Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

TT bilmecesi

Tarhan Tower Havayolları uzunca bir süredir Türk sivil havacılığı envanterinde kayıtlı ancak iki adet uçağının nerede olduğu belli olmadan ofis faaliyetleri sürdüren bir havayolu olarak hafızamızda duruyor. Hatta hafızamızda o kadar çok bu geçiş modunda durdu ki zaman zaman dikkatimizi çekip; "Yahu bu şirket ne zaman Türkiye'de uçacak?" diye kendimize sorduğumuz da oldu.

Geçtiğimiz günlerde gözlerimize inanamadığımız bir basın açıklaması görüntüsü ulaştı elimize. Bu görüntüler TT Air sahibi Ali Tarhan tarafından yapılmış açıklamalardı. Hukuki alt yapısı oluşturulduğu takdirde Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru'yu uzunca bir süre hapiste kalacak kadar içeriye gönderecek yoğunlukta da iddialar içeriyordu. Aynı zaman dilimi içerisinde yine TT Air'den bu yoğunlukta olmasa da bir basın açıklaması geldi. Şirketin karşılaştığı zorluğun zaman içerisinde değişmemiş olduğu izlenimi veren bu basın açıklamasıyla birlikte görüntüleri www.gokyuzuhaberci.com adresli internet sitemizde yayınladık.

Aradan birkaç saat geçmeden bu açıklamanın açıklamayı yapan Ali Tarhan tarafından yayınlanmasının istenmediğine yönelik yorumlar yapıldı. Güya Ali Tarhan bu açıklamayı yaptıktan sonra bunun yayınlanmaması için açıklamayı yaptığı gazetecilerden ricacı olmuş.

Oysa bu sırada TT Air yetkilileri bu görüntüleri yalanlamadı veya bizi arayarak bu görüntülerin yayınlanmamasını istemedi. Demek ki geçen yıl yanan ateşin dumanı şimdi tütmüştü.

Bizi rakip gören bazı adreslerin kendi menfaatleri için bunu nasıl yorumladığı veya yoğurduğunu bilemem. Bana gelen iddialara göre bazı gazeteci geçinen müsveddeler bu görüntüleri almak için para bile teklif etmiş.

Burası beni ilgilendirmiyor.

Ama beni asıl ilgilendiren bir havayolu şirketinin gerçekten aradan geçen bunca zamana karşın uçamamasının gerçek nedenleri nelerdir. Kameranın karşısına geçen bir patron adıyla sanıyla sivil havacılık genel müdürünün kendisinden rüşvet istediğini söylüyorsa ve bu genel müdür hakkında açılmış benzer birçok davanın sürdüğünü bağıra bağıra öne sürüyorsa, bu söylediklerini de aradan geçen zamana rağmen inkar etmiyorsa burada ciddi hem de çok ciddi bir durum var demektir.

Air Rose olayında Sivil Havacılık Eski Genel Müdürü Sermet Ünel'in rüşvet alırken yakalanıp kaç yıl hapis yattığını bilenler bilmeyenlere anlatsın. Bu makamın böyle yolsuzluklara açık olduğunun bir ispatıdır bu durum.

Peki, o zaman bu şirketin patronu ortada bu kadar iddiada bulunurken bunu ulaştırma bakanlığı, sivil havacılık genel müdürlüğü duymadı mı?

Bakanlığın önemli genel müdürlüklerinden birinin başındaki kişi için yayınlansın ya da yayınlanmasın bu kadar ağır ithamda bulunan birisi için neden bir işlem yapılmadı?

Tarhan, "Bana yanlış yaptılar" demiyor ki. "Ali Arıduru benden uçakta tüm telefonlar kapandıktan sonra açık biçimde 800 bin dolar rüşvet istedi" diyor.

Bu cümleyi duyan ehli namus bir çalışanın bunu gurur ve onur meselesi haline getirmesi gerekmez mi?

Bu durum sadece canı yanmış ve olayları yanlış anlamış bir havayolu sahibinin acısı ve feryadı olarak değerlendirilebilir mi?

Peki sayın ulaştırma bakanımızın bunlardan haberi olmamış olabilir mi?

Bu kişinin gerçekten eğer öyle bir şey varsa hakkında açılmış irtikap davaları olduğunu bilmemesi mümkün mü?

Bilmiyor olsa bile bu açıklamaları ve iddiaları duyduktan sonra bununla ilgili bir soruşturma başlatmaması olabilecek iş mi?

Diyelim ki soruşturmayı açtırdı ve sonucunda genel müdürünün püri pak olduğu ortaya çıktı. O zaman da bu havayolu şirketinin canına okunması gerekmez mi?

Ama görünen o ki zaten bu havayolunun canına ilk günden beri okunduğu için başka da bir işlem yapmaya gerek duyulmamış sanırım.

O zaman da insanın aklına açıklamada Ali Tarhan'ın söylediği gibi "Bizden başka rüşvet vermeyen yok" açıklamasına bakarak işleri tıkır tıkır yürüyen şirketlerin bu çarkın içerisinde olduğu ve ortada bir alan-veren memnuniyeti olduğu mu ortaya çıkıyor?

Acaba Hürriyet gazetesinde Ali Arıduru ile ilgili ortaya atılan otel faturalarından sonra Pegasus Havayolları'nın sıkıştırıldığı ve Pegasus sahibi Ali Sabancı aracılığıyla kayınpeder Aydın Doğan ikna edilerek bu tarz haber yapılmasından geri dönüldüğü doğru mu?

Ortada ciyak ciyak, feryat figan böyle bir örüntü dolaşırken bunu hiçbir gazetenin haber yapmamasının anlamı başka ne olabilir ki?

İşte site orada, işte görüntü burada. İnanmayan izlesin kendi karar versin.

Ben mahkeme ya da hukuk otoritesi değilim.

Ama insanların söyledikleri ve ortada olanları sektörel tecrübemle değerlendirecek yapıdayım. Bu değerlendirmeme göre ise affedersiniz ama ortalığı belli ki bok götürüyor.

Bakanlığın derhal bu olayla ilgili açıklama yapması gerekir.

Yusuf ZENGİN

www.turkiyehaberci.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR