AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, AK Parti hükümetlerinin bugüne kadar İzmir’e 15 Milyar liraya yakın kamu yatırımı gerçekleştirdiğini belirterek, CHP’nin muhalefette olmayı bahane ederek “İzmir cezalandırılıyor, hükümet İzmir’e kamu yatırımı yapmıyor” şeklindeki eleştirisinin yersiz ve haksız olduğunu söyledi.
Siyasi partilerin yerel seçimlere yönelik çalışmaları hız kazanırken, büyükşehirlerdeki rekabet gündemin ilk sıralarını işgal etmeye devam ediyor. Özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi konusunda AK Parti ve CHP arasında kıyasıya bir mücadele yaşanıyor. CHP’nin “İzmir cezalandırılıyor, hükümet kamu yatırımı yapmıyor” şeklindeki iddialarına cevap AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema’dan geldi.
AK Parti hükümetlerinin belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda 81 ile yatırım yaptığını belirten Ulema, bu konuda İzmir’e yönelik farklı bir muamele yapılmadığını söyledi. CHP’nin iddialarının aksine İzmir’e rekor düzeyde kamu yatırımı gerçekleştirildiğini kaydeden Ulema, “Bugüne kadar İzmir'e 15 milyar liraya yakın kamu yatırımı gerçekleştirildi” dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN İZMİR'E ÖZEL İLGİSİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir’e; geri kaldığı, özellikle de potansiyelini kullanamadığı için özel ilgi gösterdiğinin de altını çizen Ulema, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’in hak ettiği noktaya ulaşabilmesi için çok özel bir çaba sarf etmektedir. İzmir’e en büyük yatırımın gerçekleştirilmesinde ön ayak olan Ulaştırma bakanlığımız başta olmak diğer tüm bakanlıklarımıza ver kurumlarımıza teşekkür ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da İzmir için, İzmir'in ve ülkemizin geleceği için canla başla çalışmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
"Elimizde bu konuda bakanlıklarımızın ve kamu kurumlarımızın yaptığı yatırımlarla ilgili detaylar mevcut, İzmir'in hangi ilçesine giderseniz gidin bunlar zaten görünüyor" diyen Ulema, "Rakamlar; CHP'lilerin bu eleştirinin ne kadar haksız olduğunu gösteriyor. Örneğin sadece Ulaştırma Bakanlığımız bugüne kadar İzmir’e 4 milyar TL tutarında yatırım yapmıştır. Ulaştırma Bakanlığımızı yatırım miktarları konusunda; 2 Milyar TL ile Orman Ve Su İşleri Bakanlığı, 1,7 Milyar TL ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 1,6 Milyar TL ile Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Milyar TL ile TOKİ, 1,2 Milyar TL ile Sağlık Bakanlığı, 820 Milyon TL ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 621 Milyon TL ile Adalet Bakanlığı, 500 Milyon TL ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 375 Milyon TL ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, 260 Milyon TL ile İzmir Kalkınma Ajansı, 220 Milyon TL ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 80 Milyon TL ile KÖYDES ve 52 Milyon TL ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı izlemektedir” diye konuştu.

35 PROJENİN 17’Sİ FİİLEN BAŞLADI
Ulema, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yatırım rakamlarını aktardıktan sonra şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; AK Parti hükümetleri iktidar-muhalefet ayırımı yapmadan her ilimizde kamu yatırımlarını aksatmadan gerçekleştirmektedir. Rakamların da gösterdiği gibi bugüne kadar İzmir’in ihtiyaçları doğrultusunda gereken kamu yatırımları yapılmıştır. Kaldı ki hükümetimiz yapılan bu yatırımları yeterli bulmayarak '35 proje 35 İzmir' vizyonunu ortaya koymuştur. 2023 yılına kadar bu projelerin tamamı İzmirli hemşehrilerimizin hizmetine girmiş olacak. Toplamda 60 milyar lirayı bulacak yatırımların 17 tanesi fiilen başladı. Bu vizyonun İzmir’e kazandıracağı çok büyük bir dinamizm olacaktır."

"BELEDİYENİN YAPTIĞI ASFALT SÖKÜP DÖKMEK"
İzmir’de asıl sorunun mevcut yerel yönetimlerin bu vizyona ve İzmir’in ihtiyaçlarına yönelik yatırımlara ayak uyduramaması ve birtakım ideolojik söylemlerle günü kurtarmaya çalışması olduğunun altını çizen Ulema, "Örneğin İzmir Büyükşehir Belediyesi döktüğü asfalt ile övünür. Ancak yaptığı iş mevcut asfaltları söküp yeniden dökmek. Yeni alternatif yollar açarak kent içi trafik sorununu çözecek projeler göremezsiniz İzmir’de. Seçimler yaklaştığında hareketlenirler sonra eski tas , eski hamam devam eder. Sadece bu alanda değil pek çok alanda bir kıyaslama yapıldığında görülecektir ki mevcut yerel yönetimin eksikleri İzmir’i çok gerilerde bırakmıştır" diye konuştu.

"İZMİR’DE YEŞİL ALAN VE OTOPARK SORUNU DA VAR"
Ulema'nın bu konuda aktardığı bazı rakamsal veriler ve karşılaştırmalar şöyle:
“Bakınız bazı şehirlerdeki karşılaştırılmalı yol uzunlukları şöyledir: İstanbul’da kişi başına 59 metre yol düşerken bu rakam Ankara’da 39 metredir. Türkiye ortalamasının kişqi başına 25 metre olduğu düşünüldüğünde İzmir’de bu rakamın 12 metre olması büyük bir hayal kırıklığıdır.Yine İzmir’in kasasında otopark için para vardır ancak son 9 yılda 2 tane otopark yapılmıştır.Bazı illerde 1000 kişiye düşen otopark sayıları şöyledir. İstanbul’da 25.9, Mersin’de 22.3, Eskişehir’de 9.0, Türkiye ortalaması 7.2. İzmir’de ise bu rakam 4.5’tir ki bu da İzmir’in talihsizliğinin bir göstergesidir. İzmir, yeşil alan konusunda da Türkiye’nin en talihsiz illerinin neredeyse başında geliyor. Zira, İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı 6.4 m2, Ankara’da 18 m2 iken, bu rakam İzmir’de 4.4 m2’dir."

"AYIPLARINI HÜKÜMETE ÇAMUR ATARAK KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR"
CHP’li belediyenin özellikle “İzmir’e kamu yatırımı gelmiyor” şeklindeki iddialarını da cevaplandıran Ulema, şunları söyledi:
"Aslında CHP’li belediyeler, hep günü kurtaran programsız, vurdumduymaz tavırları nedeniyle, İzmir’i hep çantada keklik gördükleri için bu yönteme başvurarak işin içinden sıyrılmaya çalışıyorlar. Kendi ayıbını hükümete ve bakanlıklara çamur atarak örtmeye, algıyı değiştirmeye çalışıyorlar. Nitekim İzmir’e yapılan kamu yatırımlarına rakamsal olarak baktığımızda gerçeği bütün çıplaklığı ile görüyoruz. Basit bir örnek verecek olursak İzmir’de hala modern bir çöp tesisimiz bulunmuyor ve mevcut yönetim modern bir çöp tesisi kurmak için yer bulamıyor, on beş yıldır durum aynı hep aynı masal anlatılıyor. Bunun yanında kentin yarısının kaçak yapılaşma kurbanı olması da dikkatlerden kaçmaması gereken bir konu. Bütün bunlara rağmen CHP’li belediye 'kendi çalışmalarımızı ve hizmetleri kendi gelirimizle yaptık, kendi paramızla yaptık' diyor. Ancak şunu net olarak aktarmak gerekiyor; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin yüzde 90’ı merkezi hükümet tarafından gönderiliyor. 2012 yılında gerçekleşen 1 milyar 750 milyon liralık gelirinin, 1 milyar 600 milyon liralık kısmı merkezi idareden gelmiştir. Türkiye’nin 81 ili için sistem nasıl işliyorsa İzmir’imiz için de aynı şekilde işliyor. Ancak bunlar kendilerine gönderilen parayı bile değerlendiremiyor. 2012 yılında, hazırladıkları bütçenin yüzde 25'lik kısmı gerçekleştirilemediği için 450 milyon lira iptal edildi, yani para gönderseniz de onu projeye, yatırıma dönüştüremeyen bir beceriksizlik söz konusu."