İzmir Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Rezzan Günaydın, günlük 15 dakika güneş ışığı görmenin vücudun D vitamini ihtiyacını karşılayacağını söyledi.
Kemik sağlığı üzerine yararları yıllardan beri bilinen D vitamininin eksikliği, gençler ve yaşlılarda birçok hastalığa neden oluyor. Uzmanlar, güneşli bir havada yapılacak kısa bir yürüyüşün bir çok faydasının bulunduğunu söyledi. İzmir Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Rezzan Günaydın, D vitamininin özellikle kemik ve kaslar olmak üzere vücudun birçok yerinde önemli görevleri olduğunu belirtti. Günaydın, "Günlük D vitamini gereksinimi kollar, bacaklar ve yüzün 15-20 dakika gün ışığına maruz kalmasıyla karşılanabilmesine karşın D vitamini eksikliği oldukça sık görülen bir durumdur" dedi. D vitamini eksikliğinin yaygın olmasının en önemli nedenlerinden biri yeterince güneşe maruz kalmamak diğeri ise D vitamini içeren gıdaların sayısının az olması ve bu gıdalarda vücudun ihtiyaç duyduğu kadar D vitamini bulunmaması olduğunu anlatan Günaydın, "D vitamini eksikliği birçok ülkede, özellikle yaşlılarda önemli sağlık problemlerine yol açmaktadır. Dünya genelinde yetişkin nüfusun yüzde 20’sinde, yaşlı kadınların yüzde 50’sinde D vitamini eksikliği görülmektedir" dedi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Rezzan Günaydın, bazı gıdalarda D vitamininin doğal olarak bulunduğunu dile getirerek, “Tereyağı, süt, özellikle yağlı olan deniz balıklarından somon ve ton balığı, yulaf, yumurta sarısı, sıvı yağlar ve karaciğerde bulunur. Ayrıca cildimiz güneşin UVB ışınlarını kullanarak D vitamini üretme kapasitesine sahiptir” diye konuştu.
Prof. Dr. Rezzan Günaydın, "yaşın ilerlemesi, koyu ten cilt, sindirim sistemi hastalıkları, karaciğer ve böbrek hastalıkları, şişmanlık ve hava kirliliği D vitamini eksikliğine neden olduğunu" söyledi. Ayrıca, 30 faktör ve üzeri güneş koruyucuları kullananlarda deride D vitamini oluşmasının engellendiğini anlatan Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"D vitamini kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilmesini sağlar. Kemik erimesine yol açan paratiroid hormonun salgılanmasını önler. Kalp hastalıkları, hipertansiyon ve bazı kanserlerde koruyucu etkisi bilinmektedir. D vitamini eksikliği erişkinlerde kemik yumuşaması (osteomalazi) çocuklarda ise kemik zayıflaması (raşitizm) hastalıklarına neden olur."
D vitamini eksikliğinde kas ve kemik ağrıları, kas ve kemik zayıflığı ya da kas spazmlarının görülebildiğini anlatan Günaydın, sözlerini şöyle tamamladı: "Meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, kalp hastalıkları, kronik yorgunluk ve depresyon gibi pek çok ciddi hastalığı tetiklediği bilinmektedir. D vitamini piyasada damla, draje, kapsül, çiğneme tableti ve ampul şeklinde bulunmaktadır. D vitamini eksikliğinin tedavisinde günlük kalsiyum alımının da yeterli olması gerekir. Alınması gereken doz D vitamini eksikliğinin sebebine ve ciddiyetine göre değişebilir. Bu nedenle doktorunuza danışmadan D vitamini kullanmayınız."