Ücretli çalışan istatistikleri neden arttı?
Tüm dünyada pandemi sonrası, Rusya ve Ukrayna savaşı etkileri derken ekonomik anlamda krize yakın bir süreç yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl kasım ayındaki fiyatlarla şu an ki fiyatları kıyasladığımızda arada uçurum olduğunu görmek için ekonomist olmaya ihtiyaç yok, tüketici olmak yeterli... Üzerine bir de işsizlik de eklendiğinde hem ekonomik olarak her ürünün, hizmetin pahalılığı hem de geçim sıkıntısı insanları hayattan soğutmaya yetiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde 45 bin öğretmen için atama kararını bildirmişti. Ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, atama takvimi ve branş dağılımlarıyla ilgili takvimi kısa sürede açıklayacaklarını iletti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamaya göre, 31 bin 600 sözleşmeli sağlık personeli ve 10 bin 900 sürekli işçi olmak üzere sağlık sektörüne 42 bin 500 personel istihdam edilecek.
Şu noktada yakın zamanda 90 bine yakın kamu personelinin göreve başlayacağını düşünebiliriz. Peki durum özel sektörde nasıl? TÜİK Ocak 2022 ve Ocak 2023 verilerini incelediği bir rapor yayınladı.
Ücretli çalışan istatistiklerinin yer aldığı rapor muhtasar ve prim hizmetleri beyannamesinden elde edilen bilgilerle hazırlandı. Depremden etkilenen 11 ilin mücbir sebeplerden dolayı beyannameleri ertelendiği için bu rakamlara dahil edilmedi.
En yüksek çalışan artışı inşaat sektöründe
TÜİK raporuna göre; sanayi, inşaat ve ticaret - hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2023 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,8 artış gösterdi. 2022 yılı ocak ayında ücretli çalışan sayısı 13 milyon 560 bin 968 kişiyken, 2023 yılı ocak ayında 14 milyon 625 bin 242 kişi oldu. Yani geçen yıla göre yaklaşık 1 milyon kişi daha ücretli çalışmaya başladı diyebiliriz.
Sanayi sektörü: %4,9
İnşaat sektörü: %18,1
Ticaret - hizmet sektörü : %7,9 artış gösterdi.
Tabi ki bu artışın asıl sebeplerinden biri artık evlerdeki tek maaşla geçinmenin sıkıntı olması. Özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için kira, aidat, fatura, mutfak masrafı vb temel ihtiyaçları göz önüne aldığınızda gerçekten bir eve giren tek maaşla geçinmek deveye hendek atlatmak gibi diyebiliriz.
7103 sayılı SGK teşvik uygulamasının tarihi uzatılacak mı?
Bir diğer konu da işverenlerin kanayan yarası haline gelen 2018 yılında çıkarılan 7013 sayılı SGK Teşvik uygulaması. Kadın, genç ve engelli çalışanların istihdamının artırılması için verilen sigorta teşvikleriyle ilgili uygulama 31.12.2022 tarihinde sona erdi. Bu teşvik neyi ifade ediyor? 18 yaşından büyük kadın, 25 yaşından küçük erkek ve İşkur'a kayıtlı engelli çalışanlar için 18 ay boyunca işverene SGK primi için teşvik verilmesini ifade ediyor. Hem kaçak çalışmaların önüne geçilmesi hem de kadın, genç ve engelli bireylerin iş hayatına kazandırılması için verilen primle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sürenin uzatılacağını söylemişti. Araya deprem, afet gibi felaketler girince bu yasanın uzatılmasıyla ilgili kararname yayınlanamadı. Ocak ayı beyannameleri verildi, şubat da verilmek üzere işverenler uzatılması halinde ocak ve şubat ayındaki beyannamelerle ilgili nasıl bir işlem yapılacağını merak ediyor. Çalışanlar işten çıkarılma endişesini yaşıyor, önümüzdeki günlerde neler olacağını hep beraber göreceğiz.