Şile Belediyesi 15 Kasım Pazar günü üçüncü kez “Tohum Takas Şenliği”ne ev sahipliği yaparak Ata tohumlarının değerine dikkat çekiyor. Yerli tohumları ve iyi, temiz, adil gıda ile beslenmeye yönelik yapılan etkinlikte aynı zamanda İstanbul’un ilk yeryüzü pazar adayı “Şile Doğal Ürünler Pazarı” tescilleniyor. Lezzet atölyelerinden çocuk atölyelerine, doktor görüşlerinden biyolog konuşmalarına, müzik dinletilerinden doğal ürünlerden yapılan tarhana ikramına festival tadında bir hafta sonu sağlıklı ve doğal beslenme meraklılarını bekliyor.
Ata tohumu, yerel tohum, ekolojik ağ, doğal beslenme gibi tabirlerden habersiz bir nesille karşılaşmamak adına yerel tohumu desteklemek, Ata tohumlarına sahip çıkmak ve sağlıklı yaşamı benimsemek gerekiyor. Şile Tohum Takas Şenliğinde Ata tohumları konuşulacak, takas edilecek, çocuklara bu bilincin aşılanacağı atölyelerde, aktivitelerde buluşulacak. Ata tohumlarından elde edilmiş ürünlerden yapılmış lezzetler tadılacak ki tohumun önemi lezzetiyle pekişsin.
Yaşasın tohumlar!
Doğa dostu tohumlar hali hazırda analiz edilmiş olan yerel tohumların, üreticileri tarafından takas amacıyla sunulması ile başlar. En eski, en doğal tohumlar ile sahip olunmayan tohumlar birbirleriyle takasa sunulur. Paylaşım için yapılmış tohum takas şenliğinin meraklısı bol. Yerli yabancı her kesim katılımcı en iyi tohum için takas malzemesiyle geliyor. İlk evrede takas talepleri alınıyor. Sonrasında tohumlarını takas edecek üreticiler buluşturuluyor. Talep edilen tohumlar ile tohumlara sahip olan üreticiler birbirleriyle takas işlemine başlıyor. Bu andan itibaren, tohumları ellerine ulaşan kullanıcılar bu tohumları ekip üreterek, aldıkları tohumlukları da yine bir sonraki dönemde takas edebiliyor.
“Tohum Takas Şenliği” herkesin katılımına açık. Meraklılarını tüm gün boyunca Şile Doğal Ürünler Pazarı’nda bekliyor. Sabah 10:00’da başlıyor 17:00’a kadar dolu dolu programlarla devam ediyor. 3. Tohum Takas Şenliği’nde ve İstanbul’un ilk Yeryüzü Pazarı / Earth Market’in uluslararası tescil gününde bir araya gelelim. Türkiye’de yarınlara ata tohumlarını taşıma ve yaşatma misyonunun bir parçası olma yolunda adım atalım. Tohum takas etmeye, ata tohumlarından elde edilen ürünlerle tanışmaya 15 Kasım Pazar günü Şile Tohum Takas Şenliği’ne şenliğe bekliyoruz.
Program:
10:00 - Açılış
11:00 - Geleneksel Lezzetler Atölyesi
11:30 - Tohum Takas Kayıtları
12:00 - Çocuklar için Ebru Atölyesi
12:30 - Uçucu Yağ Taşı Atölyesi – Tıbbi Çay Demleme Atölyesi
13:00 - Protokol Konuşmaları
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nden Dr. Yavuz Dizdar “İstanbul’un tarım alanları neden korunmalı”
SlowFood Türkiye / Fikir Sahibi Damaklar’dan Defne Koryürek “Gıdanın endüstriyelleşmesine karşı Slow Food”
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nden Uzman Biyolog Tuğçe Ağba “Tıbbi Bitkiler”
14:00 - Müzik Arası
14:00 - Çocuklar için tohum ekim atölyesi
14:30 - Tohum Takası
16:00 - Doğal ürünlerden yapılmış tarhana ikramı