Sabiha Gökçen'in politikacı geçmişi
Bir havalimanı düşünün ülkemizde. Vizyonu Turgut Özal ve Adnan Kahveci tarafından belirlenmiş olsun. İhalesi Mesut Yılmaz tarafından, projesi Tansu Çiller eliyle, temeli ise Süleyman Demirel makasıyla. İşin tuhafı bu havalimanı o kadar tepki çekmişti ki açılışı sırasında koalisyon hükümetinden kimse gidip de tören yapamadı. Çünkü son derece zamansız biçimde yapılmış bir havalimanı olarak görülüyordu ve Mesut Yılmaz bu havalimanı nedeniyle yüce divanda yargılanmıştı. Kısmet kaymağı yemeyi Tayyip Erdoğan'a nasip etti.
Başbakan'ın Sabiha Gökçen Havalimanı yeni terminalinin temel atma töreninde yaptığı açıklamayı manşetimizde okuyabilirsiniz. Başbakan bu havaalanı açıldığında yıllarca zarar ettiğini ve kendilerinin ulaşım politikaları sayesinde de artık bu havalimanının kar eder bir hale geldiğini söylemiş.
Ayıp.
Sayın Başbakan bana açıldığı gün kar eden bir tane havalimanı gösterebilir mi acaba? Aramak için bütün dünyayı dolaşabilir üstelik.
Havalimanları açıldıkları gün kar etmezler. Zaten bir havalimanı açıldığı gün kar ediyorsa ya o havalimanını yapmak için geç kalmışsınızdır ya da bir başka havalimanı yolcuyu bunaltacak kadar mevcut kapasitesinin üzerinde bir yoğunlukla çalışıyordur. Yani her ikisinde de bir şeyler geç kalmıştır, durum başarı değildir.
Sabiha Gökçen Havalimanı açıldığında başta medya olmak üzere herkesin tepkisini çekmiş ve bu kadar paranın neden buraya harcandığına yönelik haberler yapılmıştı. O havalimanını o gün değil de bugün yapsaydık aradan geçen beş yıl içerisinde kar değil sadece zarar ederdik. Şuanda Sabiha Gökçen'in bu kadar yüksek bir bedelle ihale edilmiş olması da yapıldığı tarihle ilintilidir.
İşin aslına bakarsak elbette eski politikacılar bu zamanlamayı denk getirmiş olmalarına rağmen kılı kırk yarıp planlama yapmadılar. Bu durum biraz da tesadüfi olmuştur. Ancak bu havalimanının yapılması için vizyonla karar veren zamanın başbakanı Turgut Özal ve Devlet Bakanı Adnan Kahveci'yi unutmamak gerek. Onların bu projesini her siyasi zaman içerisinde kullanmak istedi.
Siyaset de politika da ilginç meslekler. İnsanların davranış modlarını gerçekten içlerindeki içgüdülere göre şekillendiriyor. Normalde hepimizin bildiği ve sandığımız davranış modlarımız politikacı olunca içimizde bizim göremediğimiz başka dürtüleri açığa çıkartıyor ve onlar da bize o dürtülerle bizim göremediğimiz ruh hallerimize hitap ediyorlar. Hepimiz de bu durumu istiyor olmalıyız ki son derece inandırıcı geliyor.
Sabiha Gökçen'in proje anından bugüne kadar geçen süre içerisinde yaşadıkları bir ülkenin siyasi tarihinin en ilginç yönlerini yansıtan anekdottur. Eminim bazı araştırmacıların ilgisini de çekecektir.
Artık yeni dönemde başka bir vizyonla çalışacak olan Sabiha Gökçen'in politik koordinatları uzunca bir süreliğine ihale edildi. Umarım öyle de kalır. Ülkemize döviz kazandıran büyük bir proje olarak hayatına devam eder. Atatürk Havalimanı'nın üzerindeki önemli bir yükü alarak her segmentteki hava trafiği ve yolcuya hitap eder. Kargo terminalleri sayesinde İstanbul transitli veya çıkış-varışlı yüklerin tek bir merkezden hareketine imkan verir.
Tekrar hayırlı olsun.