Newsweek dergisi, Taliban örgütünün New York'ta 11 Eylül terör saldırısı sonucu yıkılan ikiz kulelerin bulunduğu, " Sıfır Noktası" olarak adlandırılan bölge yakınında inşa edilmesi planlanan ve içinde cami de bulunan " Park 51-Cordoba Evi" adlı İslami Kültür Merkezinin yapılmasını istemediğini yazdı.
Dergide, " Taliban Camiye Karşı" başlığıyla yayımlanan makalede, " Taliban'ın, New York'ta İslami Kültür Merkezinin yapımına karşı çıkan " Kızgın Amerikalı grupların galip gelmesini dilediği" belirtildi.
Taliban'ın sözcülerinden Zabihullah Mücahid ile yapılan mülakata yer verilen makalede, Zabihullah'ın, " Bu caminin yapımını engellenmesi halinde ABD bize büyük bir iyilik yapmış olacak. Bu durum (camiye karşı çıkılması) bize daha çok eleman, bağış ve popüler destek sağlıyor" şeklinde konuştuğu kaydedildi.
" ABD'NİN İSLAMİYET'E NE KADAR KARŞI OLDUĞUNU GÖSTERDİĞİNİ GÖSTERİYOR"
" ABD'nin düşmanlarının, New York'taki İslami Kültür Merkezine karşı çıkan Amerikalı grupların varlığından büyük memnuniyet duyduğunu" yazan dergi, Zabihullah'ın " New York'taki camiye karşı çıkılmasının ardından Taliban'a sempati duyan grupların web sitelerine destek ve dayanışma mesajları yağdırdığını ve mesajlarda bu zulümle nasıl mücadele edileceğini yazdıklarını" iddia ettiğini de belirtti. Dergiye göre Zabihullah, Amerika'da caminin yapımına karşı çıkılmasının, " ABD'nin İslamiyet'e ne kadar karşı olduğunu gösterdiğini" düşünüyor.
Dergi, Taliban sözcüsünün, New York'ta İkiz Kulelere yakın yerde yapılacak camiye karşı çıkılmasının, ABD aleyhine ve kendileri lehine çok iyi bir propaganda aracı olduğunu belirterek " ABD ne kadar çok cami yapımını durdurursa, biz o kadar çok mücahit kazanacağız" dediğini de yazdı.
New York'ta son haftalarda İslam Kültür Merkezinin inşasına karşı çıkan gruplar, ellerindeki pankartlarla Dünya Ticaret Merkezi yakınında toplanıp Kültür Merkezinin yapımını protesto ediyorlar. Aynı grupların New York'ta 11 Eylül terör saldırılarının kurbanlarını anma gününde de büyük bir protesto gösterisi yapmaları bekleniyor.
İçinde konferans salonu, toplantı odaları, tiyatro, yüzme havuzu, okul, çocuk bakım merkezi gibi odaların yanında caminin de yer alacağı " Park 51-Cordoba Evi" projesinin inşaatı, terör saldırısında yıkılan İkiz Kulelerin bulunduğu Dünya Ticaret Merkezi inşaat alanının dışında, 2 blok ötede yer alıyor. İnşaatı devam eden Dünya Ticaret Merkezi alanı içine yapılacak yeni kuleler ve anma müzesi dışında herhangi başka bir binanın inşası yasak.
Time dergisi, 16-17 Ağustos tarihlerinde ABD genelinde yaptığı bir ankette, " Sıfır Noktasına" yakın bir yerde cami yapılmasına karşı çıkanların sayısının yüzde 61, destekleyenlerin sayısının yüzde 26, " bilmiyorum" diyenlerin sayısının ise yüzde 13 olduğunu açıklamıştı.
AA