Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Bayram telaşı

Her ne kadar dolar 1.2'den 1.65 seviyelerine çıkmış ve dünya global krizin kıyısında derinlere sürüklenme endişesindeyken bu gibi ortamlara aşılı ülkemizde her şey yolunda gitmese de paniğe kapılmayı gerektirmeyecek şanslar yaşanıyor. Cümlenin gidişindeki yorumla, sonundaki şans kelimesinin aykırılığını fark etmişsinizdir. Aşılı olmak tabiri biraz da umursamazlıkla ilgilidir. Umursamaz halkların işlerinin yaver gitmesi için de şansa ihtiyacı vardır.
Elbette şansla peynir gemisi yürümez. Ama yine de içerisinde bulunduğumuz kurban bayramını havacılık sektörü için bir şans olarak değerlendirmekten başka bir seçeneğimiz yok. Tam kışın, yani ölü sezonun ortasında dokuz günlük bir tatil elbette endişeli paranın hesaplardan akarak piyasalara canlanma getirmesi demek. Üstelik hemen arkasından gelecek bir yılbaşı tatili ise işin cabası.
2009'da havacılık sektörü tatiller bakımından 2008 kadar şanslı olmayacak. 2008 yılında 30 Ağustos hariç tüm tatiller hafta ortasına denk gelerek hafta sonlarıyla birleşti ve böylece turizm sektörünün canlanmasına katkıda bulundu. Elbette bu süre içerisinde çalışılmaması nedeniyle genel ekonominin ne kadar geri kaldığı, büyümenin hangi oranda yavaşladığı ve cari açığın bu nedenle ne kadar daha büyüdüğünü yorumlamak ekonomistlerin işi. Ama havacılık sektörüne bu tablonun pozitif olarak yansıdığını söyleyebiliriz.
Kurban bayramı aslında genellikle insanların evde oturmayı tercih ettiği, daha doğrusu içeriği nedeniyle çok fazla seyahat imkanı tanımayan bir tatildir. Herkes bayramın ilk birkaç gününde kurban kesme telaşında ve sonrasında da bunun yorgunluğunda olduğundan seyahat etmek sadece yakın akrabalarla sınırlıdır.
Ancak son 15-25 yıl içerisinde eski geleneksel ve rahatsız edici kurban kesim seremonileri yerini daha az yorucu ve hatta sadece internetten bir havaleyle ve sonrasında da kurbanınızın kesildiği bilgisinin cep telefonunuza kısa mesaj olarak iletildiği bir dönemde yaşıyoruz.
İşin dini boyutunu, vecibelerini ve caizliğini ben bilmem ama bu durum yine de havacılık sektörüne yani turizme yarıyor. Bu sayede şehir değiştiren veya ülke dışında tatile gidenlerin sayısında yadsınamayacak kadar bir artış var.
İşte bu kurban bayramı da aynı böyle bir döneme denk geldi. Havacılık sektörü ne kadar krizde olsa da bu dokuz günde sanki Ağustos ayında uçuyormuş gibi seferler yapacak, yolcu taşıyacak. Tüm şirketler normal seferlerinin üzerlerine filolarını zorlayarak ilave seferler koydu. Bu sayede yastık altında, bankada, kasada, altında tutulan paranın bir miktarı piyasalara akacak. En çok da kurban satışlarını bekleyen hayvancılıkla ve bir miktar bunun yan kolu sayılabilecek tarımın belli alanlarıyla ilgili işletmeler de satışlar sayesinde rahatlayacak.
Kurban Bayramınız kutlu olsun.


YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete