İstanbul Ticaret Odası’nın desteğiyle, İstanbul’da ilk kez gerçekleştirilecek 9. Uluslararası Kadın Girişimciler Zirvesi pazartesi günü başlıyor. Zirve öncesinde geçtiğimiz yıllarda ödül alan üç Türk kadını başarı hikayelerini anlattı, Türk girişimci kadınlarına tavsiyelerde bulundu.
Dünyanın zor işleri başaran kadın girişimcileri, Uluslararası Kadın Girişimciler Zirvesi (International Women’s Entrepreneurial Challenge-IWEC) için İstanbul'a geliyor. Zirve ile kadın girişimciler 30’a yakın ülke ile network oluşturma imkanı bulacak.
İstanbul Ticaret Odası ev sahipliğinde 16 ve 17 Kasım'da düzenlenecek 9. IWEC Ödülleri Konferansı’na 28 ülkeden 100 kadın girişimci katılacak. Zirve’nin 2015 yılı teması “Kadın girişimlerinin küresel ölçekte buluşması: Büyümeyi kadınların ekonomiye katılımıyla sürdürme" olarak belirlendi.
9. IWEC Zirvesi’nde iş dünyası temsilcileri, akademisyen ve STK'lar bu temayı girişimcilik özelinde farklı perspektiflerle tartışacak. Avustralya’dan Güney Amerika’ya kadar kadın girişimciliğini teşvik eden IWEC ağındaki kadın girişimciler, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmini temsil ediyor.
BAŞARILI İŞ KADINLARI ÖDÜLLENDİRİLECEK
Bu yıl Türkiye’den de iki kadın girişimci Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ve Hatice Güner Kal IWEC Ödülü almaya hak kazandı.
Bu organizasyon tarafından geçtiğimiz yıllarda ödüllendirilen 3 Türk kadını, İstanbul Ticaret Odası’nda başarı hikayelerini anlattı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ın da katıldığı programda, başarılı iş kadınları iş hayatında başarının sırlarını paylaştı.
BİZ ZOR İŞLERİ SABIRLA BAŞARIYORUZ
AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, toplumun her alanındaki kadın girişimcilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Taşkesenlioğlu ayrıca, “Hayatın her alanında ekonomik, sosyal, kültürel ve bir çok alandaki kalkınma başarısının arkasında mutlaka bir kadının bulunduğunu görüyoruz. İş hayatından aile hayatımıza kadar bütün alanlarda rol alan kadınların destek görmemesi üzüntü verici bir durumdur. Kadın girişimcilerin desteklenerek her geçen gün sayılarını artırarak ülkemizin ekonomisine bir çok katma değer katacağını bir gerçek olarak göreceğiz” dedi.
RUHSAR PEKCAN Karon Mühendislik CEO’su
Erkek egemen bir sektörde 23 sene çalıştım, son 17 senesinde genel müdür ve yönetim kurulu üyesi olarak çalıştım. 2005 yılında yine aynı sektörde kendi şirketimi kurdum. Daha çok gelişmekte olan ülkelerde iş yapıyoruz. Afrika, Ortadoğu, Kafkasya, Doğu Avrupa faaliyet alanlarımız. Buralarda kadınların ne kadar ciddi sıkıntılar içinde olduğunu gördüm. Kadınların işi hep zor, kolay değil. Biz zor işleri sabırla başarıyoruz, daha olumlu ve daha kısa zamanda sonuçlar alabiliyoruz. Hindistan’da alternatif enerji projeleri çalıştığım dönemde Hindistan Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu beni IWAC’e aday gösterdi. IWAC ödülünü 2012 yılında Barcelona’da aldım. IWAC dünyanın en büyük kadın girişimcileri organizasyonlarından birisi. Bu sayede dünyanın her yerinden kadın girişimcilerle ticari ilişkiler geliştirme şansı buluyorsunuz. Türk kadınının girişimcilik konusunda önünde ciddi engeller olmasına rağmen, dünyadaki bazı yerlerde kadınlar çok daha zor koşullarda çalışıyor. Afrika’da Hindistan’da o kadar zor koşullarda çalışan kadınların başarı hikayelerini bütün kadınlarımızın dinlemesi gerekiyor.
2009 YILINA KADAR EV KADINIYDI ŞİMDİ 50 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
EMİNE ŞAHİNKAYA Aşanteks Yönetim Kurulu Başkanı
2009 yılına kadar ev hanımıydım, çocuklarıyla ilgilenen, ailesinin geleceğine önem veren, arka planda kalan, standart ev hanımıydım. 2009 yılında eşimi kaybettim. Türkiye’de önemli bir yerde olan bir uluslararası firmaydı. Hiçbir şey bilmiyordum, çek hakkında, fatura hakkında, açık kapalı fatura nedir bilmiyordum. Birçok eğitim aldım. Finansal tabloları okuma eğitimi aldım, dört yıllık işletme fakültesi bitirdim. İngilizce öğreniyorum. Firmamı kurumsallık anlamında önemli bir yere getirdim. Bütün kararları tek başıma aldım, savaşı tek başıma verdim. Şu anda 50 kadar ülkeye ihracat yapıyorum. Firmam olduğu yerden biraz daha yukarılara geldi. Kadın seçiciliğiyle, kadın bakış açısıyla daha iyi işler yapıyoruz. Kadının biraz daha seçici, titiz ve duyarlı olduğunu düşünüyorum. Bu önceliklerimle işe dört elle sarıldım. IWEC bana bu ödülü bu çabamdan dolayı verdi.
ZUHAL MANSFİELD TMG Madencilik, Mansfield Madencilik
Ben tipik Anadolu kız çocuğuydum, genç yaşta evlendirilen ve hiçbir söz hakkı olmayan. Eşim, ‘Kazanırsan üniversiteye göndereceğim seni’ demişti. Ben de Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nü kazanmıştım. Okulu bitirdim, ancak benim çalışmama izin vermedi, ‘Seni okutmaya söz verdim ama çalıştırmaya söz vermedim’ dedi. Ülkemizde kadın sadece kutsal meslekler yapabilirdi. Öğretmen, hemşire, doktor olabilirdi, onun haricinde kadın evde oturmalı, çocuk bakmalıydı. Öyle deyince benim Türkiye ile olan bütün ilişkim bitti ve Afrika’ya gittim. İsveç, Afrika ve Avusturalya’da gittim, 25 yıl yurtdışında yaşadım. Artık bilginin zekatını vermek için ülkeme geri döndüm. Türkiye’de çok az kadının yaptığı bir işi yapıyorum, ben madenci olarak işe başladım. Türkiye’de benim başladığım dönemde bir tane kadın madenci vardı, ötekisi bendim. Şu anda birçok genç kadın, benim yolda bıraktığım çakıl taşlarını takip ederek geliyorlar ki bundan gurur duyuyorum. Yeni dünya düzeninde kadınlara daha çok yer var. Çünkü kadın daha değişken saatlerde çalışabiliyor, konsantresi daha yüksek, iletişimi açık, dinleyen, dinlediğini uygulayabilen bir yapıda.. Türkiye’deki kadınların mecliste ve her yerde temsil gücünü arttırmamız gerekiyor.