Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Havada rekor nasıl kırılır

Küresel ısınmanın ne olduğu biliniyor ve hatta böyle giderse 2050 yılında Karadeniz bölgesinde sadece pamuk yetiştirilebileceği öngörülüyor ama henüz kimse kalkıp bu konuda adam gibi bir girişimde bulunamıyor.

Bu durum, her insanda var olan, "Herkes benimle aynı sona ulaşacaksa razıyım" mantığındaki gibi ilginç bir sürü psikolojisi olsa gerek. "Bu yıl turist sayısında gerileme olacak" tespitine rağmen bilmem kaç bin yatak kapasiteli otelini açıp resepsiyonda bekleyen patron misali havacılıkta da biliniyor olmasına rağmen 2006'da kötü bir dönem geçirildi ve bu kötü dönemden kaçınabilmek için neredeyse hiçbir şirket somut bir önlem alamadı.

Bu kadar dinamik ve çabuk hareket edebilen bir sektör olmasına rağmen havacılığın göz göre göre bıçağın altına yatan koyun gibi boynunu uzatmasının başka nasıl bir açıklaması olabilir ki?

Yıl kötü geçince neredeyse en sonunda hepsi küçülmeye ve tasarruf etmeye başladı. Şimdi ise 2007'nin gayet iyi geçeceği ve yakıt fiyatlarında bilinmeyen, beklenmeyen bir sıçrama olmadığı müddetçe de bu yılın gayet iyi sonlanacağı duyumları yine de gerektiği ciddiyeti bulamıyor bence.

Kaldı ki yazının başında belirttiğim o resepsiyonda bekleyen otel patronunun müşterileri de bu uçaklarla taşınacak üstelik. Yani otelin iş yapmaması birkaç küçük sektörü bir miktar etkileyebilir belki ama havacılığın iş yapması ya da yapamaması başta turizm gibi öyle büyük iş ve işletmeleri etkiler ki hesaplamak mümkün olmaz. İşi biraz abartıp buna ülke ekonomilerini bile dahil edebilirim.

Türkiye gibi ekonomisi ağırlıklı olarak turizme bağlı ülkelerde havayolu taşımacılığının önemi henüz gerçekten yeteri kadar anlaşılmış değil. Bu yıl yakıt fiyatları fazla artmaz da havayolu şirketlerimiz İspanya gibi rakip ülkelerden söküp turisti buraya taşırlarsa işte o kapıda bekleyen otel patronu da iyi bir yıl geçirir.

Benim özellikle dikkat çekmek istediğim ise bizim iş adamlarımızın borsadaki zarar eden geniş kitle gibi bu işi bir sezon geriden takip etmeleridir. Sezon kötü gidecek dendiğinde her şeyiyle müşteri beklerken zarar eden. Sonraki yıl işler iyi gidecek dendiğinde ise müşteri bekleyecek eforu ve parası kalmayan ilginç bir sektörüz. Özellikle havacılık elbette.

Geçen yıl işler kötü gidecek dendiğinde deli gibi yatırım yapanlar bu yıla harcayacakları, efor, uçak ve para bırakmadı.

Umarız 2007 havacılık sektörümüz açısından karlı ve mutlu bir yıl olur. Umarız patron ve yöneticiler başarılı olmanın en önemli kriterinin sezonu, geçip gitmeden tahmin etmek olduğunu anlarlar ve buna çalışırlar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete