Son günlerde yanıtını herkesin merak ettiği popüler bir soru var: Bulgur mu daha sağlıklı, daha besleyici? Yoksa kinoa mı? Uzmanlar tok tutucu özelliği, yüksek lif – düşük yağ oranıyla bulgurun kinoaya kıyasla önde olduğunu, hem sağlıklı beslenmede hem diyette bulgurun tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.

Son zamanlarda popüler diyet listelerine giren kinoa, uzmanlara göre mucize bir besin değil. Uzmanlar, kinoa ve bulgurun besin değerlerini karşılaştırarak, bulgurun daha üstün özellikler taşıdığını belirtiyor. Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru “İkisinin de glisemik indeksi düşük ancak kinoa bir tohum olduğu için yağ miktarı daha fazla. Kinoadaki yağ oranı bulgurun 7 katı. 100 gram bulgurda 0.86 gram yağ bulunurken, kinoada 7.33 gram yağ bulunuyor. Dolayısıyla kalori miktarı da bulgurdan fazla. Bulgur ise bir tahıl, lif miktarı kinoadan daha fazla. 100 gram bulgurda 8,2 gram lif varken, kinoada bu oran 5,1. Lifli yiyeceklerin tok tutucu özelliği olması nedeniyle kilo kontrolünde önemli bir rolü var. Ayrıca sindirim sisteminin çalışması açısından da lifli gıdalar çok faydalı” dedi.

Bilindiği gibi kolesterol içermeyen bulgur, yüksek posa içeriğiyle doygunluk verip, sindirimi kolaylaştırıyor, kan şekerini yavaş yükseltip hızla düşmesini engelliyor. Lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini artırarak, kabızlıktan, tokluk hissi vererek, şişmanlıktan, kan yağlarının daha düzenli olmasını sağlayarak, kalp-damar hastalıklarından, bağırsakların normal çalışmasını sağlayarak; kanser dahil bir çok bağırsak hastalığından korunmada, kan şekerinin daha yavaş emilmesini sağlayarak, diyabetin daha iyi kontrol edilmesinde yardımcı oluyor.


“Gluten alerjiniz yoksa ‘Glutensiz’ diyetlerden kaçının”

Kinoa, özellikle glütensiz zayıflama diyetleri için tavsiye ediliyor. Gıda Mühendisi Ece Duru “Kinoa glüten içermiyor. Çölyak hastaları rahatlıkla kullanabilir. Ama glutene karşı alerjik bir durumunuz yoksa ‘Glutensiz’ diyetlerden kaçının. Eğer diyet ve kilo kontrollerinde buğday alımını tamamen durdurursanız, buğdayın içinde bulunan B vitaminlerini almamış olur, sağlıklı olan metabolizmanızı hastalıklara karşı dirençsiz hale getirirsiniz. Diyet listelerinde Kinoa ve bulgur rekabeti var ancak sağlıklı zayıflamak isteyenlere bulgur tüketmelerini tavsiye ediyoruz” diyor.

Bulgur – Kinoa Karşılaştırması (100g)
Besin Değerleri Bulgur Kinoa
Enerji (kcal) 338 33
Karbonhidrat (g) 70.2 50.83
Protein (g) 12.2 13.67
Yağ (g) 0.86 7.33
Lif (g) 8.2 5.1
Potasyum (mg) 328 529
B1 vitamini ( mg) 0.31 0.35