Türkiye’nin lastiği Petlas, hava sıcaklıklarının hızla düştüğü bu günlerde, kış lastiklerini kullanmak için kar yağmasını bekleyen sürücüleri uyardı. Kış lastiğinin hala bazı sürücüler tarafından “kar lastiği” olarak algılandığının altını çizen Petlas Satış Direktörü Ahmet Candemir, +7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında kış lastiği kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı.
Yaklaşan kış mevsimi ile birlikte yurt genelinde hızla düşen hava sıcaklıkları kış lastiklerini raflardan indiriyor. Petlas Satış Direktörü Ahmet Candemir, +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, özel hamuru (kauçuk) ve sırt deseni teknolojisiyle yaz lastiklerine oranla kuru, ıslak ve karlı zeminlerde çok daha iyi yol tutuş ve daha kısa fren mesafesi sunan kış lastiklerinin kullanılmaya başlanması için kar yağmasını bekleyen sürücüleri uyarıyor. Candemir, güvenli sürüş için zaman kaybetmeden kış lastiklerinin kullanılmaya başlanmasını öneriyor.
Kış lastiklerinin sadece karlı zeminde işe yarayacağı algısı, bazı sürücülerin kış lastiklerini araca takmaları için kar yağmasını beklemeye sevk ediyor. Gerçek ise, kış lastiklerinin +7 derenin altında ıslak ve kuru zeminde yaz lastiklerine oranla daha iyi tutunma sağladığı. Ülkemizde kış aylarında hava sıcaklıklarının düşük seyrettiğini ve kış aylarında hatalı lastik kullanımı ile kaza yapma riskinin 6 kat artış gösterdiğini vurgulayan Ahmet Candemir, güvenli ve konforlu bir sürüş için sürücülerin vakit kaybetmeden lastik değişimlerini gerçekleştirmelerini tavsiye ediyor.
Kış lastiklerinin +7 derece ile -40 derece arasındaki hava sıcaklıklarında lastiğin sertleşmesini önleyen özel bir bileşime sahip olduğunu vurgulayan Candemir, yaz lastiklerinin sıcak hava şartlarına göre tasarlandığını ve daha sert hamurlu bir yapıda olduğunu belirtiyor. Kış lastikleri hem daha yumuşak bir hamura, hem de karlı ve buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal desenlere sahip. Yaz lastikleri gün içindeki en düşük hava sıcaklığının +7 derece üzerinde kaldığı zamanlarda tercih edilmeli, kış lastikleri ise gün içindeki en düşük hava sıcaklığının +7 derecenin altında seyretmeye başladığı günlerde takılmalıdır.
Petlas’tan Kış Lastiği Önerileri:
Araçtaki tüm lastikler aynı marka ve desende kış lastiği olmalıdır. Farklı desen kullanımı yüksek hızlarda aracın dengesini bozabilir.
Sadece çekiş gücünün olduğu lastikleri kış lastiği ile değiştirmek ise özellikle fren mesafesinin uzamasına neden olur.
Kar ve buz üzerinde daha iyi tutunma için lastik basıncı düşürülmemelidir. Lastik hava basıncı araç üreticisinin belirlediği değerlerde olmalıdır.
Kış lastiği, aracın orijinal lastik ölçüleri ile aynı olmalıdır.
Düşük hava sıcaklıklarında yaz lastiği kullanılmaması gerektiği gibi, yüksek sıcaklıklarda ise kış lastiği kullanılmamalıdır. Mevsiminde kullanılmayan lastik konforu azaltır, fren mesafesini uzatır, güvenli sürüşü azaltır ve lastiğin ömrünü kısaltır.
Kış lastikleri 15-20 ºC sıcaklıkta karanlık, kuru ve serin bir yerde, ısı kaynaklarından en az 1m uzaklıkta ve naylon gibi bir torbaya sarılarak depolanmalıdır. Jantlı ve jantsız olarak depolandığında şunlara dikkat edilmelidir:
◦Jantlı: Üst üste ve yatık şekilde depolanmalıdır.
◦Jantsız: Dikine ve yan yana depolanmalı, deforme olmamaları için lastikler periyodik olarak döndürülmelidir.
•Karla kaplı bir zeminde, kış lastikleriyle 50 km/s hızla seyreden bir aracın fren mesafesi 35 metre iken, yaz lastikleriyle bu mesafe 43 metreye çıkar.
•Buzlu bir zeminde, 30 km/s ile giden ve kış lastiği takan bir aracın fren mesafesi 57 metredir. Yaz lastikleriyle ise bu mesafe 68 metreye kadar uzar.