Türkiye’de sosyal sorumluluk projesi haline gelen mavi kapak toplama Mamak’ta devam ediyor. Kısa bir süre önce Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin sonlandırdığı ve Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin üstlendiği mavi kapak toplama projesi Mamak’ta sistemli bir biçimde devam edecek. Vatandaşlardan gelen yoğun talebi de göz önünde bulundurarak harekete geçen Mamak Belediyesi, Mamak çöplüğünde başarılı bir dönüşüm gerçekleştiren ITC firmasıyla anlaşma yaptı. Mamak’ta bulunan 66 mahalle muhtarıyla görüşen Mamak Belediyesi çevre mühendisleri konu hakkında muhtarları bilgilendirdi. Projeye katılan muhtarlarla taahhütname imzalandı. Her muhtarlığa ayrı ayrı bırakılan dönüşüm kutularında biriktirilen kapaklar dönüşüm ekipleri tarafından toplanacak. Bir tane plastik kapağın çok fazla bir şey ifade etmediğini fakat engelliler için umut olduğunu belirten Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Biz mavi kapak projesine çok yönlü bakıyoruz. Mavi kapaklar sayesinde hem engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye sağlanıyor hem de doğada 5 bin yıl kalan plastik atıklar değerlendiriliyor. Belediye olarak bu tür sosyal sorumluluk projelerine liderlik etmeye devam edeceğiz” dedi.
Kapaklar her ayın 15’inde muhtarlıklardan alınacak
Kamuoyunda yalnızca mavi renkli kapakların toplandığına dair yanlış bir imaj oluştuğunu belirten uzmanlar, proje kapsamında her renk kapağın toplanacağını belirtti. Toplanan atık kapaklar projeye katılan muhtarlıklara teslim edilecek. Muhtarlık binalarına getirilen mavi kapaklar her ayın 15’inde dönüşüm araçlarıyla toplanacak. Mavi kapak konusunda son derece bilinçli davranan vatandaşlar da küçük toplama noktaları oluşturuyor. Genelde sokak aralarında veya cadde üzerinde bulanan direklere asılan 5 kiloluk pet şişelerde kapakların toplandığını belirten uzmanlar, toplanan kapakların zaman zaman projeyle bağlantısı olmayan şahıslar tarafından alındığını söyledi. Yapılan anlaşma sayesinde vatandaşın topladığı kapaklar muhtarlarda toplanarak doğru ellere teslim edilecek. Projeye katılmak isteyen vatandaşlar belediyenin 444 0 149 numaralı telefonundan bilgi alabilecek.
Her ay bir sandalye alınacak
Mamak Belediyesi imzaladığı bu protokolle her ay bir sandalye alarak engelli vatandaşlara ulaştırmayı hedefliyor. Protokol çerçevesinde belirlenen akülü araçlar, yedek parçası ve üretimi ülkemizde yapılabilen markalar arasından tercih edildi. Akülü arabaların en büyük problemi erken biten batarya olması nedeniylede jel akülü sandalye tercih edildi.