Açılış konuşmasını, Marmara Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Bayram, Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, TÜYAFED Yazılımcılar Federasyonu Başkanı Mustafa Çalış, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Başkanı Faruk İnaltekin yaptı.

Fuarda, eş zamanlı gerçekleşen Teknoloji, BİLİŞİM ve Bilişim Zirvesinde Dijital Devrim; Metaverse, Savunma ve Siber Güvenlik, Sürdürülebilir Enerji, Ar-Ge, İnovasyon, Yazılım, Yapay Zeka gibi konu başlıkları ele alındı. Yeni teknolojilerin günlük yaşantımızdaki olumlu ve olumsuz etkileri ile dijitalleşmenin hayatımıza yeri enine boyuna değerlendirildi.

DÜNYADA 565 MİLYAR DOLARLIK YAZILIM HACMİ VAR

TÜYAFED Yazılımcılar Federasyonu Başkanı Mustafa Çalış, ülkemizde temas ettiğimiz her alanın yazılımdan geçtiğine dikkat çekerek ülkemizin şu an hak ettiği noktada olmadığını ifade etti. "Biz de bir çatı kurum olarak, ülkemizde bu sektörün bileşenlerini bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde 2021 yılında 4 milyar dolar yazılım ihracatı gerçekleştirildi. Telekominikasyon, savunma ve sağlık sektöründe yapıldı. Çalışmaları artırabilmek için güç birliğine gittik ve 41 STK ile sözleşme imzaladık. Dünya 565 milyar dolarlık yazılım hacmine sahip. Ülkemizin de bu pastadan payını alması gerekiyor. Şu an büyüme kapasitesinde 21.sıradayız.İlk 10 ekonomi arasına girmemiz için de yazılımda seferberlik ilan edilmesi gerekir." dedi.

25 BİNİN ÜZERİNDE BİR KATILIM HEDEFLENİYOR

Bugün dünyanın en önemli konusunun Bilişim, Yazılım, Haberleşme Teknolojileri ve tüm yeni teknolojileri olduğuna dikkat çeken Marmara Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Bayram, "Tüm dünya ülkeleri bu alanda sektörleri destekleyen özel paketler hazırlıyor ve sürekli güncelliyor. Bizde de, bu alanda çok 2022 yılının ortalarından itibaren olağanüstü destek rakamları ve çok geniş destek kalemleri içeren destek paketleri açıklandı. Bu konular, ayrıca fuarımızda gerçekleştireceğimiz oturumlarda değerlendirilecek. Ayrıca, ISAF Fuarları ile eş zamanlı düzenlenen IMEX Fuarı ile, ülkemiz ekonomisine de çok değerli katkılar yapma hedefi ile yol alıyoruz. Çok değil, birkaç sene içinde bu hedefimize ulaştığımızı da hep birlikte göreceğiz. Bu kapsamda, şu an 25 binin üzerinde yerli ve yabancı davetlimizin fuarımızı ziyaret edeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki yıl ise, yüzde 50'lik bir büyüme yaşanmasını hedefliyoruz" dedi.

BİR TOPLUMUN GELİŞMESİNİN TEMELİ "DİGİTALLEŞME"

Günümüzde, birçok alanda telekomünikasyon ve mobil iletişim araçlarının hayatımıza katma değer sağladığını ifade eden Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, ülke olarak gerekli katma değeri sağlayabileceğimiz bu sektörlerin değerini arttıracak şekilde kuralları oluşturmamız gerektiğinden bahsederek bu alanda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Digitalleşmeyi toplumda bireyle buluşturan tarafız.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Başkanı Faruk İnaltekin, "Birçok kurumun aynı noktada, aynı hedefte ve aynı düşüncede buluşması gerekiyor. STK'lar, bilişimciler, özel sektör, üniversite hocaları, kamu otoriteleri yazılım temelli ekonomik kalkınmayı desteklemek için birlikte hareket etmeli" dedi.