Gökyüzühaberci "OCAK DERGİ"

KAĞITHANE - İstanbul Havalimanı metro hattının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hattın 1 ay boyunca ücretsiz olacağını söyledi.

Erdoğan, "Gerçi ülkemizde siyaset yapan birilerinin, ne İstanbul'dan ne İstanbul'un sahip olduğu altyapıdan ne de teknolojinin geldiği seviyeden haberleri var. Kanal İstanbul projesiyle şehrimize yeni bir soluk borusu daha açarak hem boğazın yükünü hafifletecek hem İstanbul'un marka değerini yükselteceğiz. Kanal İstanbul'u da hayata geçireceğiz" dedi.  



Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açıldı. Kağıthane İstanbul Havalimanı arası seyahat süresinin 24 dakika olduğu metro hattının açılış töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da yer aldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış konuşmasının ardından kurdele kestikten sonra hattın 1 ay ücretsiz olacağını müjdeleyerek "Bu devletin bütçesi sizin" dedi.  

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, metro ile Kağıthane'den İstanbul Havalimanı'na geçti.

 

'GÜNDE 800 BİN YOLCU KAPASİTELİ; 24 DAKİKADA ULAŞILABİLECEK' 

Kağıthane Yeni Meydan'da gerçekleştirilen açılış töreninde vatandaşlara seslenen Erdoğan, "Bugün İstanbul'umuza tarihi önemde yeni bir eser daha kazandırmanın heyecanıyla, mutluluğuyla, gururuyla bir aradayız. Kağıthane istasyonundan başlayıp İstanbul Havalimanı'na kadar uzanan 34 kilometre uzunluğundaki 8 istasyonlu metro hattımızın şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Günde 800 bin yolcu kapasiteli bu metro hattı sayesinde Kağıthane'den İstanbul Havalimanı'na 24 dakikada ulaşılabilecek. Metro hattımızı söz verdiğimiz şekilde İstanbul'un hizmetine bir an önce sunabilmek için aynı anda 10 tünel delme makinesi birden kullandık. Kendi içinde pek çok rekora imza atılan metromuzun inşaat süreci, yerli ve milli mühendislik başarısıyla dopdolu, gurur verici bir eserin ülkemize kazandırılmasının hikayesidir. TRT'mizin belgeselleştirdiği bu hikayeyi akşam ekranlardan seyredebilirsiniz. Bundan 3 yıl önce ilk kaynak töreninden birkaç ay sonra tünelin Gayrettepe'ye ulaşma sevincine yaklaşık bir buçuk yıl önce ilk test sürüşüne şahitlik ettiğimiz metromuzu bugün hizmete veriyoruz" ifadelerini kullandı.



  

'ZİNCİRLİKUYU METROBÜS DURAĞIYLA DA BİRLEŞTİRECEĞİZ' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hizmete aldığımız metro hattımızı Kağıthane'de Mahmutbey metrosuyla entegre ediyoruz. Birkaç ay içinde bu hattı Zincirlikuyu metrobüs durağıyla da birleştireceğiz. Hızlı tren konforuyla işleyecek bu metronun sinyalizasyon sistemini TÜBİTAK işbirliğiyle ASELSAN gerçekleştirdi. Çalışacak, yerli tasarım ve üretim araçları da yine yerli bataryayla görev yapacak. Türkiye bu projeyle metro hattı inşasındaki gücünü ve kabiliyetini tüm dünyaya ispatlamıştır. Aynı şekilde İstanbul Havalimanı'ndan başlayıp Arnavutköy'den Halkalı'ya inecek metro hattı projemizdeki çalışmalar da süratle devam ediyor" diye konuştu.

