Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası adı üstünde bir sorumluluk sigortasıdır. Amaç sigortalıyı (doktoru) değil hastayı korumaktır. Bu sigortanın mantığında hastanın (veya kazazedenin) bir zarara uğraması durumunda, acaba zararımı tahsil edebilir miyim kaygısı taşımaması yatar. Hasta, sözgelimi, doktor, yurtdışına gitse veya tazminatı ödeyemez duruma düşse bile bilir ki sigorta şirketi bu zararı karşılayacaktır. Bu sebeple Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, sanılanın aksine KASKO'ya değil TRAFİK SİGORTASINA benzer.

Hekimlerimizin 30 Temmuz tarihinden önce, Sigorta Şirketlerine yaptırmış oldukları Doktor mesleki Sorumluluk Sigortaları hem maddi hemde manevi tazminatları aynı zamanda da ceza sorumluluğunu da karşılamaktaydı.Ayrıca hem sigortalı hekimin hemde karşı tarafın avukatlık masrafları ve en önemlisi rücü hakkınıda korumaktaydı.Bir nevi KASKO poliçesi özelliği taşımaktadır.

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası sadece tazminat sorumluluğu için himaye sağlar. Türk Hukukunda sorumluluk sadece tazminatla sınırlı değildir. Bir olayla ilgili tazminatla birlikte aynı zamanda ceza sorumluluğu da doğabilir. Hatta hekim için çoğunlukla doğar. Bu durumda sigorta teminatı cezaya ilişkin bir himaye sağlamaz. Örneğin sigorta, doktorun bu olay sebebiyle meslekten men edilmesi durumunda uğrayacağı maddi kayıpları karşılamaz.

Sigortanın sağladığı teminat olay başına maksimum 300.000 TL'dir. Bunun içinde maddi ve manevi tazminat ile yargılama giderleri yer alır. Bu rakam Türkiye şartlarında kötü sayılmaz. Ancak kimi olaylarda, örneğin doktor kusuruna bağlı doğum travması neticesinde meydana gelen Cerebral Palsy vakalarında, tazminatlar çok yüksektir. Yakın bir zamanda bir hekimin yaklaşık 1,5 milyon (eski parayla trilyon) TL tazminata mahkum edildiğini biliyorum. Bu sebeple özellikle kadın doğum açısından 300.000 TL teminat yeterli değildir.

Aslında daha dikkatli incelendiğinde bir çok Hekimimiz 30 temmuz tarihinden önce yaptırmış oldukları Doktor mesleki Sorumluluk Sigortaları daha yüksek koruma teminatlarına sahip oldukları için halen iptal etmeden yürürlükte bırakmaktadırlar.Hem kazanılan haklar kaybedilmemekte , hemde Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası daha uygun şartlar oluşturulana kadar hekimi güvence altına almaktadır.Anadolu Sigorta Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigorta Poliçe sahibi olan hekimlerimiz kendilerine Tamamlayıcı Hekim Sorumluluk Sigortası yaptırabilirler

www.doktorsigortasi.com haber sitemizdeki Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası başvuru formunu doldurup yollayabilirsiniz, yada MERKA acenteliğini arayabilirsiniz.

Mesleki sorumluluk poliçesi hakkında bilgi almak yada poliçe yaptırmak için ,özellikle mesleki sorumluluk sigortalarında uzman kadrosuyla Türkiyenin heryerinde hizmet veren ;

MERKA Anadolu Sigorta Acenteliği
Tel ; 0212 542 59 58
faks; 0212 542 59 19
cep ; 0549 542 59 58- 0533 815 20 13
e-mail; doktorsigortasi@gmail.com