İçişleri Bakanı Muammer Güler, “Yayımlayacağımız genelge ile apart dairelerin Kimlik Bildirme Kanunu’na göre ve adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre polis tarafından kontrol edilmesi sağlanacak” dedi.
İçişleri Bakanı Güler, İçişleri Bakanlığı'nda NATO Parlamenterler Asamblesi Ortadoğu Akdeniz Grubu'nu kabulü sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin üniversite öğrencilerinin kaldığı evlerin denetlenip denetlenmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine Bakan Güler, "Öncelikle bizim olaya bakışımız, birincisi terörle mücadele boyutuyla olaya öncelikli baktık. Özellikle üniversite öğrencilerinin kaldıkları evler, yurtlar, pansiyonlar terör örgütlerinin ve çeşitli illegal oluşumların hem taban kazanma hem de eleman temini açısından önemli bir kaynak olarak gördükleri yerlerdir. Söz konusu oluşumlar üniversitelerin kayıt dönemlerinde stantlar açarak, el ilanları, broşürler dağıtarak öğrencileri kendilerine yakın evlerde kalmaya ikna ettikleri, öğrencileri bu ad altında çeşitli örgütsel faaliyetler içine çektiklerini de görebiliyoruz" dedi.
Güler, son yapılan tespitlerde terör örgütlerinin ve diğer marjinal grupların bu örgütlerin dinamik bir altyapısını oluşturan destek yapılanmalarının kendi illegal faaliyetlerine kaynak olabilmesi için değişik arayışlar içinde olduklarını gösterdiğini vurgulayarak, "Üniversite ve lise düzeyindeki eğitim kurumlarında açık alan faaliyeti dediğimiz terör terminolojisin de üniversite gençliğini elde etmede kız-erkek ilişkilerini önemli ölçüde kullanmaya çalıştıkları da bir vakadır. Bunu da bu örgüte taban kazandırmada çok önemli bir araç olarak kullandıklarını görüyoruz" diye konuştu.

“GENÇLERE SİLAH VE BOMBA EĞİTİMİ VERİLDİĞİNİ GÖRDÜK”
Evlerdeki yapılanmalarda bir eğitimle bilinçlendirme sürecinden geçildiğini ifade eden Güler, “Eğitimle bilinçlendirme süreçlerinde de maalesef şiddeti meşru gösterecek bir yapılanmanın ve bilinç artırılmasının olduğunu gördük. Cinsiyet ayrımı yapılmaksızın barındırılan dernek veya ev binası altında birçok yerde yapılan operasyonlarda maalesef gençlerin bir arada bulundurulduğunu ama onlara şiddete ilişkin eğitimler verildiğini, hatta silah ve bomba hazırlama eğitimleri verildiğini gördük. En son 2013 yılında yaptığımız operasyonda gözaltına alınan 85 şahıstan 31’inin bayan olduğu ortaya çıktı. Bu faaliyetlerde maalesef kendi amaçlarına uygulanarak gençleri bu örgüt evlerinde bir arada bulundukları görülmüştür” şeklinde konuştu.

“AİLELERİN ÇOCUKLARININ NEREDE OLDUĞUNU BİLME HAKKI VAR”
Olayın terör boyutu olduğuna da dikkat çeken Güler, şöyle devam etti:
“Ailelerin çocuklarının nerede olduklarını bilme hakkı vardır. Devletin gençleri koruma anlamında elbette bulundukları yerler ile koruyucu tedbirler alma mükellefiyeti vardır. Öğrenci evleri dediğimiz şuanda alternatif konaklama diye ismi geçen ülkemizde yeni yeni oluşmaya başlayan bir sektör var. Günübirlik kiralanan evler sanırım hukuki boşlukta buradan kaynaklanıyor. Bu yerler ile ilgili hiçbir hukuki alt yapıda yoktur. Hukukumuzda apart kavramı yok, bu günlerde bakanlığımızdan genelge yayınlanacak. Aynı zamanda kayıp dışı ekonomi olarak da önemli bir boyutu olduğunu bildirmek durumundayım. Terörle ilgili boyutunu da size biraz önce söyledim ancak tekrar ediyorum, bu yerlerin kat maliklerinin onayına bağlanması lazım. Fiili durumda maalesef hiçbir şart yerine getirilmeden bu tip yerlerin açıldığını gördük, bu yerlerin tespiti ve önlemi konusunda valiliklerimize bildiri verdik. Benim ifade ettiklerime ilişkin şeyler özel haklara müdahale değildir. Bu öğrenci evlerinde ister kız öğrenci, ister erkek öğrenci, isterse karışık kalsın. Terör örgütleri daha çok kız erkek karışık evlerle gençleri çekmeye çalışıyor. Apartman sakinlerinden çok sayıda şikayetler alıyoruz. Öğrenci evleriyle ilgili apart daire konusu mutlaka Kimlik Bildirme Kanunu, adrese dayalı bildirme sistemi, sağlık boyutu, imar boyutu, güvenlik boyutu kapsamındadır. Kişilerin özel hayatının gizliliği, kişisel haklara saygı kanunumuzun güvencesi altındadır.”
Bakan Güler, “Yayımlayacağımız genelge ile apart dairelerin Kimlik Bildirme Kanunu’na göre ve adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre polis tarafından kontrol edilmesi sağlanacak” şeklinde konuştu.