Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Havacılık sektöründeki markalar kendi çalıp, kendi oynuyor

Havacılık sektörü son yıllarda en popüler sektörler arasında yerini aldı. Havayolu şirketleri yurt içi ve yurt dışı seferlerine daha fazla yolcu için, uçuş okulları ve özel üniversiteler daha fazla öğrenci kazanmak için, helikopter turu düzenleyenler daha fazla turist için gibi gibi bu liste uzar gider. Ee şirketler yaptıkları işleri duyurmak, reklam yapmak için ne yapıyor? Hiç! Kendileri çalıp, kendileri oynuyor.

Havayolu şirketlerinden başlayalım,

Havayolu şirketleri pazarlama stratejilerinde (genelleme yapmıyorum birçoğu) Türk havacılık medyasını yok sayarak yurt dışında sponsorluklar, medya satın almaları yapıyor. Yabancı futbolcular, oyuncularla anlaşıp adını duyurma çabasına giriyor. Milli servete sahip çıkmanın, yerli yatırımlar yapmanın önemini uzun uzun anlatmama gerek olmadığını düşünüyorum.

Peki Türk havacılık medyasına hangi havayolları sahip çıkmalı?

Türk Hava Yolları, Sunexpress, Corendon Havayolları, Qatar Havayolları, Alitalia, Air Astana, Easyjet, ACT Airlines

Gelelim öğrenci kapmaca için özellikle kayıt dönemleri boy boy reklam veren özel üniversitelere ve uçuş okullarına!

Havacılık sektöründeki mesleklerin popülaritesi, maaş skalasının yüksek olması sonrası talep arttı. Artan talebi bir gören üniversiteler de hızlıca bu bölümleri bünyesine ekledi. Kayıt dönemi gelince bangır bangır haberler yapan, bannerlar yayınlayan üniversiteler sonra deve kuşu gibi kafalarını kuma gömüyor. Size binlerce lira ödeyen gençler okulunuzdan mezun olduktan sonra havacılık sektöründe iş bulabilecek mi? Bu yönde ne gibi yatırımlar yapıyorsunuz? Havacılık sektöründeki medyanın gücünü kullanmayı düşünecek kapasitede kurumsal ekibiniz var mı? Yoksa sizler için sadece kayıt dönemi mi önemli? Sektörde yaptığınız işleri, verdiğiniz eğitimleri, öğrencilerinizin başarılarını duyurmanın bir önemi yok mu?

Havacılık sektöründeki medyaya destek olması gereken, yaptığı işleri doğru adreste duyurması gereken havacılık bölümü olan üniversiteler hangileri?

Arel Üniversitesi, Aydın Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Gelişim Üniversitesi, Medipol Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Rumeli Üniversitesi, Topkapı Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi

Uçuş okullarına gelirsek, uzun yıllardır dünya paralara pilot yetiştiren uçuş okulları pilotluk mesleğinin gereklerini, önemini, hassasiyetini ne zaman anlattılar? Yaptıkları eğitimleri, simülatör uçuşlarını yetiştirdikleri pilotların nerelerde işe başladıklarını ne zaman duyurdular? Ben size söylüyorum hiç bir zaman... Krediler çekerek pilotluk eğitimi alan binlerce kişinin hayalleri çöpe gidebiliyor. Eğer bir kurum yaptığı işleri duyuracak kurumsal vizyona sahip değilse dereyi geçip bir kaşık suda boğulmaya mahkumdur. Siz istediğiniz kadar en son teknoloji eğitimi verin, bunu duyurmadıktan sonra hiç bir öğrenciniz iş bulamaz.

Türk havacılık medyasını desteklemesi gereken uçuş okulları hangileri?

Ayjet Uçuş Okulu, Northfly İstanbul Havacılık Okulu, Erah Havacılık Akademisi, Türk Havayolları Uçuş Akademisi, GDH Uçuş Okulu

Sektördeki irili ufaklı birçok farklı şirketi sayabilirim. Daha havalimanı işletmeleri, yer hizmetleri, güvenlik birimleri, restoranları, mağazaları birçok kurum var. Ama havacılık sektörüne hizmet eden bir avuç medya var. Havacılık sektörünü yıllardır destekleyerek her türlü etkinlik, yenilik, görev değişikliği gibi konularda isimlerinin duyurulmasına yardımcı olduk. Markalar unutmamalıdır ki, medya varsa markalar adını duyurur. Okuyucu markaları medyadan takip eder. Yaptıklarını adını duyuramayan marka kendi kendine çalar, kendi kendine oynar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Haberci'yi instagram'da takip edin Türkiye Haberci'yi Facebook'ta takip edin

TÜRKİYE HABERCİ E-GAZETE

  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete
  • e-gazete

YAZARLAR