  

'İSTANBUL'UN RAYLI SİSTEM AĞINI 380 KİLOMETRENİN ÜZERİNE ÇIKARMIŞ OLACAĞIZ' 

Çalışmaların devam ettiğini de vurgulayan Erdoğan, "Bunların yanında Bakırköy-Bağcılar, Başakşehir-Kayaşehir, Kazlıçeşme-Sirkeci, Altunizade-Bosna Bulvarı hatlarındaki çalışmalarımız sürüyor. Tüm bu projeleri tamamladığımızda İstanbul'un raylı sistem ağını 380 kilometrenin üzerine çıkarmış olacağız. Son yıllarda devreye giren metro hatlarının da neredeyse tamamı Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığımızca inşa edilen projelerdir. İstanbul dünyada en fazla raylı sistem inşası yapılan şehirler arasında ilk sırada. Rahmetli Kadir Topbaş'ın metro hatlarının hızlandırılması ve yaygınlaştırılması konusundaki gayretlerini asla unutamayız. Hatta 2017'de hizmete giren Üsküdar-Çekmeköy sürücüsüz metro hattı bu alanda Avrupa'nın en büyük dünyanın 3'üncü büyük kapasiteli projesi seçilmiştir. Üstelik İstanbul'da bunun gibi 10 ayrı sürücüsüz metro hattı bulunuyor" dedi.

 

'ONLARIN CEHALETİ HAKİKATLERİ ORTADAN KALDIRMIYOR' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerçi ülkemizde siyaset yapan birilerinin ne İstanbul'dan ne İstanbul'un sahip olduğu altyapıdan ne de teknolojinin geldiği seviyeden haberleri var. Kağıthane'ye Kağıttepe diyenlerden Paris'i bildikleri kadar İstanbul'u bilmeyenlerden fazla bir şey de beklememek lazım. Bunlar Türkiye'yi de İstanbul'umuzu da tanımıyorlar, bilmiyorlar. Kendi ülkelerinde adeta yabancı bir turist gibi yaşıyorlar. Ama onların bu cehaleti hakikatleri ortadan kaldırmıyor. Onların bu trajikomik halleri bizi asla rehavete sevk etmiyor. Biz onlara rağmen İstanbul'un trafik sorununu raylı sistemlerle çözme sözümüzü adım adım yerine getiriyoruz" diye konuştu.  



'İSTANBUL'A MAHÇUP OLMAKTANSA CAN VERMEYİ TERCİH EDİYORUZ' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan emeği geçen herkesi tebrik ederek, "Kardeşlerim İstanbul'a belediye başkanı olduğumuzda ne kandıranlardan, ne kandırılanlardan olacağız demiştik. Hatırlıyorsunuz değil mi? Sevdamız, aşkımız, gönül tahtımızın sultanı efsunlu güzelliklerin şehri aziz İstanbul'a karşı her zaman samimi olduk. Harbi olduk. Fatih'in emaneti, bu mübarek şehre karşı mahcup olmaktansa değil siyasette fedakarlık yapmayı gerekiyorsa can vermeyi tercih ediyoruz. Kimin sorumluluğunda olduğuna bakmadan bu şehrin her meselesiyle yakından ilgilendik. Her projesini takip ettik. Her sıkıntısına çözüm aradık. Milli iradenin üstünlüğüne olan saygımız gereği hangi belediyenin kimde olduğuna bakmadan, şehrin tamamına hizmet verecek eserleri birer birer hayata geçirdik. İstanbul konumu ve sahip olduğu potansiyeliyle Türkiye'nin en kıymetli hazinesi, en bereketli kaynağı en dinamik şehridir" ifadelerini kullandı.  



'ŞEHRİ KİLİTLENİP KALMAKTAN KURTARDIK' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkenin ortak değeri olan bu şehri her türlü mülahazanın ötesinde söylüyorum, kimsenin insafına bırakamayız. Bunun için hükümetlerimiz döneminde önemli projelerimizin merkezine hep İstanbul'u yerleştirdik. Eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan tarıma bütün bu adımları kültür sanatta kararlılıkla attık. İstanbul'u Türkiye yüzyılına hazırlayacak yatırımlar yaptık. Şehrin çok eskilere dayanan yapısal sorunlarına önümüze çıkardığı zorlukları birer birer aşarak yolumuza devam ettik. Deprem başta olmak üzere tüm afetlere hazırlık için kapsamlı adımlar attık. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla hem İstanbullunun haklarını gözetecek hem şehrin geleceğini inşa edecek projeler yürüttük. Raylı sistem öncelikli ulaşım projeleriyle şehri kilitlenip kalmaktan kurtardık. Bir yandan Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle diğer yandan İstanbul İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü'yle şehre yeni nefes kanalları açtık. Durmadık, çalıştık. Durmak yok. Asrın projesi olan Marmaray ve Avrasya Tüneli'yle başlattığımız ulaşım atılımlarını kesintisiz sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

 

'PARİS'TE METRODAN SULAR AKIYOR' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlar boğazın altından Marmaray'ı geçirebilirler miydi ya? Bir tanesi ne diyor? A bunda diyor sürücü yok mu? Ya bizim şu anda zaten 10 adet sürücüsüz metro adımını biz attık. Ama bunların haberi yok. Ne diyor birisi de? A bunları galiba Paris'te filan diyor yapmışlardı. İstanbul'la Paris'in mukayesesini yapıyor. Paris'te metrodan sular akıyor sular. Bizimkiler pırıl pırıl, tertemiz, haberleri yok" dedi.  



'MİLLİ BÜTÇEDEN BİR KURUŞ VERMEDEN BİZ YATIRIMLARI YAPTIK' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şehir içindeki tıkanma noktalarını belirleyip her biri için çözümler ürettik. Hayata geçirdiğimiz her çalışmada sadece bugünkü ihtiyaçları değil şehrin geleceğini de göz önünde bulundurduk. Havalimanının Yeşilköy'den bugünkü bulunduğu yere taşınması da bu kapsamda attığımız adımlardan biridir. Devletimizin kasasından bir kuruş çıkmadan yapılan İstanbul Havalimanı bugün Avrupa'nın en yoğun dünyanın en iyi havalimanları arasında ilk sırada yer alıyor. Bay Kemal ne diyor? Bize diyor bir kuruşsuz yaptığınız bu yatırımları anlatın diyor. Ya neyi anlatacağız? Kamu özel işbirliği yatırımıdır bunlar. Buna milli bütçeden bir kuruş vermeden biz yatırımları yaptık. Yapıyoruz, yapacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü böyle yaptık. Osmangazi Köprüsü'nü böyle yaptık. Ama siz bunları öğrenene kadar çok artık zamanlar geçecek. Bunlara bol bol fırın ekmek yedirmek lazım" dedi.

 

'KANAL İSTANBUL PROJESİYLE İSTANBUL'UN MARKA DEĞERİNİ YÜKSELTECEĞİZ' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Açılışını yaptığımız metro hattıyla havalimanına hızlı ve kolay ulaşım ihtiyacını karşılıyoruz. Halen inşası süren metro hatlarını da devreye aldığımızda İstanbul'un raylı sistemlerle ulaşılamayan hiçbir köşesi kalmıyor. Böylece İstanbul büyüklüğündeki bir dünya şehrinin sürdürülebilirliği için hayati öneme sahip bir eksiğini daha gidermiş oluyoruz. Dünyanın turizm, ulaşım, finans, kültür, sanat, spor, eğitim, sağlık merkezi olma yolunda hızla ilerleyen İstanbul için aşkla çalışmaya devam edeceğiz. Kanal İstanbul projesiyle şehrimize yeni bir soluk borusu daha açarak hem boğazın yükünü hafifletecek hem İstanbul'un marka değerini yükselteceğiz" diye konuştu. 

 

