TAMAY ZENGİN

Airbus Helicopters’ın beş palli H145 modeli, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından Tip Sertifikası ile onaylandı. Helikopter, 2020 yaz sonuna doğru müşterilerine teslim edilmeye hazır olacak. Sertifikasyon, tek pilot, alet uçuşu (IFR) ve tek motor operasyonları (Cat.A / VTOL) da dahil olmak üzere gece görüş yeteneği ile birlikte tüm yetenekleri kapsar.

Airbus Helicopters CEO’su Bruno Even, “Yeni beş palli H145, hep daha iyiye ulaşma çabamızın mükemmel bir örneğidir ve inovatif yetenekleri ile müşterilerimizin ihtiyaçlarına yanıt verir. Bu helikopter, değer katan özellikleri, test edilmiş ve onaylanlanmış çok satan modellerin sağlamlığı ve güvenilirliği ile birleştirerek, hafif çift motor pazarında rekabeti kızıştırıyor” dedi.

Airbus’ın en çok satan H145 hafif çift motorlu helikopterinin yeni versiyonu, neredeyse tüm ürün yelpazesinden sipariş alınan Atlanta’daki Heli-Expo 2019 fuarında ilk kez tanıtıldı. Güney yarımkürenin en yüksek dağı olan Aconcagua’ya iniş yaptığı Güney Amerika’daki başarılı yüksek irtifa test kampanyasından önce, yeni H145, İspanya’da orta irtifa ve Finlandiya’da soğuk hava testleri de dahil olmak üzere çeşitli test kampanyaları gerçekleştirdi.

H145 ailesinin bu son yükseltmesi, çok yönlü H145’e yeni, yenilikçi beş palli rotor ekledi ve bu da helikopterin yük taşıma kapasitesini 150 kg (330 lb)’a çıkarıyor. Bakım işlerini kolaylaştıran yeni taşıyıcısız ana rotor tasarımının sadeliği, H145’in benzersiz hizmet kabiliyeti ve güvenilirliğini daha da geliştirirken yolcu ve mürettebat için sürüş konforunu da artırıyor. EASA onayının ardından Federal Havacılık İdaresi (FAA) sertifikasyonunun bu yıl, beş palli H145’in askeri versiyonu için sertifikasyonun ise 2021’de alınması bekleniyor.

İki adet Safran Arriel 2e motora sahip H145, tam yetkili dijital motor kontrolü (FADEC) ve Helionix dijital aviyonik paketi ile donatılmıştır. Buna güvenliği arttıran ve pilot iş yükünü azaltan yüksek performanslı 4 eksenli bir otopilot da dahildir. Özellikle düşük akustiği, H145’i sınıfının en sessiz helikopteri yapar.