YUSUF ZENGİN

Türk Hava Yolları (THY), artan talep ve birim gelirlerle 2018 yılının dokuz aylık döneminde hızla artış gösteren petrol fiyatlarına rağmen 1 milyar 149 milyon USD Esas Faaliyet Kârı gerçekleştirdi.

Hem yolcu hem de kargo gelirlerini önemli ölçüde artırmayı başaran THY, 2018 yılının 3. çeyreğinde yaklaşık 4 milyar USD gelir elde etti. Bu başarılı performansı ile 9 aylık satış geliri de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 9,9 milyar USD’ye ulaştı. Kârlı büyüme performansına kesintisiz devam eden şirket, yılın 9 aylık döneminde net kârını 3 kat artırmayı başararak, bu dönemi 755 milyon USD net kâr gerçekleştirerek tamamladı.

Ortaklığın nakit yaratma potansiyeline işaret eden FAVKÖK (Faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kar-EBITDAR), 2018 yılının 9 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 2,8 milyar ABD Doları seviyesinde, FAVKÖK marjı ise yüzde 28 seviyesinde gerçekleşti.

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, özellikle son birkaç yıldır karşılaştıkları çeşitli bölgesel ve sektörel koşullara rağmen sergiledikleri mücadeleci tutumun istikrarlı yükseliş kaynağı olduğunu söyledi. Aycı, hayata geçirdikleri sayısız yatırım, elde ettikleri büyüme rakamları ve başarılarla küresel havacılık sektöründe edindikleri prestijli konumu ve gücünü pekiştirirken, yeni evleri ‘İstanbul Havalimanı’na geçişle de yollarına yeni yatırım ve başarılarla devam edeceklerini ve Türkiye’nin gururu olmayı sürdüreceklerini dile getirdi.

304 NOKTAYA UÇUYOR

THY, bu yıl açılan Freetown, Semerkant, Krasnodar ve Moroni hatları ile 122 ülkede, 49’u yurtiçi, 255’i yurtdışı olmak üzere toplam 304 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Son teknolojiye sahip, çevreye duyarlı yeni nesil uçak siparişleriyle 2023 yılında yaklaşık 475 uçaklık bir büyüklüğe ulaşacak olan ve hâlihazırda dünyanın en genç ve en modern filoları arasında bulunan THY filosu, bugün 217’si dar gövde, 92’si geniş gövde ve 20’si kargo uçağı olmak üzere toplam 329 uçaktan oluşuyor.

DOLULUK ORANI YÜZDE 82’YE ULAŞTI

Trafik sonuçlarına bakıldığında, yılın dokuz aylık döneminde, toplam yolcu doluluk oranı 3,2 puanlık artış ile yüzde 82’ye ulaşmıştır. Bu dönemde yaklaşık 58 milyon yolcu taşıyan THY’nin yolcu sayısı yüzde 12, kapasitesi (arz edilen koltuk kilometre) yüzde 6, talep ise (ücretli yolcu kilometre) yüzde 10,3 arttı. Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) tarafından yayınlanan istatistiklere göre yılın 9 aylık döneminde global havacılık sektöründe kapasite yüzde 6, talep ise yüzde 7 oranında yükseldi.

TURKISH CARGO’NUN GELİRİ 1,2 MİLYAR DOLAR

2018 yılının dokuz aylık dönemini büyük başarı ile tamamlayan Turkish Cargo, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artışla 1 milyon tonun üzerinde kargo taşımış olup, kargo gelirleri ise yüzde 29’luk artış ile 1,2 milyar USD’ye ulaştı. Turkish Cargo, dünyanın en büyük hava kargo taşıyıcılarından biri olma hedefi ile çalışmalarını sürdürüyor.