YUSUF ZENGİN

Başta Kefalet ve Bina Tamamlama Sigortaları olmak üzere Finansal Sigortalar’ın önemini vurgulayan Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı, “Finansal Sigortalılar’ın ekonomiyi canlandıracak etkisi olacak. Bu sigortalar sayesinde sektör olarak ekonomiye adeta kefil oluyoruz” dedi.

Dünyada ve özellikle son yıllarda ülkemizde finansal sigortaların önemi gittikçe artıyor. Başta KOBİ’ler olmak üzere firmaların faaliyetleri sırasında karşı karşıya kalabilecekleri risklere karşı koruma sağlayan Finansal Sigortalar başlığı altında ülkemizde düzenlenmiş üç sigorta türü bulunuyor: Bina Tamamlama Sigortası, Alacak Sigortası ve Kefalet Sigortası. Gelişmiş ülkelerde çok önemli konumda olan bu üç ürün, hükümet tarafından çıkarılan düzenlemelerle birlikte Türkiye’de de daha sık kullanılmaya başlanacak.

Sigorta şirketlerinin teminat mektubu yerine geçen Kefalet Sigortası poliçesi kesebildiğini, bunun hem bankaları hem de KOBİ’leri çok rahatlatacağını vurgulayan Doğa Sigorta CEO’su Kırmızı şunları söyledi: “Sigorta şirketi, Kefalet Sigortası ile birlikte, borçlunun poliçede tanımlanan borç yükümlülüğünü yerine getirememe, yani borcunu ödeyememe riskine karşı borçluya kefil olur. Sigortacı bu çerçevede üstlendiği yükümlülük uyarınca ilgili lehdarlara ödeme yapar. Sigorta sektörü olarak bu kapsamda Avans Ödeme Teminatı, Ödeme Teminatı, Performans Teminatı, Sözleşme Teminatı gibi teminatlar da sağlayabiliyoruz. Ayrıca sigorta şirketi, lehdara karşı borçluya doğrudan kefalet yoluyla kendisi kefil olabileceği gibi, dolaylı kefalet yoluyla banka, kredi garanti kuruluşları veya diğer finans kuruluşlarının borçlunun yükümlülüğü için lehdara karşı kefil olmalarına bağlı olarak teminat da sağlayabilir.” Kırmızı, Türkiye ekonomisi açısından bu sigorta ürününün çok önemli olduğunu belirterek “Sigortalıların bankalarda tanımlanan kredi limitlerini kullanması yerine sigorta şirketlerinden kefalet senedi alabiliyor olmasının ekonomiyi canlandırıcı bir etkisi olacak” diye konuştu.  Alacak sigortaları için de bir havuz oluşturulmasına değinen Kırmızı, bu sigorta ile KOBİ’lerin alacaklarının teminat altına alınacağını, böylece ticari riskler azaldığı için ülke ekonomisinin canlanacağını belirtti.

‘SİGORTA SEKTÖRÜ OLARAK ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK’

Sözü Bina Tamamlama Sigortası’na getiren Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı, “Sigorta şirketleri, farklı sebepler yüzünden yarım kalan inşaatları tamamlamak için elini taşın altına koyuyor. Ön ödemeli konut veya devre tatil satışlarında satıcının iflas etmesi durumunda şayet Bina Tamamlama Sigortası yaptırılmış ise, konut müşterileri sigorta şirketi tarafından korunmuş oluyor. Ya binanın tamamlanması için gerekli işlemleri başlatıyoruz ya da müşteriye gerekli ödemeleri yapıyoruz. Bununla birlikte Bina Tamamlama Sigortası’na sahip inşaat şirketleri satış konusunda da avantajlı duruma geliyor. Müşteriler, Bina Tamamlama Sigortası’yla güven kazanan inşaat şirketlerinin binalarını tercih edecek. Böylece vatandaşlarımızın konutzede olma ihtimali ortadan kalkacak" açıklamasında bulundu.

Bina Tamamlama ve Kefalet Sigortaları’nın hem enflasyonla mücadele hem de ekonomiyi canlandırma noktasında önemli olduğunu sözlerini ekleyen Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı, sözlerine şöyle son verdi: “Bu sigorta ürünleri, konut satışlarının artmasını ve KOBİ’lerin bankalardan daha kolay kredi çekip ticaretlerine devam etmesini sağlayacak. Bir başka ifadeyle ekonomide para döngüsünün devam etmesinde olumlu yönde etkimiz olacak. Finansal Sigortalar sayesinde hem konut sahibi olmak isteyen müşteri ile müteahhit, hem de banka ile esnaflarımız arasındaki güven ilişkisini tesis edeceğiz. Yani Finansal Sigortalar, ekonomiye can vermekle birlikte hükümetimizin başlattığı Enflasyonla Topyekun Mücadele kampanyasına da destek sağlayacak. 'Sigorta sektörü olarak ekonomiye adeta kefil oluyoruz’ diyebilirim. Ekonomik dalgalanmanın yaşandığı bu günlerde sektör olarak taşın altına elimizi koyup riskleri üstlenerek güven ortamını yaratıyoruz."