TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Milliyet Gazetesi ile röportaj gerçekleştirdi. MMU ve F-35 ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu:

“Çanakkale zaferinin yıl dönümü olan 18 Mart 2023’te milli muharip uçağımız hangardan motoru çalışır şekilde çıkacak. Yer testlerine hazır bir şekilde. Hangardan çıkınca hemen uçamıyor. Çünkü 5. nesil savaş uçağı bu. Aşağı yukarı 2 yıl yer testleri yapılacak. Sonra havaya kaldıracağız. Yine bitmeyecek, iyileştirmeler. Silahlı kuvvetlerimize 2029’da F-35 ayarında uçağı teslim edeceğiz” dedi.

“F-35’den Daha İyisini Yapabilir Miyiz?”

“F-35’ten daha iyisini yapabilir miyiz?” diye sorulan soru üzerine Temel Kotil: “İşin zorluğuna vakıf olup kolları sıvamış durumdayız. Ülkemize yakışır bir şekilde bu uçağı hangardan çıkaracağız. Türkiye bir şey yapmaya karar verirse amacı da yapmaksa kitlenirse yapar, başarır. Çalışırsak olur.” yanıtı verdi.

TUSAŞ’ta şu anda 10 bin çalışan olduğunu dile getiren Kotil, “5. nesil savaş uçağı yapmak için bazı unsurların bir araya gelmesi gerekiyor. Mühendislik binasını bitirdik. Bu binanı yanına uçağın yapılacağı hangarı yapacağız. Yani savaş uçağı yapılması için gerekli fiziki alt yapıları hemen hemen bitirdik. 3 bin mühendisimiz hazır. Hedefimiz bunu 10 bin mühendise çıkarmak. Bilgisayar ve yazılımları da temin ettik. Lockheed Martin hangi imkanlar oluşturuyorsa biz de o imkanları oluşturuyoruz. Birinci görevimiz bu. Çok para gerekiyor. Biz ilk olarak F-16’nın motoru ile ilk uçuşu yapacağız, sonra yerli motor gelecek. Orada titanyum kullanmanız lazım” dedi.

Milli savaş uçağını sadece TUSAŞ’ın yapmayacağını Türkiye’nin yapacağını dile getiren Kotil, “ortaklarımız var, biz ana sorumluyuz. Aselsan, Roketsan, Havelsan, Tübitak vb herkes bir tarafından tutacak. 3 bin kişi ekip olacak ve gece gündüz çalışacak” dedi.


Türkiye’ye 100. Yıl Hediyeleri

TUSAŞ’ın 2019 yılını dolar bazında yüzde 43’lük bir büyüme ve 2.2 milyar dolar ciro ile kapattığını belirten Kotil, 2028’de TUSAŞ’ın 10 milyar dolar ciro yapması ve 20 bin personelinin olmasını hedeflediğini kaydetti.

Kotil, 2023’te Türkiye’ye 100. yıl hediyeleri olarak şunları vereceklerini söyledi:

Hürjet uçacak
Gökbey teslim edilecek
Milli savaş uçağı hangardan çıkacak
Atak 2 uçuşunu yapmış olacak.