Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

1 liraya bilet olur mu? Olur

Bu konuda ilk hamle yapan şirket Pegasus oldu. Pegasus açıkladığı fiyatıyla doğru bir "Low Coast" mantıklı işletme modeli üzerinde durduğunu da ispatlamış oldu. Burada tüm PR aktivitelerini elinde tutan Ali Sabancı, şirketini bir marka yapmak yolunda ilerlerken aynı zamanda kendi popülaritesini de ihmal etmiyor. Yanlış yapmadığını söylemek lazım.

Aradan iki gün geçtikten sonra da Onur Air kendi kampanyasını açıkladı. Daha önce geçtiğimiz yıl 9 liraya bilet satan ve bu nedenle kamuoyunda oldukça ilgi gören şirketin 1 liralık kampanyası da büyük dikkat çekti. Elbette bundan birkaç gün önce Pegasus'un başlattığı ilk kampanyanın ateşleme ve tetikleme etkisini de göz önünde tutmak gerek.

Bu satırları yazdığımız sırada da Atlas Jet bir basın toplantısına hazırlanıyordu.

Kampanyalar yine insanların aklına "Yahu 1 liraya bilet mi olurmuş?" endişesi ve "Acaba bu uçaklar güvensiz mi?" yorumunu getiriyor.

El cevap; 1 liraya uçak bileti olur ve unun uçağın güvenli olup olmamasıyla da ilgisi yoktur. Çünkü aynı uçakta 150 liraya seyahat eden yolcu da bulunmaktadır ve uçağın bir koltuğunun güvenli bir diğerinin ise güvensiz olması gibi bir mantık düşünülemez. Bu, tamamen bir pazarlama stratejisi ve aslında reklam kampanyasıdır.

Bunun sebebini ise şu şekilde açıklamak gerekir:

Uçak koltuğu yani daha doğrusu havayolu şirketinin sattığı ürün depolanabilir bir emtia değildir. Uçak havalandığı anda ne kadar boş koltuğu varsa bir anlamda uçup gitmektedir. Oysa uçak için yapılan, yani o sefer için gerçekleştirilen tüm sabit giderler ise aynıdır.

Hiçbir pilota uçakta az yolcu var diye daha az maaş verilmemektedir. Uçak, daha az yakıt yakmamaktadır. Hostes maaşında indirim olmamaktadır. Uçağın vidası, motoru, tekerleği ne kadar eskiyecekse o kadar eskimektedir.

İşte ölü sezon diye tabir edilen aylarda bu gibi kampanyalar yapılarak zaten boş gideceği kesin gözüyle bakılan bu yerleri satmak mümkündür. Bunun için ise tek gider vergilerdir. Zaten iki havayolu da vergileri açıkladıkları fiyatlarla almaktadır. Onur Air'in bir liralık biletinde de vergi ve harçlarla birlikte bu rakam 17 lirayı bulmaktadır.

Bu indirimli kampanya biletleri ise 160 kişilik bir uçakta 10 koltuk gibi bir rakama tekabül etmektedir. Üstelik bu biletlerde isim, tarih, saat ve parkur değişimi yapılamamaktadır. Üstelik Pegasus biletlerini iki ay önce, Onur Air biletlerini ise bir hafta önce almak gerekmektedir.

Kampanya tamamen harici ilave yolcu üretmeye yöneliktir. Yoksa, normal yolcunun biletini günler öncesinden alması ülkemizde çok mümkün değildir.

Dünyadaki örneklerle kıyaslandığında Türkiye şu anda tam olarak doğru yolda ilerlemektedir. Bu doğru yol üzerinde gözüken tek engebe ise Türk Hava Yolları'nın da bu tarz işletim sistemine girmek istiyor olmasıdır.

THY'nin tüm konsantresi bu rekabet çalkantısı dışında kalarak tamamen ayrı olan yolcu profiline odaklanmak olmalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR