Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Hukuk mu, guguk mu?

Vazgeçtik kazanın nasıl ve neden olduğunu öğrenmek için çaba göstermeye. Koskoca Ulaştırma Bakanlığı bu işin peşindeyken bizim haddimiz konuyu başka bir bakış açısına yönlendirmek olabilir belki. Orada hayatını kaybeden Türk işçilerinin ne zaman ve ne kadar tazminat alacakları önem taşıyor.
İnsanların söylemlerinde tüm insanların eşit olduğu kurgusu ağırlıkta olsa da bu kaza bize bir kez daha gösterdi ki insanlar aslında ne yazık ki eşit değiller. Bu kazada yaşamını kaybedenlere ilk etapta biçilen bin dolarlık tazminat bedelleri başka uçak kazalarında astronomik rakamlara ulaşabiliyor.
Böyle bir kaza yaşandığı mahkeme öncelikle kişinin bir yılda kazandığı paraya bakıyor. Sonra o kişinin yaşına ve emekli olana kadar muhtemelen kazanacağı parayı değerlendiriyor. Daha sonra ise aynı kişinin bakmakla mükellef olduğu kişi sayısına ve o kişilerin bakım muhtaçlıklarını değerlendiriyor. Sonunda da ölen kişinin yasal varislerine tazminat ödenmesine kadar veriyor. Elbette; Irak'a birkaç kuruş için çalışmaya giden gariban işçilerimizin ailelerine ödenecek para da bu nedenle güdük kalıyor.
İşin bu tarafı bir kenara bu kazada henüz davanın kime ve nasıl açılacağı bile kesinlik kazanmış değil. Öncelikle aileler nezdinde ilk sorumlunun uçağı kiralayan firma ve işçilerin çalıştıkları şirket ön plana çıkıyor. Uçağın düşürülmüş olması, imalat hatasından düşmüş olması veya pilotaj kaynaklı bir hata nedeniyle kazanın meydana gelmiş olması gibi etkenler aile yakınları açısından hukuki anlamda önem taşımıyor gibi gözüküyor.
Bu nedenle aileler büyük ihtimalle ilk olarak davaları bu iki şirkete (ki her ikisinin de aynı şirket olma ihtimali yüksek) açacaklar.
Kazanın son derece karışık olması, şu ana kadar kazanın oluş biçimi ile ilgili olarak herhangi bir delile ulaşılamaması, kazanın bir sabotaj sonucu olup olmadığının belirlenememesi gibi birçok etken kazazede yakınları açısından hukuksal olarak zor süreçlere işaret ediyor.
Tüm kazazede yakınlarının tek ve bu konularda uzman bir avukat veya hukuk bürosu eliyle hareket etmesi ve haklarını araması hepimiz için büyük önem taşıyor. Aslına bakarsanız bu kazanın hukuksal süreci diğer kazalardan çok daha fazla öne çıkıyor, önem kazanıyor.
Birkaç kuruş kazanarak ekmeğini çıkartmaya çalışan bu insanların var oluşlarındaki en önemli şeyi, yani hayatlarını kaybetmelerine kadar varan sürecin bu hukuksal baskıyla ortaya çıkma ihtimali vardır.
Dolayısıyla, hukuksal süreç tüm kurum ve ülkeler üzerinde baskı unsuru olabilecek ve bu sayede gerçekler belki biraz daha çabuk ve net ortaya çıkacaktır. Gerçekler ise hepimize yeni oldubittiler yaşanmaması için gereklidir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete