Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Pilotun uçuş saati

Manşet haberimize göz atarsanız pilotların uçuş saatleriyle ilgili beklentiler, mevcut durum ve bununla ilgili bazı tartışmaların detaylarını göreceksiniz. Esasen ben de uluslar arası kurallarla belirlenmiş uçuş saat limitlerinin yozlaştırılmamasından yanayım.

Pilotun ve hostesin uçması gerektiği kadar uçmasından, belirlenen yaş haddi gelince emekli olmasından, kaptan olacağı zaman herkesin aynı standarttan geçerek liyakat almasından yanayım. Teknisyenden, hava trafik kontrolörüne kadar sistemin uluslar arası niteliklere uygun yapılmasından yanayım.

Ancak devenin her eğri yeri dururken sadece boynunun düzeltilmesinden yana değilim. Yani elbette aksayan bir yerin düzeltilmesine, yanlış bir prensibin doğrusuyla değiştirilmesine karşı değilim. Ama bunun bir birliktelik içerisinde yapılması gerekir. Havacılığın sadece bir yerini düzeltip diğer yerlerini yok saymak bizi daha da büyük yanlışa götürebilir.

Dostlar alışverişte görsün mantığı yerine gerçekten işe yarar tedbirlerin alınması gerek. Bu gibi önlemler de şirketten şirkete değişiklik göstermemeli. Kimi şirkette pilot yaş limiti başka bir diğerinde başka olmamalı. Tüm uçucular aynı kriterlerle uçabilmeli.

Pilotlar yaş tashihi yapmamalı, yapamamalı. Kuralları çıkarlarımıza göre delmemeliyiz. Bir şirkette uçuş yaş limiti başkayken oradan emekli olup sonra birkaç yıl başka şirkette çalışmak kurallara takla attırmaktan başka bir şey değildir.

Bir şirkette uçucu olamayacak nitelikteki kişiler ülkemizdeki pilot açığı ikileminden faydalanıp ya da bu boşluktan geçip bir başka şirkette uçamamalı. Son yıllarda kalite seviyesinin düştüğü havayollarının Uçuş İşletme Müdürlüklerinin kendi itirafları olarak kulaktan kulağa yayılırken bu dedikodunun gerçek olmaması için gerekli önlemler alınmalı.

Pilotlar derneğinin aktifliği bir bütün olarak tüm pilotları her zaman ve her yerde savunmak olmamalı. Pilotlar derneği kendi regülasyonlarını da yapmalı. Tanışık olmak hata yapıldığında o kişinin savunulmasını gerektirmemeli. Ülkemizin duayen pilotları yeri geldiğinde kendi özeleştirisini de yapmalı, yapabilmeli. Bir kaza kırım olduğunda ilk iş olarak o kazadaki pilotları savunmak yerine tecrübeli uçucular birliği olarak o kaza kırımın oluş sebebiyle ilgili alternatifleri ortaya koyarak doğrunun bulunması için yön gösterebilmeli. Hatta bu gibi olaylarda işin takipçisi olmalı. Aynı zamanda da kendi içlerindeki ayıklamayı kendi otokontrolleri ile yapmalı, yapabilmeli.

Pilotların sadece uçtuğu uçak modeliyle özdeşleşmemeleri gerektiği aynı zamanda uçulan markayı da temsil ettiğine yönelik bir kültür gelişmeli. Birkaç yüz Euro için pilotlar kurum geçişleri yapıp spekülatif biçimde maaşlarını artırmamalı. Bu geçici durum düzelip piyasa şartları normale döndüğünde sektör bu geçişleri doğal olarak unutmayacaktır.

Amiyane tabirle kapağı Türk Hava Yolları'na atmaya odaklı bir mesleki beklenti birey olarak pilotluk mesleği açısından ticari gözükmekle birlikte mesleklerin etik değerlerinin hem çalışma şartlarıyla sağlanacağı hem de kurumsal sadakatle zemin bulacağı unutulmamalı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete