Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Hosteslik ve hostesler üzerine

Hiçbir havayolu şirketi olarak ayırt edemeyeceğim. Neredeyse hepsiyle uçun bakın, sanki o anda büyük bir eziyet içerisindeymiş ve bunun da tek sorumlusu sizmişsiniz gibi davranıyorlar. Ne güvenlik demosu yapılırken bir tebessüm, ne de yolcuya ikram verirken profesyonel bir iletişim; yok, hak getire.

Şimdi çok bilmişler diyecek ki "Kardeşim özel havayolları ucuza adam çalıştırıyor, ondandır" Yok öyle bir şey. Özel havayolları ucuza adam çalıştırıyorsa bunu işe başlandığı gün söylemiyor. Yine de kabin memurluğu sınavı açıldığında kapıya yığılan binlerce kişiyi görmek mümkün. Peki bu kadar adamın içerisinden elenip, ayıklanıp, başarılı bulunup, işe kabul edildiysen niye işinin hakkını vermezsin güzel kardeşim. Aynı mantıktan hareket edersek Türk Hava Yolları'nda ise maaşlar neredeyse özel havayollarının üç, dört katı. Oranlarsanız oradaki hizmetin muhteşem olması lazım ama o da öyle çok sandığınız gibi değil yani. Aksini savunana uçuş numarası, ismi ve bana şahit olacaklarla örnek veririm utanır. Bir iş bu kadar mı baştan savma yapılır.

Singapur havayollarında koltuğu yatırmış uyurken hostesin gelip üzerimi örttüğünü hissetmiştim. Sıcak olduğu için üzerimi açtım, o yine gelip örttü. "Burası Singapur Havayolları değil, uçma" diyen olursa onun da insan bizimkilerin de insan olduğunu ve aynı işi yaptıklarını hatırlatır ayrıca havacılığın uluslar arası bir meslek olduğunu da dayatırım.

Bir hostes yolcuyla konuşurken tebessüm etmeli ve göz teması kurmalıdır. Şimdi de "İyi ama burası Türkiye, kızlara asılırlar" diyen denyoları geçen asırda kalmakla suçlarım.

İletişim denen şey aslında insanın biraz içerisinde olmalıdır. Bakıyorum da bizim kızlarla çocukların çoğu zaten hayata küskün. Yani tabir yerindeyse modelleri öyle zaten. Bu arkadaşları alıp eğitmek, havayoluna ekstra maliyetten öteye bir şey değil. Ama belli ki özel havayolu şirketlerinde de adam kayırmacılık ve iltimas biraz öne geçmiş ki işe yarar, yaramaz kaygısına bakmadan veya bunları denetleyip ayıklamadan işe almaya başlamışlar. Yazık. Uzun vadede kendileri kaybederler.

Eskiden hostes dendiğinde başka bir ayrıcalık anlaşılırdı. Güler yüzlü, güzel fizikli, akıllı, zeki ve yolcunun uçaktaki tüm negatif etkisini yok edecek bir profesyonel. Sizi kapıda güler yüzüyle karşılayıp uğurlayacak ve bu süre içerisinde de hem sempatik hem de yeri geldiğinde otoriter tavrıyla uçak içerisindeki kuralları dayatabilecek. Oysa şimdi ne yazık ki sadece giydiği kıyafet üzerine yakışmayan, yakışsa da bakımsız, erkekse kravatı bir kez bağlanıp bir daha çözülmediği belli olan ve hatta kendi başına Taksim meydanında kalsa paniğe kapılacakmış hal ve tavrında olan bir sürü genç, acemi, eğitimsiz insan görüntüsü hakim.

İstisnalar elbette kaideyi bozmuyor. Genellikle en tecrübelileri olan kabin amirlerini kokpite hizmet ettikleri için uçuş boyunca görmek çok mümkün olmuyor. Özveriyle çalışan ve bu saydığım tanımlar dışında kalanları tenzih ederim.

Ama, nice otobüs hostesi kız ya da muavin harcanıyor yollarda. Çoğu bu saydıklarımdan iyidir.

Keşke herkes işini layığıyla yapabilse.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR