Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

TAV markası

Ticari başarı yürütülen bir hizmeti daha kaliteli olarak vermek veya durduk yerde bir sektör, alan yaratmak da değildir. Sadece karlılık ise bence hiç değildir.

Ticari başarı bence tüm bunların bileşkesinden üretebileceğiniz sinerji sonucunda kar etmeniz ve bir katma değer oluşturmanızdır. Aslında yıllardır yürüyen bir hizmeti alıp onu emsallerinin boy ölçüşemeyeceği bir kaliteli hale getirip, kimsenin hakkını yemeden ve almadan para üretebilmenizdir. Böyle bir başarıyı yakalayabilmek her işletmeciye her işletmeye nasip olacak değerler değildir.

Atatürk Havalimanı'nın eski halini herhalde en iyi biz biliriz desek yanlış olmaz. Hayatımızın büyük çoğunluğu bu çatı altında geçti. 70'li yıllarda başlayan Atatürk Havalimanı çalışma hayatımız halen sürüyor. Aradaki farkı ve gelişmeyi de en iyi takip edebilecek kişilerden oluşuyoruz.

Yeni dış hatlar terminali açıldığında gerçekten kaliteli bir görüntü vardı. Ancak bu görüntünün ne kadarının, kime nasıl yansıyacağı hakkında hiçbirimizin ve hatta sanırım işleticilerin bile bir fikri yoktu.

İnşaat aşamasında tanıştığımız sürekli hareket halinde ve çoğunlukla başında baretle gördüğümüz Sani Şener'le de yeni tanışmıştık. Sani bey'in bir inşaatçı olarak başarısı ortadaydı, ancak işletmeci olarak neyi ne kadar başarabileceği hakkında bir fikrimiz hiç yoktu. İnsanlar o tarihte TAV'ın süresi bittiğinde DHMİ'nin meydanı yeniden nasıl işleteceğini bile kara kara düşünmeye başlamıştı. Çünkü DHMİ'nin bu seviyede bir hareket kabiliyeti doğal olarak hiçbir zaman olmamıştı ve olacak gibi de gözükmüyordu.

Aradan geçen süreyi tanımlamaya ve anlatmaya çok gerek yok. İşte TAV markasının dünyadaki başarısı ortada. Ancak son derece bize dönük olarak takdir ettiğimiz bu gelişmelerin bir de dünyaca kabulü gerekir ki işte asıl ispat da odur. Bunun en somut sonucu ise genellikle böyle şirketlerin borsaya açılmasıyla görülür.

Başarılı dediğiniz şirket borsaya açıldığında hisse senetleri bir türlü beklenen verimi göstermez. Alımlara yoğun bir talep beklerken bunun suni bir şişirmece olduğunu görürsünüz birkaç gün içerisinde.

Bazen ise sizin markanıza dünyadan öyle bir talep gelir ki gururdan göğsünüz kabarır, mutlu olursunuz. İşte doğru yapılanın en önemli ispatıdır bu.

TAV'ın borsaya açılma aşamasında dünyadan gördüğü talebin kaç milyar dolar olduğunu günlük gazetelerin ekonomi sayfalarından okumuşsunuzdur. Böyle bir başarıyı ortaya koyabilmek birçok işletmecinin bile başarabileceği bir sonuç olamazken inşaat orijinli Sani Şener ve ekibinin ortaya koyduğu bu dinamizmin tek açıklaması başarının yakalandığı gerçeğidir. Bu başarıda geçen ekibin diğer tüm üyelerini de kutlamak gerek. Bu bir vizyon ve aynı zamanda ekip işidir haliyle.

İşte bir işletmeyi her haliyle başarılı kılan en büyük gösterge, en önemli takdir mekanizması, en karlı sonuç böylece tescillenmiş ve tespit edilmiştir. Bize sadece alkışlamak düşer.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR