22 Temmuz'da yapılacak seçimler öncesinde milletvekili aday adaylığı için AK Parti'de başvuru süresi sona erdi. 9 Mayıs'ta başvuruları kabul etmeye başlayan parti, 1 haftada 4 binin üzerinde başvuru aldı. Aday adaylarından 2 bin YTL başvuru ücreti alan parti, 8 milyon YTL gelir elde etmiş oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, adaylık başvurusunu son güne bıraktı. Başvuru için gerekli belgeleri öğleden sonra Genel Merkez'e ulaştıran Erdoğan, aday olmak istediği seçim bölgesini dilekçede belirtmedi.


Erdoğan'ın bu dönem milletvekili seçildiği Siirt ve memleketi Rize yerine İstanbul'u tercih edebileceği konuşuluyor. Kabine üyelerinin ve partinin önemli isimlerinin büyük bölümü de adaylık için İstanbul'u tercih etti. Başbakanlık eski Müsteşarı Ömer Dinçer de, memleketi Karaman yerine İstanbul'u seçti. Seçimlerde Alevi kökenli vatandaşları da kucaklamayı amaçlayan AK Parti, bu amaçla teklif götürdüğü Alevi kökenli yazar Reha Çamuroğlu'ndan olumlu cevap aldı. Çamuroğlu da, AK Parti'den milletvekili aday adayı oldu.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İdris Güllüce, Çiçekdağ eski Kaymakamı Özlem Türköne, milli güreşçi Hamza Yerlikaya, KA-DER Başkanı Seyhan Ekşioğlu, sanatçı Özhan Eren, gazeteci Ayşe Nazlı Ilıcak, Türkiye Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Fuat Bol, Milli Eğitim Bakanlığı eski Müsteşarı Necat Birinci, eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut'un damadı Tanju Yazgan Arıkan da İstanbul'dan aday adaylığı için başvuru yapan isimler arasında yer aldı. AK Parti'nin İstanbul listesinde 4 de asker yer aldı. Hasan Savaş Tuncer (subay), Adem Darama (subay), Faruk Bardakçı (subay) ve Sıtkı İlbak (ordu mensubu) da adaylık için başvuru yaptı.



Aday adaylarında öğretim görevlileri ve işadamlarının yoğunluğu gözlenirken, çok sayıda ev hanımı da vekillik için başvuruda bulundu. İstanbul'da armatör Vehbi Koç da adaylık başvurusu yaptı.


AK Parti'nin son dakika transferi ise ASO Başkanı Zafer Çağlayan oldu. Partinin vitrininde yer alacak isimler arasında geçen Çağlayan, başbakanın adaylık teklifini kabul ederek, başvurusunu bugün yaptı. Çağlayan'ın Ankara'dan aday olacağı öğrenildi. Koca Reis lakaplı Adalet Parti'li eski politikacı Saadettin Bilgiç'in oğlu Fahrettin Bilgiç'in de adaylık için AK Parti'yi tercih ettiği belirtildi.


Bu arada, astsubay eşi şehit edilen ve şehit yakınlarının sesi haline gelen Yıldız hemşirenin de bugün AK Parti Genel Merkezi'ne gelerek, adaylık için başvuru yapmak istediği belirtildi. AK Parti'nin kapısını çalan Yıldız hemşirenin, belgeleri eksik olduğu gerekçesiyle başvuru yapamadığı bildirildi. Aday adayları arasında Sağlık Bakanlığı eski Müsteşarı Necdet Ünüvar, DSİ eski Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Başbakanlık İnsan Hakları eski Başkanı Hasan Tahsin Fendoğlu, Kamu Görevlileri Etik Kurulu eski Başkanı Mehmet Sağlam, Devlet eski Bakanı Salih Yıldırım da bulunuyor.