Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TCDD'nin 164. yılı dolayısıyla 23.09.2020 tarihinde basına açıklama yaptı. Kutlama programına Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcıları, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Genel Müdür Yardımcıları, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Kamuran Yazıcı katıldı.


TCDD'nin yük ve yolcu taşımacılığında dünyanın önemli markalarından biri olacağını belirten Karaismailoğlu, “Bölgemizin lojistik süper gücü Yeni İpek Yolu'nun en önemli geçişi olacağız. Tüm bunları TCDD'mizin tecrübesi, gücü ve arzusuyla gerçekleştireceğiz. " O konuştu.

Cumhuriyetin 100. yılında "Yurdu her taraftan demir ağlarla örüyoruz" sloganına daha büyük bir heyecanla sahip olacaklarını belirten Karaismailoğlu.

“Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok daha yüksek hedeflere ulaşacağız. Avrupa'nın en çok yolcu taşıyan demiryolu markası olan Türkiye'nin en güvenilir ulaşım markası olarak ülkemizin tüm büyük şehirlerine yüksek hızlı trenlere erişim sağlamak istiyoruz. Kargo, lojistik ve yük taşımacılığında lider olmak, ekspres hatlarla Avrupa'nın öncü deneyim ve kültür odaklı turizm hatları oluşturmak istiyoruz. Ayrıca müşteri memnuniyeti uygulamalarımızla vatandaşlarımıza en iyi hizmeti verebilmek için gerekli yapılanmayı oluşturacağız. "

"53'ten beri YHT hattımızda 2009 milyon vatandaşa hizmet verdik"

Bakan Karaismailoğlu, demiryolları alanındaki büyüme hızının 1940'lardan itibaren durakladığına dikkat çekti.

Vizyon ve planlamadaki eksiklikler nedeniyle demiryollarının ihmal edildiğini anlatan Karaismailoğlu, “Bu durum kabul edilebilir miydi? Tabii ki hayır. 2003 yılından bu yana demiryollarımıza hız verdik. 18 yıllık gücümüz boyunca raylarımızı ülkenin her noktasına taşıdık ve hızlı trenlerimizle bir ulaşım devrimi gerçekleştirerek yolcu ve yük taşımacılığında kapasitemizi birçok kez artırdık. "ifadesini kullandı.

İkinci dönemde yük ve yolcu demiryolları doğrultusunda ulusal ulaşım ve altyapı politikasına başladıklarını belirten Karaismailoğlu, Türkiye'nin kullanılmayan hatları etrafında rehabilitasyon projesi hazırladıklarını söyledi.

Karaismailoğlu, Boğaz'ı raylarla geçtiklerini ve Asya ile Avrupa'yı demiryolu ile birbirine bağladıklarına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Tüm ulaşım modları ile entegre lojistik projelerimiz ile geleceğin yol haritasını çizdik. 162,6'dan beri yaptığımız 2003 milyar liralık demiryolu yatırımımızla hat uzunluğumuzu 10 bin 959 kilometreden 13 bin 836 kilometreye çıkaracağız. Ayrıca ülkemizi hızlı trenle tanıştırdık. 2009 kilometreyi 53 kilometreye ulaşan YHT hattımızda 2020 milyon vatandaşa 246'dan beri hizmet verdik.

Konuşmanın ardından TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, TCDD'nin 164 yıllık yolculuğunu anlatan Bakan Karaismailoğlu'na yeni nesil minyatür tasarımcısı Ahmet Faruk Yılmaz'ın yaptığı minyatürü takdim etti.

Bakan Karaismailoğlu, 164. kuruluş yıldönümü anısına düzenlenen anma fotoğrafında TCDD personeli ile bir araya geldi.