Kış mevsiminde kuruyan hava, alerjinin artması, stres ve yorgunluğa bağlı bağışıklığın düşmesi ile sinüzit artış gösterir. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı, koku alma bozukluğu, burundan gelen yeşil akıntı gibi şikayetlerle kendini gösteren sinüzitin en önemli nedeninin soğuk algınlığı olduğunu söyleyen Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Özge Çağlar “Özellikle kış aylarında soğukta ya da klimalı ortamda fazla bulunmak sinüzit riskini arttırır. Burun içi kemik- kıkırdak eğriliği, çok fazla nezle olanlarda ve alerjik yapıya sahip kişilerde sinüzit çok sık görülür. Saçlar ıslak dışarı çıkmak soğuk algınlığı riskini, dolaylı yoldan sinüzit oluşumunu da artırır. Bu mevsimde soğuktan korunmak, ortamı nemlendirmek gerekir. Bol bol su içmek ve dinlenmek de önemli” diyor.
Burun, şakak, alın ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklar olan sinüslerin büyüklüğü kişiden kişiye farklılık gösterir ve sayıları yaklaşık 15-20 civarındadır. Sağlıklı durumlarda içleri hava ile doludur ve bir kanalla burun içine açılır. Bunların içini örten mukoza burun ile aynıdır ve mukozanın salgısı kanallarla buruna gelir, solunum yollarının nemli kalmasını ve ısıtılmasını sağlar, sağlıklı sinüsler kafatası ağırlığını azaltır ve sesin frekansını sağlar. Bu mukoza iltihaplanırsa (virüsler-bakteriler ya da her ikisinin yaptığı) sinüzit ortaya çıkar.
Sigara ve alkol riski artırıyor
Burun içinde yapısal anomalisi bulunan (burun içi kemik-kıkırdak eğriliği), çok fazla nezle olanlar ve alerjik yapıya sahip kişilerde mukus akımı engellendiği için sinüzit çok sık görülür. Özellikle nezle bir haftadan fazla sürmüşse kişinin sinüzit olma ihtimali yüksektir. Alkol ve sigara içenlerde de bu enfeksiyon riski artar.
Kışın baş ağrınız artıyorsa dikkat!
Sinüziti olanlarda, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, koku alma bozukluğu, yeşil akıntı, geniz akıntısı, göz çevresi ağrısı, öksürük gözlenenir. Özellikle başın çok ağırlaşması, baş ağrıları migren tarzı hastalıklarla çok sık karıştırılabilir, kış aylarında baş ağrısı artıyorsa mutlaka kulak burun boğaz uzmanına danışmak gerekir.
Sinüzit tekrarlıyorsa son çare ameliyat
Kişinin şikayetleri üç haftadan fazla sürüyorsa yani kronikleşmeye başladıysa ve giderek artıyorsa daha detaylı inceleme yapılması gerekir. Sinüzit tedavisi özellikle antibiyotiklerle yapılır, burun açıcı sprey ve ilaçlar hastanın durumuna göre kullanılır. Hastanın alerjik bir durumu yoksa antiallerjik ilaç kullanılmamalıdır. Kuru havalarda burun nemlendiriciler önerilebilir. Eğer sinüzit çok tekrarlıyorsa artık hasta ilaçlardan fayda görmüyorsa ameliyat açısından değerlendirilebilir. Bu ameliyatlarda tıkanmış olan sinüs ağızları açılıp drenajı sağlanır.