldu.
GÖKHAN GÖNÜL ÇIKARILDI
Maçtan önce sağ ayak bileğindeki sakatlığı nedeniyle Milli Takım'ın Honduras maçı öncesindeki antrenmanlara katılamayan Gökhan Gönül'ün son kontrolleri yapıldı.
Yapılan muayenede, Gökhan'ın şikâyetlerinin azalmasına rağmen, maç oynayacak düzeyde iyileşmenin tamamlanmadığı kanısına varıldı. Bu durum üzerine, Milli Takım Teknik Heyeti ve Sağlık Ekibi'nin ortak görüşü doğrultusunda Gökhan Gönül, aday kadrodan çıkarıldı.
42. TEKNİK ADAM OĞUZ ÇETİN
(A) Milli Futbol Takımımız'ın Honduras ile yaptığı özel maçta ay-yıldızlı ekibin başında yer alan (A) Milli Takım Sorumlu Yardımcısı Oğuz Çetin, Türk Milli Takımı'nın başında sahaya çıkan 42. teknik adam oldu. Oğuz Çetin, aynı zamanda ay-yıldızlı ekibin başında sahaya çıkan 25. Türk çalıştırıcı olmayı da başardı.
Türk Milli Futbol Takımı, 87 yıllık tarihindeki 468 maçta 24'ü Türk, 17'si yabancı, toplam 41 teknik adam yönetiminde sahaya çıkmıştı.
(A) Milli Futbol Takımı'ndaki görevine 1 Ağustos 2010 tarihinde resmen başlayacak Guus Hiddink, ay-yıldızlı ekibin başında görev yapacak 43. teknik adam olacak. Hiddink, milli takımın başında görev yapacak ilk Hollandalı ve 18. yabancı teknik adam unvanlarını da alacak.
15 YIL ARADAN SONRA
Türkiye ile Honduras (A) Milli Futbol Takımları, tarihte 2. kez karşı karşıya geldi.
İki ülke (A) milli takımları, tarihteki ilk maçlarını 11 Haziran 1995'te yaptı. Kanada'nın Toronto kentindeki özel maçı Türkiye, halen Kayserispor'un teknik direktörlüğünü yapan Tolunay Kafkas'ın 89. dakikadaki golüyle 1-0 kazandı.
Teknik direktör Fatih Terim yönetimindeki milli takımın ilk Honduras maçı kadrosunda, bu akşamki maçta ay-yıldızlı ekibin başında sahaya (A) Milli Takım Sorumlu Yardımcısı olarak çıkan Oğuz Çetin, takım kaptanı olarak yer almıştı.
Bu akşamki maçla birlikte iki ülke (A) milli takımları yaklaşık 15 yıl sonra karşı karşıya geldi.
MAÇTAN DAKİKALAR (İLK YARI)
15. dakikada Emre Belözoğlu'nun uzun pasında, ceza alanı sol çaprazında topla buluşan Mevlüt, dönerek savunmanın beklemediği anda vurdu, kaleci, meşin yuvarlağı kontrol etti.
30. dakikada Arda'nın sol çaprazdan ortasında, arka direkte boş pozisyonda topla buluşan Aurelio, meşin yuvarlağı kafayla kalecinin üstüne vurunca, milli takım önemli bir pozisyonu değerlendiremedi. Kaleciden seken topu savunma taca attı.
31. dakikada Arda, savunmadan seken topu Hamit'in önüne bıraktı. Bu oyuncu ceza yayı üzerinden sert vurdu, ancak meşin yuvarlak üstten auta gitti.
41. dakikada Emre Belözoğlu'nun soldan kullandığı korner atışında, arka direkte topla buluşan Arda, meşin yuvarlağı kafayla altıpastaki Emre Güngör'ün önüne bıraktı. Bu futbolcu, boş pozisyonda meşin yuvarlağı filelere göndererek takımını 1-0 öne geçirdi.
MAÇTAN DAKİKALAR (İKİNCİ YARI)
55. dakikada rakip savunmayı az adamla yakalayan Türkiye, farkı ikiye çıkardı. Halil'in pasında ceza alanı önünde topu alan Hamit Altıntop, meşin yuvarlağı güzel bir vuruşla doksan tabir edilen yerden filelere gönderdi ve skoru 2-0'a taşıdı.
70. dakikada savunmadan topu kurtaran Halil Altıntop, ceza alanının hemen önünden sert vurdu, ancak meşin yuvarlak üstten auta çıktı.
Stat: BJK İnönü
Hakemler: Pavel Olsiak, Martin Balko, Peter Chladek (Slovakya)
Türkiye: Volkan Demirel, Sabri Sarıoğlu (Dk. 84 Kazım Kazım), Emre Güngör, Servet Çetin, Caner Erkin, Hamit Altıntop, Mehmet Aurelio (Dk. 81 Necip Uysal), Emre Belözoğlu (Dk. 77 Nuri Şahin), Arda Turan (Dk. 62 Ozan İpek), Volkan Şen (Dk. 46 Halil Altıntop), Mevlüt Erdinç (Dk. 46 Tuncay Şanlı)
Honduras: Escober, Sabillon, Bernandez, Figueroa, Izaguirre, Alvarez (Dk. 46 Guevara), Turcios (Dk. 84 Norales), Wilson Palacios (Dk. 69 Thomas), Cesar de Leon (Dk. 46 Martinez), Suazo (Dk. 46 Pavon), Costly (Dk. 69 Welcome)
Goller: Dk. 41 Emre Güngör, Dk. 55 Hamit Altıntop
Sarı Kart: Dk. 50 Guevara (Honduras)