Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Önemli bir adım atıyoruz. Korumalı işyerleri ile alakalı. İşyerlerinde özellikle zihinsel engelli vatandaşlarımız çalıştırmak isteyen işverenlere özel teşvik ve destekler sağlanacak” dedi.
Dünya Engelliler Günü nedeniyle Ankara Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Engelsiz Türkiye’ye Değer Katanlar’ programına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şarkıcı Metin Şentürk, milletvekilleri ve çok sayıda engelli vatandaş ailesi ile birlikte katıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, otizm hastası Buğra Çankır’ın salonda bulunan engellilere piyano dinletisiyle devam etti. Programda konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Babacan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda engelli vatandaşlar için yeni bir maddenin gündeme geleceğini belirterek, “Türkiye Büyük Millet Meclisin de kanun tasarısı var. Plan ve Bütçe Komisyonunda kanun tasarısı görüşülmeye başlanacak. Önemli bir adım atıyoruz. Korumalı işyerleri ile alakalı. İşyerlerinde özellikle zihinsel engelli vatandaşlarımız çalıştırmak isteyen işverenlere özel teşvik ve destekler sağlanacak. Bunların hepsi ileriye doğru attığımız adımlar. 2010 yılında anayasamıza önemli bir madde koyduk. Eşitlik ilkesi tamam. Ama söz konusu engelli bir vatandaşımızsa biz pozitif ayrımcılığına varız dedik. Pozitif ayrımcılığı artık hukuki hak olarak anayasamıza koymuş olduk” şeklinde konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, ekonomik kurul hedefi koyduğunu ifade ederek, “Dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olacağız. Eğer engellisini merkeze almazsak, engellisini kalkınmanın bir parçası yapmazsak olamayacağız. Olabilmek için sizin zekânıza ihtiyacımız var. Sizin potansiyelinize ihtiyacımız var. Size ihtiyacımız var” diye konuştu.
Bakan Şahin, “Plan Bütçe Komisyonun da engelli kardeşimizin bu gün bizden beklediği kuruyucu işyeri, sağlık sistemi, eğitim sistemi, burada daha nasıl güçlü bir alt yapı daha nasıl güçlü bir yasa gerekiyorsa bunun çalışmasının da yapacağız” dedi.
AK Parti'nin iç tüzükte en fazla 3 dönem milletvekilliği yapabildiklerine değinen Bakan Şahin, “Benim 3’üncü dönemim. Mühendis olarak çıktığım Ankara yolculuğunda bütün makamları görerek memleketime dönüyorum. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olduğum gün itibaren en büyük gücümü sizden aldım. En çok hayır duasını sizden aldım. O gece yatarken engelli kardeşimize ulaşamayan yardım varsa bunun hesabını nasıl veririz diye yattım. Her sabah kalktığımda arkadaşlarımızla bugün engellilerimiz için ne yapacağız diye çalışarak bu süreci doldurdum. Sizden çok şey öğrendim. Siz öğretmen oldunuz ben öğrenciniz oldum. Siz bana yaşama bakışımı değiştirdiniz. Siz benim çocuklarımdan beklentimi değiştirdiniz. Sizsiz gökyüzünün hiçbir anlamı olmadığını, sizsiz yaşamın anlamsız ve cılız kaldığını öğrendim” şeklinde konuştu.