Tüp bebek tedavisinde sigaranın zararları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yücel Karaman, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere uyarılarda bulundu.
Tüp bebek tedavisinde başvurulan yöntemlerin ve ilaçların, tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için yeterli olmadığını söyleyen Brüksel Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi doktorlarından Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’Tedavi esnasında hastaların tüp bebek tedavisi için risk oluşturabilecek alkol ve sigara gibi alışkanlıklarını, tedavinin seyri ve sonucu açısından geride bırakması gerekmektedir’’ dedi.
TÜP BEBEK YÖNTEMİ VE SİGARA İLİŞKİSİ
Tüp bebek tedavi yöntemini seçmiş adayların, üreme faktörleri ya da hormon seviyeleri ile ilgili sorunlar olabileceğini belirten Karaman, ‘’Eğer anne adayı sigara ve alkol kullanıyor ise yumurtalık kapasitesi istenilenin çok daha altında bir düzeyde tespit edilebilir. Sigara kullanan baba adayında ise sperm kalitesi ve sayısı bu durumdan olumsuz olarak etkilenir. Eğer ki tedavinin başlamasından sonra anne veya baba adayı sigara kullanmaya devam ederse tedavinin başarılı olma şansı düşer. Anne adayının yumurta hücrelerinin döllenmesi için başarı oranı, sigara kullanımı nedeniyle önemli ölçüde düşer. Döllenme sonrası embriyo evresine geçen yumurtanın, anneye transferi sonrası rahimde tutunma şansı da sigara kullanımı hala devam ediyorsa azalır’’ ifadelerinde bulundu. Çocuk sahibi olmak isteyen kişiler için bu dönemin oldukça hassas olduğuna dikkat çeken Karaman, anne adayının beslenme düzeninin ve hayat tarzının, tedaviyi ve bebeğin gelişimini etkileyeceğini vurguladı. Sigaranın, tüp bebek tedavisini olumsuz yönde etkileyeceğine değinen Karaman, ‘’Hamilelik gerçekleşse dahi, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerinde olumsuz etkiler görülebilir’’ diye konuştu.
SİGARA İÇEN KİŞİLERDE KISIRLIK GÖRÜLME ORANI DAHA YÜKSEK
Sigara kullanımının genel sağlığı da olumsuz yönde etkilediğini belirten Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’Östrojen gibi hormonların salgılanması sigara kullanımı nedeniyle önemli oranda düşer. Sigara kullanan kişilerin üreme fonksiyonları zayıflar, yumurtalık işlevleri azalır. Yapılan araştırmalarda, bu alışkanlığın insanlar üzerinde doğurganlığı önleyici olumsuz bir etki oluşturduğu tespit edilmiştir. Sigara kullanan kişilerde kısırlık görülme oranı, sigara kullanmayan kişilere göre çok daha fazladır. Yumurtalıklarda oluşabilecek tıkanıklıklar ve tahrişler neticesinde hamile kalma şansı, sigara kullanımı nedeniyle azalabilir. Eğer ki hamilelik şansını yakalamış bir kadın sigara tüketimine devam ediyorsa, prematüre, erken doğum, düşük gibi sorunlar yaşayabilir. Sigara tüketiminin çok yoğun olan kadınlarda ise menopoza girme yaşı ortalama 2 yıl daha erken olabilir’’ diyerek konuşmasını sürdürdü.
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE SİGARA NE ZAMAN BIRAKILMALI?
Sigara kullanımı ve sıklığının tüp bebek tedavisi veren kliniklerin yönelteceği en önemli sorulardan biri olduğunu ifade eden Karaman, ‘’Çiftler tüp bebek yönteminin başarılı bir şekilde sonuçlanmasını istiyor ise tedaviye başlanmadan en az 3 ay önce sigara ve alkol gibi alışkanlıklarını bırakmalı, stresten uzak durmalıdır. Hamilelik gerçekleştiği takdirde ise hem hamilelik, hem de emzirme dönemi süresince sigara içilmemesi ve pasif içici konumunda bulunulmaması, hem bebek hem de anne adayının sağlığı açısından en doğrusu olacaktır’’ dedi.