Şanlıurfa’da akraba evliliği sonucu çıkan kan uyuşmazlığı nedeniyle 8 bebeğini kaybeden kadın, 16 yıl sonra karnındaki bebeğin kanının değiştirilmesiyle sağlıklı bir bebek sahibi oldu.
Şanlıurfa’da akraba olan Zeliha Ak ile Yahya Ak, 20 yıl önce evlendi. Evlendikten bir yıl sonra Ak çiftinin bir kız çocukları, 3 yıl sonra ise bir erkek çocukları dünyaya geldi. Üçüncü bebeğine hamile kalan Zeliha Ak, bebeğin doğumuna az zaman kala bebeğini kaybetti. Bebeğin normal bir şekilde öldüğünü düşünen anne, sonraki yıllarda 7 defa daha hamile kaldı fakat bütün bebekleri daha karnındayken hayatını kaybetti.

KAN UYUŞMAZLIĞI ÇIKTI
Bebeklerini kaybetmeye başlayan aile, doktora gittiklerinde akraba evliliği nedeniyle kan uyuşmazlığı çıktığını öğrendi. 8 bebeğini daha doğmadan karnındayken kaybeden Zeliha Ak, dokuzuncu bebeğine hamile kalınca soluğu Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde aldı. Anne karnındaki bebeği izlemeye alan doktorlar, kan uyuşmazlığı sonucu çocuğun hayatını kaybedebileceğini belirledi. Yaklaşık 4 ay boyunca bebeği anne karnında takip eden doktorlar. bebeğin kanını 4 defa değiştirdi. Kadın Doğum Uzmanı Mehmet Aytaç Yüksel tarafından bebek 34 hafta sonunda sezaryenle anne karnından alındı. Yaklaşık 2 kilo yüz gram olarak dünyaya gelen ve Ravzagül ismi verilen kız bebek, 15 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra bugün sağlıklı bir şekilde ailesine verildi.

ANNE 16 YIL SONRA BEBEĞİNİ KUCAĞINA ALDI
Hastane görevlileri tarafından küvözün içinden çıkartılan bebek annenin eline verildi. Bebeğini alan annenin mutluluğu yüzüne yansırken 16 yıl sonra sağlıklı bir bebek sahibi olmanın verdiği mutlulukla bebeğine sarılıp öptü. Doktorlara teşekkür ettiğini söyleyen anne Zeliha Ak, “Çok şükür, çok mutluyum. Doktor Aytaç’a 16 sene sonra bu duyguyu bize tattırdığı için çok teşekkür ediyorum. Allah’ın izniyle bebeğimizi sağlıklı bir şekilde kucağımıza verdi” dedi.
Aşçı olan baba Yahya Ak ise 8 bebeği öldükten sonra sağlıklı bir bebek sahibi olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, "Çok güzel bir duygu. 16 yıl sonra bir bebeğimiz oldu. Doktorlarımızdan ve başhekimimizden Allah razı olsun. Bu üçüncü çocuğumuz. Kan uyuşmazlığı nedeniyle 8 tane çocuğumuz daha önce vefat etti" ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Başhekimi Eyüp Sabri Şeyhanlı ise başarılı geçen bir operasyon sonucu bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya geldiğini belirterek, “Hastamız 42 yaşında. Kan uyuşmazlığı nedeniyle daha önce 8 tane çocuğunu kaybetmiş. Hasta bize başvurduğu zaman perinatoloji uzmanımız Aytaç Yüksel tarafından riskli bir gebelik olduğundan dolayı yakın takibe alındı. yapılan tetkik ve takiplerinde derin anemi dediğimiz, yani ciddi kansızlık , bu da devam etmesi halinde bebeğin ölümü demektir. Dolayısıyla doktor Aytaç özel bir yöntemle, anne karnındayken intrauterin kan transfüzyonu dediğimiz bebek anne karnındayken kan verilme olayı gerçekleştirildi. Belli periyotlarda, toplam 4 defa olmak üzere. Daha sonra 34 haftada annenin doğumu gerçekleştirildi. Bebek 34 hafta sonunda dünyaya geldikten sonra yeni doğan yoğun bakım ünitemizde çok güzel bir şekilde takip edildi. Bu gün Allah'a şükür bebeği ailesine verdik. Bunun gurur ve mutluluğu içerisindeyiz. Tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.