Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yerli tramvayın ardından yerli uçak üretiminin Bursa'dan yapılabileceğine dikkat çekerek, "Bursa'da uçak firması kuracak onlarca şirket var. Yerli tramvay üretimi, Timsah Arena, hızlı tren gibi projeler dünya çapında ses getirecek. Dünya çapında çalışmalar olursa Bursa dünya çapında şehir olur" dedi.
Başkan Altepe, Bahçeşehir Üniversitesi ve Bursa Fun Club tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Bursalılık Sertifika Programı´nın ilk dersini verdi. Bahçeşehir Üniversitesi Bursa ofisinde gerçekleştirilen ´Bursa´da Kentlilik ve Yerel Kültür´ konulu sunuma, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bahçeşehir Üniversitesi Bursa Ofisi Akademik Direktörü Prof.Dr. İsmail Tatlıoğlu, Bursa Fun Club Başkanı Ali Ademoğlu, BAL-GÖÇ Başkanı Doç.Dr. Yüksel Özkan, Bursa Kent Konseyi, Bursa Fun Club ve sivil toplum örgütlerinden temsilciler katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye´de kentlilik bilincinin en duyarlı olması gereken toplumun Bursa´da bulunduğunu ifade etti. Her yönüyle kabuğunu kıran bir kentte yaşadıklarını, bünyesinde türlü türlü özellikler barındıran bir yerde yaşamanın insana onur verdiğini söyleyen Başkan Altepe, Bursa´da yaşayan herkesin kente karşı sorumluluğunun bulunduğunu vurguladı. Kentlilik bilincinin oluşması, Bursalının Bursa için Bursalıyı gözetmesi durumunda ortaya çıkacak potansiyelin hem kenti hem de Türkiye´yi bulunduğu konumdan ileriye taşıyacağını vurgulayan Başkan Altepe, "Bizler Bursalı sanayiciye, komutana, eğitimciye, tüccara sahip çıkmalıyız. Bursa´yı öne çıkartmak ve Bursalılık bilincini oluşturmak zorundayız. Kentlilik bilincini ortaya koyduğumuz, irademizi Bursa ve Bursalıdan yana daha net ve gür koyduğumuz zaman göreceğiz ki hayal bile edemeyeceğimiz şeyleri başaracağız" dedi.
Başkan Altepe, Bursa´da gerçekleştirdikleri yatırım ve faaliyetlerin temel hedeflerinden birinin de kentlilik bilincini oluşturmak olduğunu söyledi. Göreve geldikleri 9 yıldan bu yana bu uğurda şehirde ne kadar tarihi eser varsa restore ettiklerini, han-hamam ve çarşıları güncelleyerek tekrar eski işlevine döndürdüklerini belirten Başkan Altepe, yapılan çalışmaların Bursa´yla sınırlı kalmadığını, Balkanlar´ın her bir köşesinde şantiyeler kurarak benzer hizmetleri orada da gerçekleştirdiklerini ifade etti. Yapılan bütün bu faaliyetlerin yerli ve yabancı turistler üzerinde büyük etkisinin olduğunu, tanıtımla birlikte Bursa´nın menfaatlerinin öne çıktığını belirten Başkan Altepe, "Bursa´yı, şehrin değerlerini öne çıkartmak konusunda büyük heyecanımız var. Türkiye´de Tarihi Kentler Birliği´ni, Sağlıklı Kentler Birliği´ni kuran şehir biziz. Tarihte ilk çarşı bizde kuruldu. Osmanlı devlet sistemi burada tesis edildi. Mahalle kavramı, komşuluk hakları ve ahilik burada oluştu. 9 yıl önce başladığımız çalışmalarda özellikle Osmanlı tarihine ağırlık verdik. Tüm tarihi eserleri restore ederek, yeniden ilk haliyle halkın hizmetine aldık. Osman ve Orhan gazilerden tutun da Molla Fenari Hazretleri´ne kadar ne kadar kimliğimiz varsa, yaptığımız çalışmalar sayesinde daha iyi tanınmış oldu. Tüm bu çalışmalar kentlilik bilincinin oluşmasına katkı sağladı" diye konuştu.
Başkan Altepe, Bursa´da gerçekleştirilen ve kamuoyunda büyük etkileri olan marka yatırımların da kentlilik bilincine olumlu katkılar sağladığını söyledi. Türkiye´de ilk olan tramvay, metro ve hızlı tren ana ve yedek parçalarının ilk kez belediyenin danışmanlığında Bursa´da üretildiğini, yine Türkiye´de ilk kez belediye kaynaklarıyla 45 bin kişilik dünya standartlarında stadyum yapıldığını, Büyükşehir Belediyesi´nin Bursa için ticaret yaparak BUDO´yu hizmete aldığını ve İstanbul´la her gün karşılıklı deniz seferlerine başladığını hatırlatan Başkan Altepe, "Yine de en büyük zenginliğimiz tarih. Bu doğrultuda bugüne kadar Türkiye´de yapılamayan çalışmaları gerçekleştirdik. Ekonomik olarak da çok güçlüyüz. Bursa´da her biri uçak firması kurabilecek, devasa bütçeleri olan onlarca şirket var. Tespitlerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz. İşte tüm Osmanlı eserlerini, tarihi zenginliklerimizi ayağa kaldırdık. Bununla yetinmedik, yüzde 100 yerli kaynaklarla yüksek teknolojide bilgi ve tecrübe gerektiren tramvay üretimini gerçekleştirdik. Stadyum gibi BUDO gibi onlarca hizmeti faaliyete geçirerek, Bursa´nın daha güçlü olmasını sağladık. Dünya çapında çalışmalarınız olursa, dünya çapında şehir olursunuz. Büyük bir kentiz. İmkanımız çok ve bu imkanlarla dünya çapında çekim oluşturmamamız için hiçbir neden yok" şeklinde konuştu.
Sahip olduğu tüm imkanlara rağmen Bursa´da yaşayanların kentlilik anlamında yeterli bilince ulaşamadığını belirten Başkan Altepe, ne istediğini bilen ve istediğini almak için nasıl hareket etmesi gerektiğine hakim bir topluma ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Bursa´nın en büyük eksikliklerinden birinin bu olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, Bahçeşehir Üniversitesi´nin Bursa Fan Clup´la birlikte hizmete aldığı Bursalılık Sertifika Programı´nın da kentlilik bilincinin yaygınlaştırılması anlamında çok önemli olduğunu dile getirdi. Başkan Altepe, "Bursalıların ortak hareket etme sıkıntısı var. Herkes kendi başına general. Her türlü birikim ve güce sahibiz fakat birlikte çalışma kültüründen mahrumuz. İşte sertifika programı bu anlamda çok önemli. Bir araya geldiğimiz zaman, kentlilik bilinci oluştuğu zaman bu şehrin önünde duracak kimse yok" ifadelerini kullandı.