'BUNLARA KULAK VERMİŞİ OLSAYDIK İSTANBUL YOLSUZ, SUSUZ BİR ŞEHİR OLARAK KALACAKTI' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdiden altyapısını oluşturmaya başladığımız bu projeyi en geç ülkemize kazandırmakta kararlıyız. Belediye başkanlığı görevine geldiğimiz 1994 yılından beri bu şehir için attığımız her adıma başlattığımız her projeye yapılan itirazları hatırlayın. Eğer biz bunlara kulak vermiş olsaydık bugün İstanbul Marmaray'sız, Yavuz Sultan Selim'siz, Osmangazi'siz, metrosuz, yolsuz, susuz bir şehir olarak kalacaktı. Kardeşlerim göreve geldiğimizde doksan dörtte İstanbul'un suyu var mıydı? Kimden devralmıştık. CHP'den. Çöp dağları var mıydı? Suyu, 110 kilometreden dağları delerek İstanbul'a getirdik. Nereden? Istranca Dağları'ndan. Çöpleri kaldırdık mı? Kaldırdık. CHP demek nedir? Çöp demektir. Çöp, çukur, çamur. Hatırlayın Ümraniye çöplüğündeki patlamayı, 39 vatandaşımız orada öldü. Hala bu CHP konuşuyor. Neyi konuşuyorsun? Bütün bunlarla beraber her ne yaptıysak İstanbul'u çirkin binalara ve yetersiz altyapıya mahkum etmek isteyenlere rağmen yaptık. Kanal İstanbul'u da inşallah bu şekilde hayata geçireceğiz. Geçtiğimiz 20 yılda ülkemizin diğer 81 vilayetiyle birlikte İstanbul'a kazandırdığımız her eseri ve hizmeti Türkiye yüzyılının önsözü, girizgahı altyapısı olarak görüyoruz. Bu güçlü altyapının üzerinde Cumhuriyetimizin yeni yüzyılını Türkiye Yüzyılı haline dönüştürmek istiyoruz. Ülkemizin son bir asrında yeni devletimizi kurma yanında çok ciddi inişler, çıkışlar da yaşadık. Cumhuriyet tarihimiz boyunca başlatılan her demokrasi ve kalkınma hamlesinin önü kimi ihanet kimi gaflet özellikle ihanet ve gaflet karşısında yılmadık ve bu engellere rağmen yolumuza devam ettik. Darbelerin, vesayetin, terörün, siyasi ve ekonomik krizlerin sosyal gerilimlerin ve hatta çatışmaların hiçbirinin kendi tabii mecrasında ortaya çıkmadığına inanıyoruz. Bunların her biri ülkemizin kalkınmasını, gelişmesini, büyümesini durdurmak en azından yavaşlatmak için hazırlanan senaryoların birer parçasıydı" diye konuştu. 

 

'20 YIL ÖNCE YETER SÖZ MİLLETİN DİYEREK KUTLU ADIMI ÜST BASAMAĞA ÇIKARDIK' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her dönem ülkemiz içinden birileri de bu senaryolara gönüllü şekilde veya farkında olmadan alet edilmiştir. Milletimizin iradesini temsil görevi verdiği siyasetçilerin çoğu da kimi korkusundan, kimi çıkar ortaklığından, kimi kifayetsizliğinden bu gidişe dur diyememiştir. Rahmetli Menderes'in 14 Mayıs 1950'de 'Yeter söz milletindir' diyerek başlattığı demokrasi devriminin tarihimizde ayrı bir yeri vardır. Her ne kadar sonu idam sehpasına çıkmış olsa da milli iradenin üstünlüğü esasına dayalı bu haykırış daha sonra pek çok insana da ilham ve cesaret vermiştir. Biz de 20 yıl önce ülkeyi yönetme sorumluluğunu devraldığımızda yeter söz de karar da milletindir diyerek bu kutlu adımı bir üst basamağa çıkardık. Şimdi ülkemiz yeni bir seçimin eşiğinde bilhassa son 10 yılda yaşadıklarımızı şöyle bir gözünüzün önünden geçirin. Gezi olaylarından çukur eylemlerine, darbe girişimlerinden terör saldırılarına kadar, sayısız imtihandan geçtik. Yeni yönetim sistemine geçtiğimiz ayın ertesinden başlayarak ekonomimizi mahvetme yolunda birçok adımlar attılar" ifadelerini kullandı. 

 

'BAŞARAMADILAR VE BAŞARAMAYACAKLAR'  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ama bunu da başaramadılar. Başaramayacaklar. İşte şu anda İngiltere'nin hali ortada, Fransa'nın hali ortada. Almanya'nın hali ortada. Elhamdülillah. Bizim halimiz de ortada. Bu imtihanların hepsinin de üstesinden Allah'ın yardımı ve aziz milletimizin desteğiyle gelmeyi başardık. Milletimizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine hayal getirmek isteyenlere izin vermedik. Vatanımızın bütünlüğüne göz dikenlere, dünyayı dar ettik. Önünden, arkasından dolanarak, milli iradeyi devre dışı bırakmaya niyetlenenleri hüsrana uğrattık" dedi.